تهران- ایرنا- بسیج ملی كنترل فشارخون از 27 اردیبهشت همزمان با روز جهانی فشارخون با شعار «فشارخون: بدانیم و اقدام كنیم» در سراسر كشور اجرایی می شود تا همگان با توجه به اینكه این بیماری قاتل خاموش، كشنده و بی سرو صدا است، آن را جدی بگیریم.

به گزارش روز جمعه خبرنگار حوزه سلامت ایرنا، هم اكنون 15 میلیون نفر در كشور فشار خون بالا دارند كه 20 درصد كنترل شده و 80 درصد دیگر حتی از بیماری خود خبر ندارند.
فشار خون یكی از علائم اصلی حیات است؛ هنگامی كه سرخرگ‌های بزرگ، قابلیت ارتجاع و استحكام طبیعی خود را از دست می دهند و عروق كوچك نیز باریكتر می شوند، فشار خون بالا می‌رود و هیچ علامتی ندارد.
فشارخون‌ به طور طبیعی‌ بر اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می‌رود، اما فردی‌ كه‌ دچار بیماری‌ فشارخون هستند، در‌ هنگام‌ استراحت‌ نیز فشار خونشان‌ بالاتر از حد طبیعی‌ است.
سكته مغزی، حمله قلبی، نارسایی احتقانی قلب و ورم‌ ریه، نارسایی‌ كلیه و آسیب چشمی و مشكل بینایی از عوارض اصلی فشار خون بالا هستند.

* یك نفر از هر چهار نفر مبتلا به فشارخون بالا
احمد رازی متخصص قلب و عروق در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: فشار خون بالا در افراد مسن بسیار شایع است، تقریبا حدود یك نفر از هر چهار نفر از فشار خون بالا رنج می برند.
وی با بیان اینكه فشارخون بالا در مردان جوان شایعتر است، ادامه می دهد: این بیماری در سنین بالاتر در زنان بیشتر از مردان دیده می‌شود و با افزایش سن خطر ابتلا افزایش می‌یابد.
این پزشك اظهار می دارد: بسیاری از افراد سال‌ها مبتلا به فشار خون بالا هستند بدون اینكه از بیماری خود مطلع باشند، كنترل، خودمراقبتی و درمان به موقع می‌تواند در پیشگیری از عوارض این بیماری بسیار تاثیرگذار باشد.

* دستگاه فشارسنج داشته باشید
رازی تصریح می كند: بهترین راه برای پی بردن به مقدار فشارخون، اندازه‌گیری منظم آن با دستگاه فشارسنج است. مقدار فشارخون باید در چند نوبت و در موقعیت‌های جداگانه، در طول یك دوره زمانی مشخص اندازه گیری شود. اگر فشارخون به ‌طور دائم بالاتر از حد طبیعی باشد، به آن فشارخون بالا می‌گویند.
وی، عوامل زیادی مانند وضعیت بدن، فعالیت مغز، فعالیت گوارشی، فعالیت عضلانی، تحریكات عصبی، مثانه پر، عوامل محیطی مثل دمای هوا و میزان صدا، مصرف دخانیات، مصرف الكل و قهوه، چای و دارو را در افزایش فشارخون موثر می داند و می گوید: سابقه فشار خون بالا در افراد درجه یك خانواده از عوامل بسیار مهم در افزایش احتمال بروز این بیماری است و در كسانی كه سابقه خانوادگی بیماری را دارند، انجام مشاوره ژنتیك در پیشگیری و كنترل این بیماری موثر است.

* زنان بیشتر فشارخون بالا دارند
مجتبی اصفهانی یك متخصص قلب و عروق نیز در این باره توضیح می دهد: شیوع فشار خون بالا در مردان قبل از سن ۵۰ سالگی بیشتر از زنان همسن آنها مشاهده می شود، اما بعد از ۵۰ سالگی به دلیل یائسگی، شیوع فشارخون بالا در زنان افزایش می‌یابد.
وی ادامه می دهد: چاقی و اضافه وزن، رژیم‌ غذایی‌ حاوی‌ نمك‌ زیاد یا چربی‌ اشباع‌ شده‌ و عدم مصرف میوه و سبزی، كم تحركی و نداشتن فعالیت بدنی كافی، استرس، مصرف‌ قرص های‌ ضدبارداری‌، استروئیدها و بعضی‌ از انواع‌ داروهای‌ مهاركننده‌ اشتها، پشت میزنشینی ابتلا به فشارخون بالا را تشدید می كند.
اصفهانی در مورد پیشگیری از بیماری فشارخون می گوید: كنترل وزن و كم كردن حتی یك كیلوگرم از وزن برای كنترل فشار خون بالا مفید بوده و انجام ورزش مرتب، 30 دقیقه ورزش در هر روز بهترین راه مبارزه با این بیماری است.
وی اضافه می كند: كم كردن مصرف نمك و غذاهای پرچرب، داشتن رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیجات، لبنیات كم‌چرب و غذاهای حاوی پتاسیم مانند دانه‌های سبوس‌دار و خشكبار باعث كنترل این بیماری می شود.
این متخصص قلب و عروق تصریح می كند: مواد حاوی كافئین از قبیل قهوه، چای، نوشابه‌های كولا و شكلات، سبب افزایش فشارخون بالا می‌شوند و باید در حد اعتدال مصرف شوند.

* بسیج ملی كنترل فشار خون
به گفته علی رضا رئیسی معاون وزیر بهداشت، بسیج ملی كنترل فشار خون بالا از 27 اردیبهشت رسما كار خود را شروع می‌كند و زمان بندی اجرای طرح تا 15 تیر 98 است و هفتم مهر ماه همزمان با روز جهانی قلب نیز گزارش نهایی كمپین اعلام می‌شود.
بسیج ملی كنترل فشار خون بالا یك كمپین بزرگ ملی و عمومی است كه به ریاست وزیر بهداشت به عنوان رئیس شورای راهبری و دستور رئیس جمهوری به تمام دستگاه‌ها برای همكاری با آن تشكیل شده و دبیری این شورا را معاون بهداشت وزارت بهداشت برعهده دارد.
از بین 20 میلیون نفر از افراد بالای 30 سال جامعه كه فشار خون آنها پایش می‌شود، افراد دارای فشار خون بالا برای دریافت خدمات درمانی به سطوح بالاتر معرفی می‌شوند.
اجتمام*9022*1834