تهران- ايرنا- فضاي كلي معاملات از نظر حركت سرمايه‌گذاران به سمت عرضه يا تقاضا در بازار را مي‌توان در 14 ماه جاري به هم نزديك دانست، چراكه در اين ماه‌ها شرايط بازار نسبتاً هيجاني و كم ارتباط با ميزان توليد و فروش شركت‌ها بود و تصميمات سرمايه‌گذاران از بازارهاي غير مولدي همچون بازار ارزهاي خارجي تأثير مي‌پذيرفت.

در يك و نيم سال گذشته، سرمايه قابل توجهي به سمت بازارهاي مسكن، خودرو، طلا، ارز و بورس هدايت شده است. در ماه ‌هاي باقي مانده از سال 98، سرمايه ‌گذاري در كدام يك از اين بازارها، سود بيشتري نصيب سرمايه‌ گذاران خواهد داشت؟ به گزارش مردم سالاري آنلاين، در تمام كشورهاي دنيا، بخشي از مردمي كه نمي‌توانند مستقلاً كسب و كار خاص خود را راه ‌اندازي كنند، اندوخته‌ هاي خود را صرف كارهايي نظير خريد اوراق قرضه، خريد طلا، خريد سهام شركت‌ ها در بازار بورس يا سپرده‌ گذاري در بانك‌ها مي‌كنند تا از اين طريق، علاوه بر حفظ ارزش سرمايه خود، ميزاني از سود را به جيب بزنند. در ايران فضاي تورمي شديد ماه‌ هاي گذشته بر تب و تاب سرمايه‌گذاري در بازارهاي مختلفِ رقيب افزوده است. كاهش ارزش ريال، اين انگيزه را ايجاد كرده است تا بخشي از مردم به دنبال مفرهايي بگردند كه مي‌تواند ارزش اندوخته‌ هاي آن‌ها را حفظ كند. در اين ميان، يك فضاي دلاليِ مخرب نيز ايجاد شده است و عده‌اي با حضور مستمر و معاملات پرتعداد در بازارهاي ارز و طلا، به دنبال اين هستند كه سودهاي بادآورده بزرگي نصيب خود كنند.سرمايه‌گذاري در مِلك، همواره يك پديده رايج در ايران بوده است و در كنار مسكن، در يك سال اخير، خودرو نيز به يك «كالاي سرمايه‌اي» تبديل شده و عده‌اي با قصد حفظ ارزش پول خود يا كسب سود، وارد بازار خريد و فروش خودرو شده‌اند. سوالي كه براي بسياري از مردم ايجاد مي‌شود اين است كه در سال جاري، سرمايه‌ گذاري در كدام يك از اين بازارها، سود بيشتري نصيب سرمايه‌گذاران مي‌كند؟

** سرمايه‌گذاري در كدام بازار سودآورتر خواهد بود؟
از بين بازارهاي ارز، سكه، مسكن، بورس و خودرو، سال 97 كساني بيشترين سود نصيب‌شان شد كه نقدينگي خود را به سمت بازار سكه هدايت كردند. سكه بهار آزادي طرح جديد كه در ابتداي سال 97 در كانال قيمتي يك ميليون و 600 هزار توماني معامله مي‌شد در روزهاي پاياني سال گذشته، وارد كانال قيمتي 4 ميليون و 600 هزار توماني شد. در واقع در سال گذشته سرمايه ‌گذاري در بازار سكه به ‌طور متوسط سود 187 درصدي به همراه داشت. بازدهي بازار ارز، از ميان بازارهاي رقيب، در سال 97 در رده دوم قرار داشت. دلار آمريكا، سال 97 را در كانال 4900 توماني آغاز كرد و در پايان سال در كانال قيمتي 12800 توماني معامله شد. بازدهي بازار ارز در سال گذشته حدوداً 161 درصد بود.قيمت مسكن در نقاط مختلف كشور به صورت متفاوتي رشد كرده است و در برخي شهرها، ميزان افزايش قيمت مسكن بيشتر و در برخي شهرها كمتر بوده است. اگر بخواهيم تهران را ملاك بگيريم، بنا به آخرين گزارش بانك مركزي، متوسط قيمت خريد و فروش هر متر مربع واحد مسكوني معامله‌شده در اين شهر، در فروردين ماه امسال به 11 ميليون 270 هزار تومان رسيده است. متوسط قيمت هر متر مربع واحد مسكوني در تهران در فروردين سال گذشته، 5 ميليون و 530 هزار تومان بوده و در اين بازه زماني يك‌ساله، قيمت مسكن در تهران، حدود 104 درصد افزايش يافته است.رشد قيمت خودرو نيز بستگي به مدل آن متفاوت بوده و به‌عنوان مثال، خودروهاي خارجي در سال گذشته افزايش قيمت بيشتري را تجربه كردند؛ با اين حال، به‌ طور تقريبي مي‌توان گفت كه قيمت خودروهاي داخلي در سال گذشته، بين 90 تا 100 درصد در بازار آزاد افزايش يافت.

