شش ماه از نخستین هشدار ایرنا نسبت به برداشت غیرمجاز از معدن سرب و روی اسفراین و مخاطرات زیست محیطی آن برای منطقه می گذرد و حالا با گسترده تر شدن این روند و هجوم دلالان و سودجویانی از دیگر مناطق كشور به این منطقه، این مساله وضعیت پیچیده تری به خود گرفته است.
موج هجوم برای برداشت غیرمجاز در بهار سال جاری و پس از مساعد شدن هوا، در حالی در ارتفاعات آلبلاغ رخ نموده است كه متولیان امر فرصت 5 ماهه سال گذشته را كه می توانست با اطلاع رسانی نسبت به مخاطرات برداشت غیرمجاز از معدن، محافظت و جلوگیری از ورود افراد برای افزایش برداشت های غیرمجاز از این معدن با هزینه ای كمتر مدیریت شود، با تعلل چندماهه از دست داده اند.
حالا با افزایش برداشت های غیرمجاز كه بر اساس شنیده ها گاه به روزانه 1500 نفر نیز می رسد، به جز مشكلات زیست محیطی و خطر آلودگی آب و خاك این منطقه و تهدید سلامت افراد حاضر در این منطقه، به دلیل مجاورت و تماس افراد با سرب، با فرارسیدن زمان كوچ عشایر به منطقه و مشكل تامین امنیت عشایر و دام هایشان، به ماجرا ابعاد اجتماعی بخشیده كه می تواند تبعات اجتماعی زیادی داشته باشد.
از سوی دیگر وقوع حادثه ریزش كوه در هفته گذشته كه منجر به جان باختن یكی از برداشت كنندگان از ذخایر معدن آلبلاغ شد حساسیت این موضوع را دوچندان كرد و پای كارشناسان وزارت صمت و سازمان محیط زیست را برای بررسی نزدیك از منطقه، به معدن آلبلاغ اسفراین باز كرده است.
* ورود شورای تامین برای ساماندهی وضعیت معدن سرب
اگر چه مسئولان شهرستان اسفراین از برخورد قضایی و انتظامی با برداشت های غیرمجاز از این معدن خبر می دهند ولی برخی معتقدند این برخوردها بازدارنده نبوده و برداشت های غیر مجاز از این معدن همچنان ادامه دارد.
با افزایش برداشت ها و حضور چشمگیر سودجویان در این منطقه، فرماندار اسفراین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از ورود شورای تامین شهرستان برای ساماندهی به این موضوع خبر داد و گفت كه در صورت نیاز شورای تامین استان به مساله ورود می كند.
طاهر رستمی افزود: بر اساس مصوبه شورای تامین اسفراین، ورود افراد و ماشین آلات به محدوده منطقه معدن آلبلاغ با ایجاد ایست و بازرسی محدود شده و وسایل نقلیه ای كه بار غیرمجاز از این منطقه حمل كنند به مدت سه ماه توقیف و افراد خاطی جریمه و بازداشت خواهند شد.
وی گفت: پس از افزایش اقدامات بازدارنده، اكنون حضور افراد سودجو در این منطقه نسبت به روزهای گذشته كاهش یافته است.
رستمی افزود: برای ساماندهی وضعیت معدن سرب آلبلاغ و جلوگیری از حضور دلالان و تخریب محیط زیست پیشنهاد ثبت معدن داده شده كه در شرایط حاضر به علت واقع شدن معدن در حوزه استحفاظی منطقه حفاظت شده زیست محیطی ساریگل، این امكان وجود ندارد.
وی گفت: این درخواست برای بررسی بیشتر به شورای عالی محیط زیست ارجاع شده است.
فرماندار اسفراین افزود: كارگروهی استانی برای تعیین تكلیف وضعیت معدن آلبلاغ اسفراین با ریاست استاندار یا معاون سیاسی وی تشكیل می شود و تصمیم نهایی توسط شورای عالی محیط زیست كشور و كارگروه استانی گرفته و ابلاغ می شود.
*راهبرد استان، واگذاری معدن به شركت تعاونی عمران اسفراین
اما در مركز استان، اداره كل محیط زیست خراسان شمالی همچنان بر طبل مخالفت با ثبت معدن كوبیده و در عین حال از افزایش روزافزون برداشت های غیرمجاز از معدن آلبلاغ اسفراین و تهدید زیست محیطی آن گلایه دارد.
استاندار خراسان شمالی، راهبردی ترین راهكار حل این مساله را واگذاری معدن به شركت تعاونی عمران اسفراین می داند.
محمدعلی شجاعی با بیان اینكه این موضوع از سوی نماینده اسفراین در سطح ملی در حال پیگیری است، اظهار داشت: باید این معدن به شركت تعاونی عمرانی اسفراین كه سهامداران آن مردم هستند، واگذار شود تا منافع آن نیز به مردم برسد.
*رایزنی از بهارستان تا پاستور
پیگیری ها در سطح ملی برای ساماندهی و تعیین تكلیف این معدن پرحاشیه از سوی نماینده شهرستان اسفراین با ارسال نامه به وزیر صنعت، معدن و تجارت و نیز شورای عالی محیط زیست، تذكر شفاهی در صحن علنی مجلس و ملاقات با رئیس سازمان محیط زیست در جریان است.
وی در این پیگیری ها، خواستار تشكیل تعاونی معدن سرب آلبلاغ با حضور مردم این منطقه و موافقت شورای عالی محیط زیست با ثبت معدن برای كوتاه كردن دست دلالان از منابع این معدن شده است.
نماینده اسفراین در مجلس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به دیدار خود با معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، اظهار داشت: در این نشست با تاكید بر توانمندسازی اهالی منطقه و بهره برداری مناسب از ظرفیت این معدن، قرار شد این سازمان با لحاظ حفظ محیط زیست، پیشنهاد خود برای ساماندهی و ثبت معدن سرب آلبلاغ را بدهد.
هادی قوامی با اشاره به اعزام تیم های كارشناسی محیط زیست و وزارت صمت به این منطقه در هفته جاری افزود: امید است پس از اعلام نتیجه بررسی و گزارش این تیم و جمع بندی نظرات، راهكار خوبی در این زمینه ارائه شود.
حال باید منتظر ماند و دید پس از ارائه گزارش كارشناسان سازمان محیط زیست و وزارت صمت در بازدید از معدن اسفراین و بررسی معاونت محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست آیا چراغ شورای عالی محیط زیست برای ثبت معدن پرحاشیه آلبلاغ و انتفاع مردم از این تصمیم، سبز خواهد شد.
شهرستان 120 هزار نفری اسفراین در 60 كیلومتری جنوب شرقی بجنورد قرار دارد.
5132/7189
تاریخ انتشار: ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۷:۰۲
بجنورد - ایرنا - ارتفاعات آلبلاغ در پارك ملی ساریگل كه این روزها نامش با پرحاشیه ترین معدن خراسان شمالی گره خورده و به خبرسازترین موضوع استان و تیتر اخبار تبدیل شده، پای مسئولان كشوری را نیز برای تعیین تكلیف این معدن ممنوعه به این منطقه باز كرده است.