تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۸:۵۷

تهران- ايرنا- بار ديگر، چابهار در غياب معافيت‎هاي نفتي، از تحريم‎هاي آمريكايي معاف شد تا ثابت كند آمريكا براي تأمين خواسته‎هاي خود، حاضر است هر نوع امتياز ويژه‎اي را در اختيار متحد منطقه‎اي خود (افغانستان) قرار دهد، حتي اگر پاي «ايران»ي وسط باشد كه با آن سر ناسازگاري برداشته است.

در اين ميان، اين پرسش مطرح است كه چرا آمريكا معافيت‎ چابهار را مي‎پذيرد، اما حاضر به پذيرش معافيت‎هاي نفتي براي مشتريان ايران نيست؟ پاسخ به اين پرسش به منافع آمريكا در منطقه برمي‎گردد؛ هرچند در اين ميان كماكان برخي از كشورها مانند تركيه اميد دارند بتوانند از آمريكا براي كسب معافيت‎هاي نفتي باز هم تلاش كنند. حالا در اين ميان خبر مي‎رسد محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه ايران، پس از آنكه از هند به ايران بازگشت، بنا دارد رهسپار چابهار شود، اما هنوز هم مشخص نيست در چابهار آيا با مقامي ديدار خواهد كرد؟ يك روز پس از اعطاي اين معافيت، اين گمانه را تقويت مي‎كند كه هر نوع ديدار شكل‎گرفته در چابهار، حول همين محور باشد.

** معافيت دوباره چابهار از تحريم‎هاي آمريكايي
ماجرا از اين قرار است كه اليس ولز، معاون وزير خارجه‌ آمريكا، در ديدار با صلاح‌الدين رباني، سرپرست وزارت خارجه‌ افغانستان، از موافقت واشنگتن با درخواست كابل مبني بر معافيت بندر چابهار از تحريم‌ هاي آمريكا خبر داد و اعلام كرد اين بندر براي افغانستان «اهميت» دارد.

صلاح ‌الدين رباني نيز در اين ديدار از ادامه كمك‎هاي ايالات متحده به كابل قدرداني كرد. سرپرست وزارت خارجه افغانستان در ادامه با اشاره به روند مذاكرات صلح افغانستان، اجماع داخلي و منطقه‌اي را براي دست‌‌يافتن به صلح پايدار در اين كشور با اهميت خواند. از نظر دولت افغانستان اين بندر مي‌تواند راه را براي ميليون‌ها دلار تجارت افغانستان و پايان وابستگي آن به بندر كراچي پاكستان باز كند. به گزارش تسنيم، صبغت ‌الله احمدي، سخنگوي وزارت خارجه افغانستان، به رسانه‌ها گفت: اينكه تحريم‌ها شامل بندر چابهار ايران نشود، براي افغانستان مسئله‌اي مهم است.

بندر چابهار مسير بسيار خوبي براي واردات و صادرات كالا از افغانستان به هند و ساير كشورها محسوب مي‌شود. احمدي خاطرنشان كرد هند و افغانستان براي اينكه بندر چابهار از تحريم‌ها معاف شود پيش از اين تلاش‌هاي بسياري را انجام داده‌اند. پبش از اين دادوستد افغانستان و هند از طريق بندر «واگه» پاكستان صورت مي‌گرفت اما دولت پاكستان به‌دليل تنش‌هاي سياسي هر از گاهي اين بندر را به‌روي تجار افغان مسدود مي‌كرد.

در ميان اين اخبار، واضح است آمريكا براي تداوم امنيت كشوري كه سال‎ها قبل، برج‎هاي دوقلويش را به آتش كشيده بود، براي اعطاي امتياز به افغانستان در رايزني‎ها كوتاه مي‎‎آيد. البته با كمي موشكافي، اهداف بلندمدت آمريكا نيز قابل شناسايي است. آمريكا از طريق افغانستان مي‎تواند به آسياي مركزي و در نهايت چين، نزديك‎تر شده تا راحت‎تر بتواند اين كشور را تحت كنترل خود درآورد. در اين ميان، رقابت هند و چين در چابهار و گوادر نيز دور از نظر نيست. وقتي اين پازل بزرگ را در كنار يگديگر قرار دهيم، روشن است هند و افغانستان با پشتوانه آمريكا، سرمايه‎گذاري بزرگي در چابهار را در سر مي‎پرورانند و چين (با همراهي عربستان) نيز با حمايت پاكستان، در صدد تقويت گوادر برآمده است. رقابت در چند جبهه آمريكا و كشورهاي همراهش در منطقه، هرچه باشد، موقعيت مهم و استراتژيكي را براي ايران رقم مي‎زند. چابهار به‎ويژه از زاويه بندرگاهش، مي‎تواند پايگاهي براي اتصال كشورهاي همسايه به آب‎هاي آزاد و بهره‎گيري از مزيت‎ هاي ترانزيتي باشد.

** چابهار قطعه‎اي از موزاييك اقتصاد هند و افغانستان
مرتضي قورچي، استاديار جغرافياي سياسي و ژئوپليتيك دانشگاه شهيد بهشتي، در گفت‎وگو با «شرق»، در تشريح موقعيت افغانستان در جغرافياي سياسي و چرايي اهميت بندر چابهار براي اين كشور، مي‎گويد: اگر در جغرافياي سياسي، كشورها را در قالب پازل يا موزاييك كنار هم ببينيد، دو كشور عراق و افغانستان، به شكل پايه‎اي متحد ايالات متحده آمريكا در منطقه محسوب مي‎شوند و آمريكا در آنها پايگاه دارد و آن كشورها را به نوعي زير چتر كنترل خود اداره مي‎كند.

