اصفهان - ايرنا - عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اصفهان گفت: آسيب هاي خانواده و كاهش درجه پايداري و استحكام آن يكي از مشكلات اصلي جامعه است كه در سال هاي اخير مورد توجه پژوهشگران، سياستگذاران و مديران اجتماعي واقع شده است.

رضا اسماعيلي روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با اشاره به نامگذاري روز جهاني خانواده افزود: هدف از اين روز توجه جوامع به جايگاه و برطرف ساختن موانعي است كه كانون گرم خانواده را تهديد مي كند.
وي اظهار داشت: تمامي فرهنگ ها، اديان، مصلحان اجتماعي، انديشمندان جهان، سياستگذاران و قانون اساسي جمهوري اسلامي و مسوولان ايران در سطوح عالي نظام بارها به طور مستمر بر حفظ جايگاه خانواده و كاهش نرخ طلاق قانوني تاكيد كرده اند.
اين پژوهشگر و جامعه شناس افزود: يكي از تهديدهاي مهم خانواده افزايش طلاق عاطفي و بيشتر شدن جدايي ها در بين زوج ها به ويژه در پنج سال نخست زندگي است.
وي يادآور شد: برهمين اساس شوراي فرهنگ عمومي اصفهان در ارديبهشت 1394 كميته مطالعه صيانت از خانواده را تشكيل داد.
مسوول كميته مطالعه صيانت از خانواده افزود: اين كميته پس از 2 سال مطالعه و بررسي و مرور پژوهش هاي انجام شده با موضوع علل پژوهي طلاق در ايران و جهان، تشكيل جلسات بحث و گفت و گو با صاحب نظران و كارشناسان‌‌‌ رشته هاي مختلف به مدل عملياتي كاهش طلاق دست يافت.
وي ادامه داد: براساس پژوهش انجام شده مدل پنج وجهي نجات بخش ازدواج و تحكيم ‌خانواده ارايه شده است.
عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اصفهان، اين مدل را برگرفته از متون اسلامي قرآن و سنت نبي مكرم اسلام (ص) وسيره ائمه اطهار (ع)، مطالعات و تحقيقات صاحب نظران جهان و ايران در باره خانواده عنوان كرد و گفت: ابتدا مدل سه وجهي توسط اشترانبرگ آلماني با عنوان مثلث عشق مطرح شد كه توسط تيم پژوهش به مدل پنج ضلعي عشق ارتقا يافت.
وي خاطرنشان كرد: راس اين مدل تعالي گرايي و دارا بودن هدف در زندگي مشترك زناشويي است كه اين عنصر در تحليل محتواي آثار نويسندگان متاخر اسلامي استخراج شده است.
اسماعيلي، عنصر و وجه دوم مدل را بودن احساس صميميت و دوستي كلامي، رفتار و جسمي بين زوج ها عنوان كرد و گفت: وجود تعهد و ايفاي عهد و ماندن بر سر پيمان ها و قرارهاي بين زوجين عنصر سوم اين مدل پنج وجهي است.
وي، عنصر چهارم را پايداري، ثبات اقتصادي و پاسخگويي به نيازهاي مادي اعضاي خانواده برشمرد و گفت: تامين نيازهاي اقتصادي خانواده و داشتن ثبات نسبي و پايداري شرايط اقتصادي تضمين بخش حيات خانواده است.
اسماعيلي خاطرنشان كرد: داشتن روابط گرم و بانشاط جنسي، با كيفيت و توام با رضايت طرفين در روابط زناشويي عنصر پنجم را تشكيل مي دهد.
وي به نكته مهم در پنج ضلعي عشق در خانواده اشاره كرد و گفت: براي تحكيم خانواده بايد حداقلي از عناصر پنجگانه در زندگي مشترك وجود داشته باشد زيرا در صورت كاهش غلظت و ميزان يكي از عناصر ساير عناصر بايد به كمك ان عنصر بيايند تا ثبات و دوام خانواده حفظ شود.
اين پژوهشگر و جامعه شناس افزود: مدل پنج ضلعي خانواده سپهرهاي مختلف خانوادگي را مورد توجه قرار مي دهد و بركيفيت و كميت روابط درون خانواده و شبكه خويشاوندي تاكيد مي كند.
وي يادآور شد: خانواده در اين مدل در سپهرهاي اخلاقي، اجتماعي، فرهنگي، حقوقي، زيستي، اقتصادي و رواني عاطفي مورد توجه قرار گرفته است.
به گزارش ايرنا، شوراي فرهنگ عمومي استان اصفهان و استانداري اصفهان از انجام مطالعه صيانت از خانواده حمايت كردند و نتايج اين مطالعه و مدل پنج ضلعي تحكيم خانواده به مناسبت روز فرهنگ عمومي انتشار مي يابد.
رضا اسماعيلي، ارايه كننده اين مدل علاوه بر تدريس در دوره هاي مختلف از دبستان تا دكتري دانشگاهها داراي سابقه 2 دوره پژوهشگر برتر كشوري در عرصه فرهنگ ، تعليم و تربيت را در كارنامه خود به يادگار دارد.
بيست و پنجم ارديبهشت (پانزدهم ماه مي) به نام روز جهاني خانواده نامگذاري شده است.
6994/6026/