از بين اين بازارها، بورس در سال 97 كمترين بازدهي را داشت. شاخص كل بورس اوراق بهادار تهران، سال 97 را با كانال 96 هزار واحدي آغاز كرد و آن را با كانال قيمتي 187 هزار واحدي به پايان برد. در واقع، رشد شاخص كل بورس در سال گذشته 85 درصد بود.امسال وضعيت سودآوري اين بازارها نسبت به سال گذشته مي‌تواند كاملاً متفاوت باشد. امسال هم در دو بازار ارز و سكه با نوسان‌هاي قيمتي روبرو هستيم اما برعكس سال گذشته با جهش‌هاي شديد ناگهاني تاكنون روبرو نبوده‌ايم. در واقع، به نظر مي‌رسد در ماه‌ هاي آتي قيمت دلار آمريكا بين كانال قيمتي 13 هزار توماني و 15 هزار توماني نوسان كند و بعيد است در بقيه ماه‌هاي سال نيز شاهد جهش شديد قيمتي در اين بازار، همچون سال گذشته، باشيم.

اقتصاد ايران در حال تطبيق خود با قيمت‌هاي ارزِ اين‌چنيني است و احتمال جهش شديد نرخ ارز، بسيار اندك است. بازار سكه نيز همبستگي زيادي با بازار ارز دارد و قيمت سكه نيز بعيد است جهش شديدي را، نظير آن‌چه در سال 97 رخ داد، تجربه كند. در واقع، تقاضاي چنداني براي سكه در كانال قيمتي بيش از 5 ميليون و 200 هزار توماني وجود ندارد و هربار كه قيمت‌ها به اين حدود نزديك شود، به علت كاهش تقاضا، قيمت‌ها مجدداً كاهش خواهد يافت.اين وضعيت اشباع‌شدگي رشد قيمت‌ها تا حدودي در بازار مسكن و خودرو نيز ديده مي‌شود. تعداد معاملاتي كه در اين دو بازار، در قيمت‌هاي بسيار بالا صورت مي‌گيرد، بسيار اندك است. به‌ عنوان مثال، افراد اندكي هستند كه حاضرند براي پرايد مبلغي در حدود 60 ميليون تومان پرداخت كنند. در بازار مسكن نيز تعداد معاملات به شدت كاهش يافته است و تقاضا در قيمت‌ هاي بسيار بالا وجود ندارد.از ميان اين بازارها، احتمالاً در سال جاري بيشترين رشد را بازار بورس خواهد داشت.

بازار بورس در شرايطي قرار دارد كه مي‌تواند عقب ‌ماندگي خود از بازار ارز و طلا را جبران كند. شركت‌هاي حاضر در بورس تهران، عمدتاً شركت ‌هاي بزرگي هستند كه بنيه مالي خوبي دارند و در واقع، بورس ايران آينه تمام‌نماي اقتصاد ايران نيست. در حالي كه اقتصاد كشور در ركود قرار دارد، بسياري از شركت‌هاي بورسي از افزايش نرخ ارز و افزايش قيمت فروش داخلي محصولات، بهره برده‌اند و سود آن‌ها افزايش قابل توجهي يافته است. در اين وضعيت، بورس مي‌تواند به‌ روز رساني تورمي خود را تكميل كرده و بيشترين سودآوري را در سال جاري داشته باشد.البته بايد گفت كه بازار بورس به ريسك ‌ها و تنش ‌هاي سياسي به شدت حساس است و در زمان وقوع چنين ريسك‌هايي، فشار فروش در اين بازار به افت شاخص كل منجر مي‌شود. اگر ريسك‌هاي سياسي در سال جاري، حالت حادي به خود نگيرند، بازار بورس به راحتي قادر خواهد بود، ركوردهاي بزرگي از خود برجاي بگذارد. از ابتداي سال جاري، ارزش معاملات بازار بورس، به نحو قابل توجهي افزايش يافته و نقدينگي بزرگي وارد اين بازار شده است. اين نقدينگي مي‌تواند امسال بورس را به سودآورترين بازار در ميان اين بازارها تبديل كند.

