تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۶:۴۸

ساري _ ايرنا _ موزه هاي سراسر استان مازندران امروز شنبه به مناسبت روز جهاني موزه ها به صورت رايگان پذيراي علاقه مندان به تاريخ است.

به گزارش ايرنا، امروز 28 ارديبهشت برابر با 18 ماه مي و روز جهاني موزه هاست. روزي كه شوراي بين المللي موزه ها –ايكوم- آن را براي توجه بيشتر جوامع سراسر دنيا به اين مكان هاي فرهنگي در تقويم بين االمللي ثبت كرده و بيش از 170 كشور عضو اين سازمان بين المللي نيز به طور همزمان برنامه هايي را براي افزايش توجه به موزه هاي مختلف برگزار مي كنند.
در مازندران نيز مانند سراسر كشور، امروز موزه ها بيشتر مورد توجه مسئولان فرهنگي و علاقه مندان به تاريخ و فرهنگ قرار مي گيرد. امسال سازمان بين المللي ايكوم شعار «موزه‌ها در جايگاه كانون هاي فرهنگي: آينده، سنت» را براي روز جهاني موزه در نظر گرفته است تا اهميت جايگاه موزه ها در فرهنگ و جوامع امروزي را بيشتر بيان كند. فعالان حوزه ميراث و موزه معتقدند كه موزه ها مرز و حد واسط بين گذشته هستند و به همين دليل بهترين مكان براي پيوند گذشته و آينده و انديشيدن محسوب مي شوند.
مؤسس و مدير موزه هاي مردمشناسي رامسر با بيان اين كه موزه ها انسان را به انديشيدن دعوت مي كنند، به خبرنگار ايرنا گفت: هر موزه يك كتابخانه خاموش محسوب مي شود. هر شيئي كه در موزه اي وجود دارد سنت ها و پيام ها و تصاوير گذشته را به نمايش مي گذارد و ما را به آينده اي كه دائما در حال تغيير است ربط مي دهد. اين يعني موزه ها حد واسط هستند كه گذشته را به آينده متصل مي كنند.
عيسي خاتمي درباره ميزان بازديد مردم و خانواده ها از موزه ها در ايران، اظهار كرد: واقعيت اين است كه ميانگين توجه به موزه در خانواده هاي ايراني پايين تر از حد متوسط است و اين مي تواند موضوعي نگران كننده در حوزه فرهنگ و جامعه باشد.
وي افزود: اين وضعيت نشان مي دهد در جامعه ما محلي كه بايد به عنوان مركز آموزشي و انديشه مورد توجه مردم قرار بگيرد به اندازه كافي مورد استقبال خانواده ها قرار نگرفته است. متأسفانه خانواده ها با اين كه بازديد از موزه ها هزينه چنداني هم ندارد، كمتر موزه را به عنوان يك مكان آموزشي براي فرزندان خود مي بينند. مكان هايي كه مي توانند نحوه درست ديدن، پرسشگري و انديشيدن را به كودكان بياموزند. در بسياري از موزه هاي ما جاي حضور پررنگ اقشار مختلف جامعه خالي است.
اين موزه دار باسابقه مازندراني با اشاره به مطلوب بودن بازديد از برخي موزه ها خاطرنشان كرد: به عنوان يك مجموعه دار مازندراني كه دو مجموعه موزه تأسيس كرده ام، با دو شكل رويكرد جامعه به موزه ها مواجه هستم. من دو موزه در رامسر دارم كه يكي در كاخ موزه رامسر و ديگري در دهكده ساحلي قرار دارند. هر دو موزه نيز در حوزه مردمشناسي هستند. اما ميزان بازديدها از اين دو موزه كه در يك شهر قرار دارند متفاوت است. موزه واقع در مجموعه كاخ موزه رامسر به ويژه در تعطيلات يكي از پربازديدترين موزه هاي ايران است. اما در موزه دهكده ساحلي اين استقبال ديده نمي شود. طبيعتا قرار داشتن موزه در محوطه معروف كاخ موزه عامل مهمي در افزايش بازديدهاست. اما مهم اين است كه جامعه نسبت به نام و مكان موزه توجه داشته باشد.
**موزه گردي در مازندران
در ايران روز جهاني موزه از چند سال پيش آغازي براي برپايي هفته ميراث فرهنگي نيز شده و به همين دليل برنامه هاي مرتبط با موزه ها در كشورمان صرفا به امروز محدود نمي شود. بنابراين علاوه بر اين كه امروز فرصت بازديد رايگان از موزه ها در سراسر استان فراهم است، تا پايان اين هفته برنامه هاي متعددي در حوزه ميراث فرهنگي به ميزباني موزه ها و شهرهاي مختلف استان برگزار مي شود كه حضور علاقه مندان در اين رويدادها آزاد است. با توجه به برپايي برنامه هاي مختلف در موزه ها و محوطه هاي تاريخي استان، اين هفته زمان بسيار مناسبي براي برنامه ريزي و گشت و گذار در موزه هاي استان است.
