برومند چهارآیین روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: در یك ماه گذشته همه حلقه های صنعت مرغ گوشتی از جمله تولیدكنندگان مرغ گوشتی 500 میلیارد تومان و پرورش دهندگان جوجه یك روزه 80 میلیارد تومان از این موضوع متضرر شده اند.
وی 80 درصد هزینه های تولید را كنجاله سویا، ذرت و جوجه یك روزه دانست و اظهار داشت: در حال حاضر قیمت تمام شده مرغ زنده با محاسبه نرخ مصوب دولتی برای هر كیلوگرم كنجاله سویا 2450 تومان، ذرت 1350 تومان و جوجه یك روزه 2450 تومان در مرغداری ها باید 9200 تا 9500 تومان و هر كیلو لاشه 13 هزار و500 تا 14 هزار تومان باشد در حالی كه امروز قیمت مرغ زنده در مرغداری ها بین 7800 تا 8هزار تومان است.
به گفته وی، طی دو هفته اخیر حتی قیمت مرغ زنده به 6500 تومان نیز در برخی از استان های كشور رسیده بود.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی كشور تصریح كرد: اكنون تولیدكنندگان با مشكل جدی تامین نهاده ها با نرخ مصوب و دسترسی به موقع به این نهاده ها مواجه هستند، بنابراین اگر بخواهیم قیمت تمام شده مرغ گوشتی را با نرخ آزاد كنجاله سویا بین 4200 تا 5 هزار تومان و ذرت را با نرخ بیش از 1800 تومان و قیمت جوجه یك روزه و هزینه های مكمل، دارو و واكسن در نظر بگیریم قیمت تمام شده مرغ زنده در مرغداری ها باید 10 هزار و 500 تومان و هر كیلو لاشه مرغ بین 15 هزار تومان تا 16 هزارتومان باشد.
وی اضافه كرد: در واقع تولیدكنندگان مرغ گوشتی در یك ماه اخیر از 1200 تا 3 هزار تومان روی هر كیلوگرم مرغ زنده گوشتی تولیدی خود ضرر داده اند.
چهارآیین افزود: قیمت مصوب هر قطعه جوجه یك روزه نیز 2450 تومان است كه اكنون نرخ آن به كمتر از این قیمت یعنی هر قطعه 1800 تومان شده است كه تولید كنندگان آن نیز متضرر هستند.
* تقلب در فروش مرغ
چهار آیین درباره عرضه گوشت مرغ توسط برخی مغازه ها با نرخ هایی كمتر از نرخ مصوب 11 هزار و 500 تومان گفت: این رقابت های منفی بین برخی حلقه های این صنعت وجود دارد كه گاهی منصفانه نیست زیرا از روش ها و تقلباتی استفاه می كنند كه مصرف كننده تصور می كند كه گوشت مرغ را با قیمت مناسب خریداری كرده است در حالی كه چنین نیست.
وی گفت: عرضه گوشت مرغ در مغازه با قیمت پایین تر از نرخ مصوب گاهی با بكارگیری 15 تا 20 درصد خون آبه در كیسه مرغ، داشتن امحا و احشا و قطع غیر استاندارد مفصل خرگوشی همراه است كه به وزن مرغ می افزاید. این گونه خرید در نهایت به ضرر مصرف كنندگان تمام می شود زیرا مصرف كننده لاشه 2500 گرمی خریداری كرده اما در نهایت حدود 1500 تومان پول اضافی بابت خونابه و اجزای غیر قابل مصرف به ازای هر كیلوگرم گوشت مرغ پرداخت می كند.
وی افزود: در كیسه لاشه مرغ در نهایت باید حدود یك تا دو درصد خون آبه باشد و پای مرغ از مفصل خرگوشی جدا شده باشد اما گاهی كمی پایین تر از مفصل پای مرغ قطع می شود كه این زائده می تواند بر وزن مرغ بیفزاید بدون آنكه قابل مصرف باشد.
عضو هیئت مدیره كانون سراسری مرغداران گوشتی كشور یكی از مشكلات این صنعت را نداشتن برند دانست و گفت: به دلیل نبود برندهای مناسب اكنون در این صنعت با چنین مشكلات و تقلباتی مواجه هستیم كه اجحاف در حق مصرف كنندگان است.
وی افزود: در حال حاضر بخشی از كاهش قیمت مرغ ناشی از پایین بودن توان خرید مردم در اواخر ماه، تولید بدون برنامه و افزایش وزن مرغ زنده به سه كیلوگرم برای ماه مبارك رمضان توسط برخی تولیدكنندگان است. البته تولیدكنندگان طبق ماده پنج قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات باید به اطلاعات مورد نیاز تولید دسترسی داشته باشند اما به دلیل فقدان دسترسی گاهی بیش از نیاز به تولید اقدام می كنند.
چهارآیین از دیگر مشكلات این صنعت را قیمت های دستوری عنوان كرد و افزود: در حال حاضر دولت با تعیین قیمت های دستوری خود رقیب بخش خصوصی شده است. در هیچ كجای دنیا قیمت دستوری تاثیر مثبتی در تولید نداشته بلكه هم به زیان مصرف كننده است و هم برای تولید مضر است، به دلیل اینكه بخش عده ای از تولید كنندگان از چرخه تولید خارج می شوند.
وی تاكید كرد: «قیمت گذاری دستوری ضد تولید است».
عضو هیئت مدیره كانون سراسری مرغداران گوشتی كشور اضافه كرد: تولیدكنندگان فقط سود 10 تا 12 درصدی را برای ادامه فرایند تولید نیاز دارند. زیرا خودشان بخشی از این جامعه هستند و نمی خواهند به ضرر مصرف كنندگان عمل كنند اما سیاست فعلی بنیان های تولید را از رمق خواهد انداخت بنابراین تجدید نظر فوری در شرایط كنونی و ایجاد سهولت در فضای كسب و كار این صنعت یك ضرورت است.
اقتصام * 9186 * 3063
تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۶:۱۳
تهران- ایرنا- مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی كشور گفت: كاهش قیمت جوجه یك روزه و مرغ گوشتی از نرخ های مصوب تنظیم بازاری، در طول یك ماه اخیر 580 میلیارد تومان به صنعت مرغ گوشتی كشور ضرر وارد كرد.