تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۸:۵۳

تهران- ایرنا- به مناسبت 28 اردیبهشت ماه روز جهانی موزه‌ها، موزه‌های برتر كشور در بخش خصوصی و دولتی معرفی و تجلیل شدند.

بیست و هشتم اردیبهشت ماه روز جهانی موزه‌هاست، به همین مناسبت دفتر ایكوم (شورای بین المللی موزه ها) در تهران با همكاری فرهنگستان هنر در مراسمی از موزه‌های برتر كشور تقدیر كرد. این جوایز در چهار بخش موزه‌های خصوصی و موزه‌های دولتی كوچك، متوسط و بزرگ اهدا شد.

**موزه های خصوصی
- در بخش كودك و نوجوان، موزه «صلح» تهران مقام نخست را به دست آورد، همچنین جایزه توسعه مدیریت و مناسب‌سازی برای جانبازان و معلولین نیز به این موزه اهدا شد.
- در بخش خلاقیت و نوآوری، موزه سیار «سفیران فرهنگ صلح»، جایزه نخست را گرفت و در بخش آموزش، خانه خلاقیت و معماری صفوی و در بخش پژوهش خانه موزه «بتهوون»، جوایز خود را دریافت كردند.
- در بخش گردآوری اشیا موزه‌ای، موزه «زمین‌شناسی» گرگان و در بخش اعمال استانداردهای فنی و فیزیكی، موزه «موسیقی» اصفهان شایسته دریافت جایزه دانسته شدند، در بخش بازدید نیز موزه موسیقی اصفهان مقام نخست را به دست آورد.
- در بخش معرفی، سرآموزه «دكتر رهگشا»ی بادرود (از توابع نطنز استان اصفهان) و در بخش نگهداری و حفاظت، مجموعه فرهنگی و موزه خصوصی رودانی شیراز، جایزه نخست را گرفتند.
- در بخش تلاش برای بقا، موزه مردم‌شناسی «عبدالرحمن عبدالهی جناب» جایزه نخست را گرفت و موزه برگزیده به مناسبت روز جهانی موزه‌ها در میان موزه‌های خصوصی موزه مردم‌شناسی «اِوَز» (از توابع شهرستان لار استان فارس) شد.

**موزه‌های شاخص دولتی كوچك
- در بخش كودك و نوجوان، موزه منطقه‌ای جنوب شرق و در بخش توسعه مدیریت، همچنین در دو بخش معرفی و گردآوری نیز موزه تاریخ علوم اردبیل، جایزه نخست را به دست آوردند.
- در بخش اعمال استانداردهای فنی و فیزیكی و همین‌طور بخش آموزش، پایگاه میراث جهانی «چغازنبیل» و «هفت تپه» مقام نخست را به دست آورد و در بخش نگهداری و حفاظت نیز موزه «نقشه تهران»، جایزه گرفت.
- در بخش پژوهش، موزه «مردم‌شناسی» میمه اصفهان و در بخش خلاقیت و نوآوری، همچنین بازدید موزه‌ای، موزه «مردم‌شناسی» برزك كاشان، مقام نخست را به دست آوردند و در بخش تلاش برای بقا، موزه مردم‌شناسی «گمیشان» گلستان جایزه نخست را تصاحب كرد.
- در بخش روز موزه و مناسب سازی برای جانبازان و معلولین، منتخبی معرفی نشد.