آن چيزي كه مهم است، آن است كه افغانستان بتواند به سيستم اقتصاد و تجارت آزاد دسترسي داشته باشد. قورچي در ادامه مي‎افزايد: افغانستان با رقابت‎هاي ژئوپليتيكي‌اي كه با پاكستان در برخي از قلمروهاي سرزميني اين كشور دارد، در نهايت از آن شبكه با بن‎بست مواجه شده است. بنابراين مسير ديگري كه براي افغانستان قابل تصور است، آسياي مركزي است كه هزينه‎ هاي ترانزيت و اقتصاد افغانستان را افزايش مي‎دهد. چين هم به‎عنوان مسير بعدي، جاده ‎هاي كوهستاني به‎ صورت نوار باريك دارد كه كار را براي ترانزيت سخت مي‎كند. بنابراين افغانستان به‎عنوان متحد ايالات متحده در اين موزاييك جغرافياي سياسي، تنها راه دسترسي به آب‎هاي آزاد را از طريق ايران و در بندر چابهار به دست خواهد آورد. به همين دليل هم كابل روي اين مسئله متمركز شده است.

او ادامه مي‎دهد: در پازل اقتصاد هندوستان نيز، ايران راه دسترسي به آب‎هاي آزاد را براي ترانزيت كالا به افغانستان در اختيار هند قرار مي‎دهد. بنابراين براي هند هم بسيار مهم است كه دسترسي به چابهار را براي خود محفوظ نگاه دارد.

** كدهاي ژئوپليتيكي ايران و آمريكا هم ‌خواني ندارد
استاديار جغرافياي سياسي و ژئوپليتيك دانشگاه شهيد بهشتي در پاسخ به اين پرسش كه چرا آمريكا، معافيت‎هاي نفتي ايران را تمديد نمي‎كند، اما معافيت چابهار را كماكان ادامه مي‎دهد، مي‎گويد: ايران يك پازل جغرافياي سياسي است كه كلا با كدهاي ژئوپليتيكي ايالات متحده آمريكا و به‎طوركلي منطقه ژئواستراتژيك آتلانتيك، هم‌خواني ندارد. اين عدم هم‌خواني فشار مضاعفي را به ايران وارد مي‎كند كه تغييراتي را (به‎زعم آنها تغيير رفتار) داشته باشد و طبيعتا ايران مقاومت مي‎كند. بر همين اساس نيز آمريكا تلاش دارد فشار مضاعفي به واسطه تحريم‎هاي نفتي بر ايران تحميل كند و به همين خاطر نيز با معافيت نفتي ايران مخالفت مي‎كند.

او در رابطه با تفاوت ايران با افغانستان در نگاه آمريكا، مي‎افزايد: افغانستان اما چنين نيست. رژيم جديدي كه ايالات متحده پس از حمله به طالبان در اين كشور ايجاد كرد، افغانستان را زير چتر حمايتي قانون اساسي ايالات متحده و در منطقه ژئواستراتژيك قرار داد. همين موضوع، خودبه‎خود افغانستان را به سمتي خواهد برد كه متحد آمريكا در منطقه باشد. بنابراين آمريكا در مورد افغانستان هيچ‎گونه محدوديتي در نظر نمي‎گيرد و انواع معافيت‎ها را براي اين كشور در نظر مي‎گيرد.

** سود چابهار براي آمريكا چيست؟
قورچي سود همراهي با خواسته‎هاي افغانستان در منطقه را بسيار بالا مي‎داند و مي‎گويد: آنچه در افغانستان براي ايالات متحده مهم است، اين است كه اين كشور كمترتوسعه‎يافته است و به همين دليل هم، در اين كشور، افكار راديكالي و بنيادگرايانه به راحتي شكل مي‎گيرد. يادمان باشد كه از همين كشور، برنامه‎ريزي براي حمله به ايالات متحده شكل گرفت. آمريكا با پازلي كه افغانستان با اين كشور در حال مبارزه بود، مقابله كرد و آن سيستم را كنار زده و سيستم جديدي را حمايت كرده است كه روي كار بيايد. اين سيستم جديد هم قانون پايه و اساسي‎اش متناسب با آزادي‎هاي غربي و ليبراليسم نوشته شده است. بنابراين براي ايالات متحده بسيار مهم است كه اين كشور، ثبات پيدا كرده و بتواند در راه توسعه گام بردارد تا كمي افكار راديكالي به مرور زمان جاي خود را به افكار نوين جهاني بدهد.

اين كارشناس در ادامه به سود بلندمدت افغانستان براي آمريكا نيز اشاره كرده و مي‎افزايد: از سويي اگر آمريكا بتواند موقعيت خود را در افغانستان ثبات بخشد، به‎واسطه حضور در اين كشور، كم‎كم مي‎تواند از طريق افغانستان، آسياي مركزي و چين را متوقف كرده و فضا را تنظيم كند. بنابراين براي آمريكا مهم است كه امتيازات ويژه‎اي براي افغانستان قائل شود تا بر اثر اين امتيازات ويژه، ثبات در اين كشور ايجاد شود؛ هرچند اين امتياز ويژه درون ايران باشد.

منبع: روزنامه شرق؛ 1398،02،25
گروه اطلاع رساني **9117**2002