خيلي از ما وقتي به شهر يا استاني براي سفر مي‌ رويم، معمولا سري به يكي از موزه‌ ها يا مجموعه‌هاي تاريخي و فرهنگي اعم از موزه، سايت‌ موزه، پارك ‌موزه و باغ موزه و خانه موزه مي ‌زنيم. اما كمتر پيش مي‌ آيد كه افراد به موزه‌ هاي محل زندگي خود سري بزنند. در حالي كه در هر جاي استان مازندران، مي ‌توان دست كم براي بازديد از يك يا دو موزه نزديك به محل زندگي در يك روز برنامه ‌ريزي كرد.
از غربي ‌ترين نقطه استان يعني رامسر مي‌ توانيم موزه تماشاگه‌ خزر را كه سال 1316 ساخته شد انتخاب كنيم. موزه ‌اي با معماري و طراحي زيبا و محوطه ‌اي بسيار جذاب كه آثار ارزشمندي از يافته ‌هاي باستان‌ شناسي منطقه خزر در آن قرار دارد. آثار هنري نفيس و گرانبهايي هم در اين موزه نگهداري مي ‌شود. موزه مردمشناسي رامسر هم يك فرصت گردشگري خوب براي تماشا و گشت و گذار فرهنگي تاريخي است. در رامسر دو موزه مردمشناسي با مديريت بخش خصوصي وجود دارد. يكي در محوطه موزه عاج يا كاخ موزه رامسر و ديگري در دهكده ساحلي كه هر دو موزه توسط يك فعال بخش خصوصي اهل مازندران برپا شده و سال هاست پذيراي علاقه مندان است.
فردا عصر در محوزه كاخ موزه رامسر از ساعت 17 و 30 تا 19 برنامه مشتركي با عنوان شب فرهنگي رامسر به مناسبت هفته ميراث فرهنگي با همكاري اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مازندران، انجمن دوستداران ميراث فرهنگي و مجموعه فرهنگي موزه شهداي رامسر برگزار مي شود.
كمي كه به سمت شرق پيش بياييم موزه حيات وحش خشكه ‌داران در شهرستان تنكابن را در دسترس داريم. موزه ‌اي در دل جنگل‌هاي بكر اكوسيستم ارزشمند جنگلي جلگه ‌اي شمال كه در آن مجموعه‌ تاكسيدرمي از حيوانات شمال ايران قرار دارد. بي ترديد در اين مجموعه جذابيت‌ هاي حيات وحش مازندران و منطقه شمال ايران را بيشتر و بهتر خواهيد ديد و شناخت.
باز هم در غرب استان فرصت‌هايي براي موزه‌ گردي داريد. موزه مردمشناسي تبريزي در روستاي كشكسرا با فاصله تقريبي 5 كيلومتر از مركز شهر نوشهر محل مناسبي براي تماشاي بخشي از فرهنگ مردم و اقوام مختلف ايران است. در نوشهر يك موزه نيروي دريايي ارتش هم وجود دارد كه بازديد از آن معمولا به مناسبت‌هاي خاص يا با هماهنگي ميسر است. در اين شهرستان نمي توان ظرفيت بزرگ و مهم موزه اي كندلوس را ناديده گرفت. روستايي كه هم بافت آن به نوعي موزه محسوب مي شود و هم يكي از زيباترين موزه هاي ايران در آن قرار دارد.
با فاصله تقريبي 55 كيلومتر از نوشهر، مي‌ توانيد به بزرگترين موزه ‌گالري خصوصي كشور سفر كنيد. گشت و گذار در مجموعه تخصصي و موزه‌گالري «دي‌ دي» در ايزدشهر شايد چند ساعت زمان نياز داشته باشد. يك مجموعه تفريحي بزرگ و مدرن كه در آن آثار هنري معاصر گرانبها و نفيسي از هنرمندان برجسته و صاحب سبك كشور نگهداري مي ‌شود. در اين مجموعه فضاهاي متعددي براي گشت و گذار بين آثار، پذيرايي، گالري‌ گردي و مطالعه تعبيه شده است.