** بورس منفي تغيير 180 درجه اي داشت
42 روز ابتدايي سال گذشته و امسال در بورس تهران شرايط متفاوتي تجربه شده است؛ به‌گونه‌اي كه نماگر اصلي بازار سرمايه در يك ماه و نيم ابتدايي امسال 32 هزار واحد رشد كرده اما در مدت مشابه پارسال 2000 واحد با افت مواجه شده بود.معاملات بازار سهام در حالي رونق گرفته كه اين رونق ناشي رشد اقتصاد نيست، بلكه ناشي از افزايش تورم و رشد قيمت ارزهاي خارجي است. اين موضوع سبب شده در هفته‌هاي گذشته شاهد ركوردزني لحظه به لحظه شاخص ‌هاي بازار سهام باشيم.اين روند از خرداد پارسال شروع شد و تا نيمه ‌هاي آن سال نيز ادامه داشت. بعد از آن بازار با اصلاح قيمت‌ها مواجه شد و از ابتداي سال جاري نيز دوباره فعالان بازار سهام شاهد افزايش قيمت‌ها هستند.در ابتداي سال 1398 شاخص كل بورس اوراق بهادار تهران در تراز 178 هزار و 659 واحدي قرار گرفت و تا امروز بيش از 32 هزار واحد رشد كرده و از 210 هزار واحد گذشته كه در نتيجه بازدهي بيش از 18 درصدي را به سرمايه‌گذاران داده است.شاخص بازار اول در ابتداي سال در نيمه كانال 133 هزار واحدي قرار داشت و ميزان تغيير آن از ابتداي سال بيش از 25 هزار واحد بود. در نتيجه اين شاخص نيز بيش از 19 درصد رشد كرده است. همچنين شاخص بازار دوم بيش از 57 هزار واحد معادل 16 درصد رشد كرده است.اين آمار در حالي است كه در ابتداي سال 1397 شاخص كل بازده نقدي و قيمتي در تراز 95 هزار و 819 واحدي قرار داشت اما بعد از 1.5 ماه از سپري شدن سال 1397 اين شاخص بيش از 2000 واحد افت كرد؛ البته اين افت پايدار نماند و با شروع ماه سوم سال، تاريخ‌سازي‌ها و ركوردشكني ‌ها آغاز شد.با توجه به اين آمارها روند حركتي نماگر اصلي بازار در سال جاري نسبت به سال قبل كاملاً متفاوت بوده است؛ به طوري كه اين شاخص در 1.5 ماه ابتدايي امسال بيش از 32 هزار واحد رشد كرده اما در مدت مشابه سال گذشته اين شاخص با افت 2000 واحدي مواجه بوده است.

در اين ميان فضاي كلي معاملات از نظر حركت سرمايه‌گذاران به سمت عرضه يا تقاضا در بازار را مي‌توان در 14 ماه جاري به هم نزديك دانست، چراكه در اين ماه‌ها شرايط بازار نسبتاً هيجاني و كم ارتباط با ميزان توليد و فروش شركت‌ها بود و تصميمات سرمايه‌ گذاران از بازارهاي غير مولدي همچون بازار ارزهاي خارجي تأثير مي‌پذيرفت.اگر بخواهيم به ارزش معاملات نيز از ابتداي امسال تاكنون نگاهي داشته باشيم بايد گفت اين عدد از ابتداي سال جاري بيش از 352 هزار ميليارد ريال بوده و حجم معاملات به 140هزار و 294 رسيده است.تعداد معاملات انجام شده نيز به حدود 9 ميليون نوبت رسيده است كه اين آمارها نسبت به ماه‌هاي انتهايي سال گذشته رشد نسبتاً بالايي را نشان مي‌دهد.

منبع: روزنامه مردم سالاري؛ 1398،02،26
گروه اطلاع رساني **9117**1755