تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۰

تهران- ايرنا- در روزهاي پر فراز‌ و‌نشيب منطقه و تهديد‌هاي ريز و درشت قدرت‌هاي جهاني عليه ايران، در روزهايي كه ديگر برجام برنامه جامع اقدام مشترك نيست و تبديل به سندي فرمايشي شده، در روزهاي مشكلات اقتصادي و فشار تحريم‌هاي بين‌المللي، ديپلماسي فرهنگي مي‌تواند راهگشا باشد.

با امضاي برجام راهي تازه براي مراودات فرهنگي ايران و كشورهاي جهان باز شد. بعد از امضاي اين توافقنامه حضور توريست‌هاي خارجي به يك باره رشد چشمگيري كرد و نويد روزهاي روشني را براي صنعت گردشگري ايران داد. در كنار اين اتفاق، موزه‌هاي ايران دوباره توانستند روابط‌شان را با موزه‌هاي اروپايي بهبود ببخشند و شاهد برگزاري نمايشگاه‌هاي مشترك باشند.

اما با روي كار آمدن ترامپ و تضعيف برجام همه چيز به يك باره تغيير كرد. زبان دنيا با ايران لحن تهديد به خود گرفت و بار ديگر رسانه‌هاي جهاني موضعي خصمانه نسبت به كشور گرفتند. در اين فضا كه ديگر سياستمداران حرف تازه‌اي براي بازگو كردن ندارند و گويي رفت‌و‌آمدشان به جلسات پي‌‌در‌پي بي‌نتيجه است، ديپلماسي فرهنگي مي‌تواند راه تازه‌اي باز كند.

در تازه‌ترين اقدام، 15 شي تاريخي ايراني در نمايشگاه «شكوه تمدن‌هاي آسيا» در چين به نمايش درآمده است. آثاري يادآور شكوه تمدن ايراني و تاثير‌گذاري آن بر تاريخ جهان.

**حضور 25 كشور آسيايي
جبرئيل نوكنده رييس كل موزه ملي ايران در خصوص افتتاح اين نمايشگاه گفت: «آيين گشايش نمايشگاه با سخنراني رييس سازمان ملي ميراث فرهنگي جمهوري خلق چين آغاز شد، سپس وزير فرهنگ و گردشگري اين كشور و در ادامه معاون وزير فرهنگ و هنرهاي زيباي كامبوج به نمايندگي از ساير كشورهاي آسيايي به سخنراني پرداختند.» او افزود: «14 كشور در سطح سفرا از كشورهاي آسيايي در كنار وزير فرهنگ و گردشگري، مدير موزه ملي چين، رييس يونسكو در چين و همچنين محمد كشاورز‌زاده سفير ايران در پكن (جمهوري خلق چين)، به احترام تمدن آسيايي به شكل نمادين در كنار تريبون ايستاده بودند.»

نوكنده افزود: «در اين مراسم نمايندگاني از مقامات ارشد سياسي- فرهنگي بيش از 25 كشور آسيايي نيز حضور داشتند.» او گفت: «افتتاح نمايشگاه بعد از سخنراني‌ها انجام شد. طبق برنامه تدويني، نمايندگان موزه‌هاي شركت‌كننده در كنار ويترين آثار خود به معرفي يك اثر منتخب براي وزير فرهنگ و گردشگري چين و هيات همراه او در زمان دو تا سه دقيقه پرداختند.»

**آثار ايراني نمايشگاه
رييس كل موزه ملي ايران در اين مراسم به معرفي لوح يادبود پي بناي كاخ آپاداناي شوش از داريوش اول پرداخت‌ و از 22 ايالت تحت قلمرو هخامنشي نام برد و توضيحاتي پيرامون اولين امپراتوري جهان باستان داد.» او با نمايش نقشه‌اي، اين قلمرو را از گوشه چين تا يونان براي حضار شرح داد و همچنين 22 ايالت تحت فرمانروايي داريوش با 22 كشور شركت‌كننده در اين نمايشگاه را تقارن جالبي خواند.

رييس كل موزه ملي ايران در ادامه چيني‌هاي آبي و سفيد بقعه شيخ صفي‌الدين اردبيلي را كه ممهور به مهر شاه‌عباس هستند به عنوان شواهد مستدل بر روابط گسترده تجاري فرهنگي ايران و چين معرفي كرد، توضيحات اين دو اثر بسيار مورد توجه وزير فرهنگ و گردشگري و هيات همراه قرار گرفت.

در نمايشگاه «شكوه تمدن‌هاي آسيايي» 22 كشور آسيايي با انتخاب ده تا بيست اثر تاريخي فرهنگي از سرزمين مادريشان، تلاش كردند تصويري شايان از روابط فرامنطقه‌اي و فرهنگي خود را از طريق يافته‌هاي باستان‌شناسي، آثار هنري و همچنين ارتباط با سرزمين چين به ويژه در امتداد جاده ابريشم ارائه دهند.

كشورهاي شركت‌كننده هريك داراي يك يا دو ويترين مستقل بوده و از هر كشور يك اثر براي گالري جاده ابريشم انتخاب شده است. چيدمان آثار كشورها به ترتيب حروف الفبايي است و با كشور افغانستان آغاز و گالري آخر به آثار هنري معاصر چين اختصاص دارد.

**كشورهاي شركت‌كننده
كشورهاي شركت‌كننده عبارتند از افغانستان، ايران، پاكستان، ارمنستان، هند، اردن، تاجيكستان، مغولستان، تركمنستان، ميانمار، سريلانكا، آذربايجان، لبنان، امارات متحده‌عربي، كامبوج، ژاپن، عربستان سعودي، مالزي، سنگاپور، لائوس از قاره آسيا‌ و يونان و مصر هم به عنوان دو كشور مهمان از قاره‌هاي اروپا و آفريقا با آثاري مرتبط شركت دارند.

در تابلوي ورودي نمايشگاه قاره آسيا چنين توصيف شده است: آسيا مكاني است كه در آن خورشيد طلوع مي‌كند، با بزرگ‌ترين گستره جغرافيايي و بيشترين جمعيت. بزرگ‌ترين تنوع قومي در جهان را داراست و محل تولد مهم‌ترين تمدن‌هاي باستاني‌ ازجمله بين‌النهرين، هند، چين و… است كه در كنار حوضه رودهاي بزرگ شكل گرفته‌اند. هنگامي كه روابط انسان با طبيعت و انسان‌ها در جوامع را بررسي كنيم متوجه تمدن عميق و متنوعي مي‌شويم كه محصول مشترك كشورها و مناطق قاره پهناور آسياست.

موزه ملي ايران در اين نمايشگاه 15 اثر به نمايش گذاشته كه قديمي‌ترين آن سنگ پي بناي داريوش هخامنشي است. از ديگر آثار مي‌توان به ريتون سفالي دماوند از دوره اشكانيان، سرديس گچي حاجي‌آباد فارس، بشقاب برنزي با نقش گريفون و آبگينه‌هايي از شوش و گيلان دوره ساساني، سفالينه و كاشي زرين‌فام از شهرهاي باستاني تخت سليمان و گرگان، چيني‌هاي آبي و سفيد از مجموعه شيخ صفي‌الدين اردبيلي، كره برنجي به عنوان ابزار ستاره‌شناسي از دوره سلجوقي اشاره كرد. همچنين ظرف سفال آبي و سفيد ايران متعلق به دوره تيموري با كتيبه شعري از خيام زينت‌بخش گالري جاده ابريشم شده است.

منبع: روزنامه جهان صنعت؛ 1398،02،25
گروه اطلاع رساني**2059**2002