نام شهرستان نور كه به ميان مي ‌آيد نمي ‌شود به «نيما يوشيج» اشاره نكرد. خانه ‌موزه نيما در روستاي يوش جاذبه‌ اي متفاوت و زيباست. يكم خرداد نيز قرار است مراسم شب نيمايي در پايگاه و خانه موزه نيما يوشيج در يوش برگزار شود. اگر قصد سفر به يوش را داشته باشيد، مي ‌توانيد علاوه بر موزه‌ گردي، يك بسته سفر كوهستاني را هم براي خودتان تعريف كنيد و به جاذبه ‌هاي طبيعي و تاريخي منطقه هم سري بزنيد. مثلا از همان مسير يوش به سمت كجور برويد و گشت و گذار در روستاي نمونه گردشگري كندلوس و نخستين موزه روستايي جهان را براي خودتان برنامه‌ ريزي كنيد. موزه زيبا و جذاب و منحصر به‌ فرد كندلوس، با بخش ‌هاي مختلف و آثاري بسيار جذاب در روستايي زيبا و با اصالت، به تنهايي يك مقصد سفر دست كم يك روزه را براي شما فراهم مي‌ كند.
در بابلسر مي‌توانيد براي تماشاي موزه علوم طبيعي وقت بگذاريد. موزه ‌اي كه نخستين موزه علوم طبيعي حيات وحش در مازندران به حساب مي‌ آيد و تصاوير شبيه به موزه خشكه ‌داران را در آن خواهيد ديد.
موزه تاريخ شهر آمل هم يكي از مجموعه ‌هاي ارزشمند و مناسب است كه در بنايي زيبا، آثاري تاريخي و ارزشمند را در خود جاي داده است. شب سه شنبه 31 خرداد قرار است در اين موزه ويژه برنامه اي با نام شب فرهنگي آمل برگزار شود.
در بابل هم موزه گنجينه بابل با معماري زيبا و دسترسي مناسب ‌اش مي ‌تواند محلي براي موزه ‌گردي اين هفته شما باشد. موزه اي كه در روزهاي اخير خبرهايي مبني بر دستور قضايي تحليه آن به دليل شكايت اوقاف از ميراث فرهنگي منتشر شد و به دليل رايزني هاي انجام شده بين دو نهاد، خوشبختانه فعلا اين اتفاق نيفتاده است. اين موزه از امروز محل برپايي يك نمايشگاه نقاشي گروهي به مناسبت روز جهاني موزه ها نيز شده است.
بين بابل و قائمشهر و در روستاي دريكنده خانه بانويي مازندراني قرار دارد كه در 63 سالگي نقاشي جهاني شد. خانه موزه «مكرمه قنبري» را هم مي ‌توانيد به عنوان يكي از مقصد‌هاي موزه‌ گردي انتخاب كنيد.
اگر اختلافات بين شهرداري قائمشهر و اداره ميراث فرهنگي در اين سال‌ ها برطرف مي ‌شد، قائمشهر هم الان در عمارت قديمي شهرداري يك موزه زيبا و جذاب داشت. اما در روستاي كوتناي قائمشهر به همت يك فعال فرهنگي، خانه موزه «ريحانه» ايجاد شده و برپاست كه مي ‌توانيد از آن هم ديدن كنيد. اين خانه موزه مراحل اداري ثبت را گذرانده و قرار است به موزه موسيقي تبديل شود.
براي سفر به آلاشت و تماشاي موزه مردمشناسي اين شهر كوهستاني هم مي‌ توانيد برنامه داشته باشيد. آلاشت هم از جمله مناطقي است كه بايد براي رفتن به آن دست كم يك روز وقت بگذاريد تا علاوه بر موزه، از ساير ديدني‌ هاي آن مانند مسجد، رصدخانه و بافت قديمي ديدن كنيد. در سوادكوه يك موزه روستايي هم وجود دارد كه با همت بخش خصوصي در روستاي اِساس برپا شد. البته اين موزه هنوز زير پوشش ميراث فرهنگي قرار نگرفته است اما بازديد از آن امكان پذير است. تماشاي اين موزه كوچك كه بخشي از فرهنگ و سبك زندگي مردم منطقه در آن به نمايش در آمده حتما جذابيت دارد.
در ساري هرچند يك موزه تخصصي و در شأن مركز استان وجود ندارد، اما عمارت كلبادي در چهارراه برق، سال‌ هاست كه به موزه تاريخ ساري تبديل شده و مي‌ تواند ميزبان خانواده‌ ها و دوستداران تاريخ و فرهنگ منطقه باشد. مجموعه تاريخي فرح آباد ساري نيز از آثار مهم تاريخي است كه خيلي از مازندراني ها و حتي ساروي ها هنوز از آن بازديد نكردند. از سال 1396 عنوان شد كه در منطقه وستمين كياسر قرار است سايت موزه محوطه اشكاني هم ايجاد شود كه در انتظار اعتبارات لازم مانده است. موزه هايي هم كه قرار بود در بوستان ولايت راه اندازي شود فعلا در حد تابلوهاي نصب شده روي چند بناي نوسازي شده مانده و خبري از موزه نيست.
