به گزارش ایرنا؛ آشوراده كه زخم حمله مغول ها در تعقیب سلطان محمد خوارزمشاه و فرار نامدارترین پادشاه سلسله خوارزمشاهیان از شمشیر قوم غارتگر آسیای مركزی را بر پیكر دارد چندان هم با این نامهربانی ها بیگانه نیست.
از دوران صفویه و تاخت و تاز پادشاهان این سلسله برای شكار تا تحمل چكمه های سربازان روس در دوران جنگ جهانی دوم و اشغال این جزیره، همه یادگاری های آشوراده از روزهای سخت تاریخ این مرز و بوم است.
جزیره ای كوچك در یك گوشه از پهنه آبی تالاب میانكاله با فاصله اندك از ساحل خزر در حوزه جغرافیایی بندرتركمن انگار سرنوشتی گره خورده با نزاع و سرخوردگی، مهاجرت و در نهایت فراموشی دارد.
هرچند این روند در دولت تدبیر و امید رنگ و بوی دیگری به خود گرفت و در پی سفر سال 93 رییس جمهور به گلستان و با مصوبه هیات دولت مقرر شد با اجرای طرح جامع گردشگری در آشوراده از ظرفیت جزیره برای توسعه اقتصادی استان استفاده شود اما گویی سیل اخیر منطقه بر اجرای طرح چنبره انداخته است.
اجرای پروژه ملی گردشگری و طبیعت گردی جزیره آشوراده در سفر رسمی سال گذشته ریاست جمهوری به گرگان هم بار دیگر مورد تاكید قرار گرفت و سرعت اجرای آن شتاب گرفت اما اكنون شرایط به گونه دیگری است و بنظر می رسد تمركز دستگاههای اجرایی بر جبران آسیب های ناشی از سیل گلستان؛ ورق را برگردانده است.
طرح گردشگری آشوراده شامل ساخت اسكله، مسیر دسترسی ، آلاچیق، رستوران و دیگر زیرساخت های مورد نیاز حضور گردشگران قرار است با سرمایه گذاری چهارهزار میلیارد ریالی بخش دولتی و خصوصی طی زمان بندی 3 ساله به بهره برداری برسد.
جزیره آشوراده كه تمام سال میزبان انواع پرندگان بومی و مهاجر است و گونه های گیاهی و جانوری متنوع دیگری را هم در خود جای داده است سال 1354 خورشیدی جزو نخستین مناطق زیست كره جهان معرفی و ثبت شد.
دولت مصوب كرده در 10 درصد این جزیره طرح های گردشگری اجرا شود تا بدون آسیب به اقلیم و محیط طبیعی آن؛ منطقه هم احیا و پویا شود.
آشوراده در زمان حاضر ساكنان كمی دارد كه بیشترشان كاركنان سازمان شیلات هستند.
تنها قطعه خشكی پهنه آبی دریای خزر در ایران سدههای گذشته با حفر كانال از توده اصلی خشكی خود جدا افتاد و انگار این انزوا و تنهایی باید بخشی از سرنوشت جزیره باقی بماند.
این جزیره قبل از وقوع سیل سال 1372 با امكاناتی همچون پاسگاه ژاندارمری، شركت تعاونی روستایی، مدرسه، مغازه، مسجد و حسینیه بیش از هزار نفر سكنه داشت كه به مشاغل دامداری، كارگری، پیشه وری و ماهیگیری مشغول بودند اما با طغیان رود ولگا در روسیه و وقوع سیلاب ناشی از بالا آمدن دریای خزر؛ آشوراده خالی از سكنه شد.
اكنون سیل بنیان افكن دیگری در استان گلستان جزیره آشوراده را از رونق عمرانی انداخته و مردانی بزرگ با همتی سترگ برای جبران مافات لازم دارد.
مجموعه تصاویر عكاس ایرنا از آشوراده بیانگر نیاز جزیره به كمك فوری است و عزمی فراتر از وعده های پشت تریبون برای جان بخشیدنش احتیاج دارد.
این مجموعه تصویری از آخرین وضعیت جزیره با عنوان 'آشوراده جزیره متروك' در ستون عكس ایرنا قابل دیدن است.
3091/2729
تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۷
گرگان - ایرنا - آشوراده تنها جزیره ایرانی دریای خزر كه چندی قبل و با آغاز عملیات اجرای طرحهای گردشگری به پایان دوران مهجوریت و انزوای تاریخی خود امیدوار شده بود بار دیگر در هیاهوی سیل گلستان به روزهای بی خبری برگشته و دیگر كمتر كسی سراغی از این پیر خسته از نامهربانی ها می گیرد.