**موزه‌های شاخص دولتی متوسط
- در بخش كودك و نوجوان، موزه بانك ملی ایران، در بخش توسعه مدیریت موزه «علوم زمین» مشهد و در بخش توسعه فنی موزه «چینی‌خانه» اردبیل، مقام‌های نخست را به دست آوردند.
- در بخش حفاظت و نگهداری، موزه چینی‌خانه اردبیل و موزه «رضا عباسی» به طور مشترك اول شدند و در بخش مناسب‌سازی موزه‌ها برای جانبازان و معلولان و نیز بخش پژوهش، موزه رضا عباسی، جایزه نخست را دریافت كرد.
در بخش توسعه فنی، موزه فضای باز «گوران» و ژئوپارك قشم، در بخش آموزش «موزه ملی فرش ایران» و در بخش گردآوری موزه شهرداری اردبیل جایزه نخست را دریافت كردند.
در بخش بازدیدها، موزه باستان‌شناسی شهر سوخته و در بخش تلاش برای بقا موزه دانشگاه شهید چمران اهواز، مقام اول را كسب كردند.
موزه برگزیده در روز جهانی موزه نیز دربخش شاخص موزه‌های دولتی كوچك، به طور مشترك موزه رضا عباسی و موزه باستان‎شناسی و مردم‌شناسی رشت بود.

**موزه‌های شاخص دولتی بزرگ
- در بخش كودك و نوجوان، موزه ملی علوم و فناوری، در بخش توسعه مدیریت، موزه انقلاب اسلامی و موزه آستان قدس رضوی، جایزه نخست را به دست آوردند.
- در بخش گردآوری نیز، موزه آستان قدس رضوی، مقام نخست را به دست آورد.
در بخش مناسب‌سازی برای جانبازان و معلولان، سازمان اسناد و كتابخانه ملی و در بخش اعمال استانداردهای فنی، مجموعه فرهنگی نیاوران، رتبه نخست را گرفتند.
- در 4 بخش‌ پژوهش، آموزش، معرفی، نگهداری و حفاظت، موزه ملی ایران، برترین موزه كشور دانسته شد و در بخش بازدیدها، كاخ موزه گلستان مقام نخست را به دست آورد.
جایزه روز جهانی موزه نیز به موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس اهدا شد.
علی اصغر مونسان رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، علیرضا اسماعیلی سرپرست فرهنگستان هنر ایران، تسوتان تكوفسكی رییس دفتر منطقه‌ای یونسكو، احمد محیط طباطبایی رییس ایكوم ایران و جمعی از اهالی فرهنگ و میراث فرهنگی و موزه داران كشور از حاضران این آیین بودند.
ایكوم بزرگ‌ترین خانواده جهانی موزه شناسان و سازمان‌هایی است كه به نحوی با تعریف موزه در ارتباط هستد و از نقطه نظر صلاحیت علمی در این زمینه در جهان در جایگاه و مرتبه نخست قرار دارد. شورای بین‌المللی موزه‌ها تنها سازمانی است كه اطلاعات مورد نیاز موزه‌ها را ارایه می‌دهد. از سال ۱۹۴۶ سازمان ایكوم با ارایه خدمات به اعضای كمیته موزه‌های سراسر جهان آنان را در زمینه حفظ و حراست از گنجینه‌های ملی‌شان و تبادل تاریخ و فرهنگ یاری رسانده است. همچنین ایكوم از رهنمودهای موسسه‌های مربوط بهره می‌جوید.
در همین ارتباط بیش از نیم قرن از تشكیل كمیته ملی موزه های ایران (ایكوم) می‌گذرد. در بهمن ماه ۱۳۲۸ برابر با ۱۹۵۰ میلادی، كمیسیون ملی یونسكو در ایران به منظور بهبود و توسعه موزه های كشور و ایجاد ارتباط بین موزه های ایران با موزه های سایر كشورهای جهان، استفاده از آخرین مطالعات و تحقیقات مربوط به موزه و جلب توجه عامه مردم به موزه ها و نقش آن در تعلیم و تربیت، كمیته تخصصی موزه های ایران را با حضور كارشناسان، صاحبنظران آثار تاریخی، موزه داران، مدیران موزه ها و نمایندگان نهادهای مرتبط تشكیل داد.
این دوازدهمین دوره از روز جهانی موزه در ایران بود كه هر ساله توسط نماینده ایكوم برگزار می‌شود.
فراهنگ**9211**3009