در شرق استان هم يك جاذبه موزه‌ اي ارزشمند وجود دارد. سايت موزه گوهرتپه به عنوان يكي از جاذبه‌ هاي مهم تاريخي و از محوطه‌ هاي ارزشمند تاريخي پيش از اسلام در رستمكلاي بهشهر براي تجربه حضور در چند برش از زندگي هزاران سال پيش مردم مازندران به شما پيشنهاد مي‌ شود. در شرق استان جاذبه هاي تاريخي ديگري مانند مجموعه عباس آباد و غار هوتو و كمربند نيز وجود دارند كه مي توانند مقصد سفري كوتاه به دل تاريخ باشند. البته به همه اين جاذبه هاي تاريخي مي توان بناهاي تاريخي و برج ها و محوطه هاي باستاني را هم افزود. اگر هم اين هفته فرصت نكرديد كه موزه‌ گردي و بازديدي از بناها و محوطه هاي تاريخي استان داشته باشيد، براي هفته ‌هاي آينده حتما يك بار چنين تصميمي بگيريد.
**برنامه هاي هفته ميراث فرهنگي در مازندران
به گفته مسئول موزه هاي اداره كل ميراث فرهنگي و صنايع دستي مازندران، به مناسبت روز جهاني موزه ها، امروز در حمام تاريخي وزيري ساري نمايشگاه از اسناد تاريخي برگزار شد كه به جاذبه تاريخي اين بنا افزوده است. حمام وزيري يكي از بناهاي به جا مانده از دوره قاجار است كه 17 سال پيش در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيد.
مريم الطافي با بيان اين كه نمايشگاهي از دستاوردهاي ميراث فرهنگي از امروز در همه موزه هاي استان گشايش مي يابد، اظهار كرد: امروز در عمارت كلبادي ساري نيز نمايشگاهي از هنرهاي سنتي برپا شد. برگزاري كارگاه آموزشي مرمت آثار فرهنگي تاريخي براي كودكان در مجموعه تاريخي فرح آباد نيز از ديگر برنامه هاي امروز است.
به گفته اين مسئول برپايي نشست تخصصي با موضوع مرمت ابنيه تاريخي در مسجد جامع ساري، برگزاري دوره آموزشي آثار فرهنگي تاريخي براي دانشجويان در پايگاه پژوهشي مجموعه تاريخي فرح ‌آباد و اجراي برنامه شب فرهنگي رامسر در كاخ موزه اين شهر از برنامه هاي روز دوم هفته ميراث فرهنگي است كه فردا برگزار مي شود.
دوشنبه 30 خرداد نيز علاوه بر مراسم پاسداشت روز جهاني موزه و هفته ميراث فرهنگي و تجليل از خادمان ميراث كه در سالن كنفرانس اداره كل ميراث فرهنگي برگزار مي شود، مسابقه عكاسي با موضوع مجموعه تاريخي فرح‌ آباد ساري براي دانش ‌آموزان، مسابقه اسكيس معماري و عكاسي از بناهاي تاريخي شهرستان بهشهر و همچنين برپايي ويژه‌ برنامه شب فرهنگي در پايگاه پژوهشي مجموعه تاريخي فرح ‌آباد ساري همراه با اجراي مراسم آييني سحري‌خواني برگزار خواهد شد.
روز سه‌شنبه 31 ارديبهشت برپايي كارگاه آموزشي دبيران استان مازندران با موضوع آشنايي با ميراث فرهنگي در پايگاه ميراث جهاني باغ عباس آباد بهشهر برگزار مي‌شود و شب فرهنگي آمل در موزه تاريخ آمل نيز برنامه هاي روز سه شنبه 31 ارديبهشت است.
يكم خرداد تور يك روزه پاكسازي محوطه پايگاه ميراث جهاني باغ عباس‌آباد بهشهر و مراسم شب نيمايي در پايگاه و خانه موزه نيما يوشيج در يوش برگزار مي شود و پنجشنبه 2 خرداد نيز برگزاري مسابقه عكاسي با موضوع موزه‌ها و بناهاي تاريخي فرهنگي استان مازندران در دستور كار قرار دارد.
در مازندران شامل 8 موزه، 8 خانه موزه، يك موزه مشاركتي و يك سايت موزه وجود دارد.
9927/1899