به گزارش ايرنا، مدير زراعت سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي روز چهارشنبه در اين كارگاه آموزشي اظهار داشت: امروز در دنيا به منظور بالا بردن ضريب بهره وري مصرف آب در بخش كشاورزي، بيشتر محصولات به صورت نشايي كشت مي شود.
علي عيدي افزود: در اين روش كشت، چون نشاها در گلخانه يا محيط بسته تهيه مي شود از خسارت عوامل غيرمترقبه و آفات در امان مي ماند.
وي با بيان اينكه در اين روش كنترل بيماري ها به سهولت انجام مي شود، گفت: مزارع گوجه فرنگي كه به روش نشايي كشت مي شود عاري از علف هاي هرز به خصوص علف هرز خطرناك «سس» است.
«عيدي» يكنواختي مزرعه، كاهش مصرف نهاده هاي كشاورزي ازجمله بذر و سموم نباتي، كاهش هزينه هاي كارگري به ويژه در عمليات وجين را از ساير مزاياي اين روش كشت عنوان كرد.
وي اظهار داشت: امسال در سطح استان محصولاتي با نياز آبي بالا شامل 150 هكتار چغندرقند، 130 هكتار ذرت، پياز، كلم، كدو، هندوانه، خربزه و سبزي و صيفي جات به صورت نشايي و مكانيزه و با استفاده از نوار آبياري تي تيپ كشت شده است.
وي افزود: كشت چغندرقند به صورت نشايي در مقايسه با كشت آن به صورت مستقيم، 30 تا 40 درصد مصرف آب را كاهش مي دهد، از اينرو در راستاي اجراي برنامه هاي ستاد احياي درياچه اروميه و مصرف بهينه آب، بايد نسبت به ترويج كشت نشايي محصولات آب بر و جلب مشاركت كشاورزان منطقه اقدام شود.
وي با تاكيد بر توسعه سيستم هاي نوين آبياري بويژه نوار آبياري يا تيپ، بيان كرد: كشاورزاني كه داراي پروانه بهره برداري از آب يا حق آبه هستند مي توانند جهت دريافت نوار آبياري يا تيپ به سازمان جهاد كشاورزي مراجعه كنند.
رييس اداره بهبود توليدات گياهي اداره جهاد كشاورزي نقده نيز نحوه كار دستگاه نشاكار را تشريح و اظهار داشت: عمق و فاصله كشت در اين دستگاه براحتي قابل تنظيم است و دستگاه مجهز به سنسوري بوده كه به پستي و بلندي سطح خاك حساس است و بصورت خودكار تعادل خود را حفظ مي كند.
فيروز فرجامي با بيان اينكه با اين روش قابليت كشت 2 هزار و 500 تا سه هزار نشاء در هر ساعت امكان پذير است افزود: اين دستگاه تك موتوره بوده با قدرت يك اسب بخار كه در طول 24 ساعت تنها 2 ليتر بنزين مصرف مي كند.
وي بيان كرد: مشخصات دستگاه نشاكار در سايت مكانيزاسيون كشور ثبت شده است و كشاورزان مي توانند جهت خريد دستگاه، يارانه و تسهيلات بانكي دريافت كنند.
«فرجامي» گفت: در كشت گوجه فرنگي بصورت نشايي، نشاء ها در سيني كشت و در گلخانه تهيه مي شود و استفاده از بذرهاي هيبريد و ضدعفوني شده تاثير بسزايي در افزايش عملكرد در واحد سطح دارد.
وي ادامه داد: «كوكوپيت» مناسب ترين بستر بذر براي نشاء گوجه فرنگي است اما مي توان از تركيب خاك، ماسه بادي، پودر چوب، كود حيواني بسيار پوسيده نيز استفاده كرد.
وي اضافه كرد: براي كشت گوجه فرنگي بصورت نشائي در هر هكتار 2 هزار تا 25 هزار عدد نشا مورد نياز است و با كشت مزرعه به اين روش، كشاورز در عرض يك روز صاحب مزرعه 2 ماهه شده و عملكرد محصول در واحد سطح افزايش چشمگيري دارد.
به گزارش ايرنا، در اين كارگاه آموزشي شركت كنندگان از نزديك با نحوه كار و تنظيم دستگاه نشاكار آشنا و مزرعه گوجه يك كشاورز اهل روستاي 'مشير آباد' مياندوآب نيز با دستگاه نشاكار كشت شد.
با عنايت به برنامه هاي ترويجي، كشت مزارع الگويي و مشاوره هاي فني كارشناسان جهاد كشاورزي مياندوآب، استفاده از نوار آبياري تي تيپ با استقبال بيش از حد كشاورزان منطقه روبرو شده است از اينرو با توجه به اثر بخشي فعاليت هاي ترويجي با كشت اين مزرعه الگويي، كشت نشائي محصولات آب بر در سال هاي آتي در منطقه افزايش خواهد داشت.
مياندوآب داراي 82 هزار هكتار اراضي كشاورزي شامل 52 هزار هكتار اراضي آبي و 30 هزار هكتار اراضي ديم است و سالانه بيش از 50 نوع محصول زراعي و باغي نزديك به 950 هزار تُن از اين اراضي توليد مي شود.
9871/6185/7129
تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۸:۴۰
مهاباد- ايرنا- كارگاه آموزشي كشت نشايي مكانيزه گوجه فرنگي با هدف كاهش مصرف آب امروز /چهارشنبه/ براي اولين بار در روستاي مشيرآباد از توابع بخش مركزي مياندوآب برگزار شد.