به گزارش ایرنا، تغییر اقیلم در نقاط مختلف جهان متفاوت است اما در ایران به صورت افزایش دمای هوا و تغییر رژیم بارشی است، به گونه ای كه این مساله سبب شده تا بارش های ملایم، یكنواخت و جامد گذشته به بارش های پراكنده و سیل آسا تبدیل شود.
تازه ترین گزارش دفتر مركز ملی پایش و هشدار خشكسالی سازمان هواشناسی كشور نشان می دهد حجم بارش های كشور از ابتدای سال آبی 98-97 تاكنون نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته 108.4 درصد و نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت 39.8 درصد افزایش داشت.
به گفته كارشناسان، با اینكه كشور شاهد بارندگی های مطلوبی در فروردین و اردیبهشت 98 بود، اما خشكسالی های چند ساله، با وجود این بارش های سیل آسا، همچنان در كشور از جمله استان سمنان تداوم دارد.
تحلیل ها و نتایج تحقیقات حاكی از آن است تغییرات اقلیم و روند افزایش دما تا سال 2050 ادامه خواهد داشت كه تمام بخش های كره زمین را دربرمی گیرد، ولی برای نقاط خشك و نیمه خشك مانند ایران اثرهای ملموس تری خواهد داشت.
مهمترین و بارزترین آثار تغییر اقلیم در این سال ها به صورت خشكسالی، افزایش دما، پایداری اوج دمای بالا در تابستان و دمای پایین در زمستان، افزایش پدیده های جوی و حدی مانند ثبات شدیدترین شرایط گرما و سرما و تغییرات ناگهانی دما عنوان می شود.
به گزارش ایرنا، 40 درصد نوع بارش ها در استان سمنان در دوره بلند مدت 25 ساله رگباری و پراكنده بود كه این رقم اكنون به بیش از 60 درصد افزایش یافته است.
بارش ها از ابتدای سال زراعی 98-97 تاكنون در استان سمنان از 144.7 میلیمتر فراتر رفت با این وجود خشكسالی همچنان گریبان گیر این دیار است.
طبق پیش بینی های فصلی، هوای تابستان 98 در استان سمنان نسبت به بلندمدت تا یك و نیم درجه سانتیگراد گرم تر می شود.
تابستان 97 در سمنان گرمای هوا شدیدتر از تابستان 96 بود و تا یك و نیم درجه سانتیگراد متوسط دمای هوا افزایش یافت.
از 9.7 میلیون هكتار وسعت استان سمنان 55 درصد مناطق خشك و نیمه خشك است كه با تشدید پدیده تغییر اقلیم با كاهش بارندگی، كاهش پوشش گیاهی، افزایش كانون های فرسایش بادی و فرونشست سطح آب های زیرزمینی، تشدید پدیده بیابانزایی در سال های گذشته گزارش شده است.
سالانه یك میلیارد و 250 میلیون مترمكعب در استان سمنان آب تولید میشود كه با افزایش خشكسالی های متوالی، این استان با كمبود حدود 150 میلیون مترمكعبی آب مواجه است.
** بارش ها در سمنان از 144.7 میلیمتر فراتر رفت
سرپرست اداره كل هواشناسی استان سمنان گفت: میزان بارندگی های این استان، از ابتدای مهر 97 تا بیست و دوم اردیبهشت 98 به میزان 144.7 میلیمتر نسبت به مدت مشابه سال گذشته كه 101.7 درصد بود افزایش یافت.
ایرج مصطفوی در گفت و گو با ایرنا افزود: براساس اعلام مركز ملی پایش و هشدار خشكسالی سازمان هواشناسی كشور، این استان با ثبت بارندگی در سال آبی 98-97 به میزان یاد شده، افزایش بارندگی به میزان 47.3 درصد نسبت به بلندمدت دارد.
وی بیان كرد: از ابتدای سال زراعی جاری تا بیست و دوم اردیبهشت امسال میزان ثبت متوسط بارش استان سمنان 140.3 میلیمتر بود كه این عدد در مدت مشابه سال زراعی گذشته 71.7 و در بلندمدت 98.2 میلیمتر ثبت شد.
مصطفوی ادامه داد: سمنان در بین استان های كشور در شاخص درصد تغییر بارش نسبت به بلندمدت، در شرایط بهتر از میانه های جدول كشوری قرار دارد.
سرپرست اداره كل هواشناسی استان سمنان یادآور شد: استان لرستان با 90.2 درصد و ایلام با 98.3 درصد بیشترین افزایش بارش ها را در مقایسه با بلندمدت در این بازه زمانی دارند و استان های كرمان و سیستان و بلوچستان بیشترین كاهش بارندگی در مدت مذكور را نسبت به بلندمدت با 0.2 و 5.1 درصد كاهش دارند.
** بهار سمنان امسال 6 دهم درجه سانتیگراد گرمتر آغاز شد
مصطفوی اظهار داشت: متوسط دمای هوای فروردین 98 در استان نسبت به مدت مشابه بلند مدت 0.6 درجه سانتیگراد گرمتر بود.
وی تاكید كرد: این میزان افزایش متوسط دمای هوا در مقایسه با بلند مدت، عدد بزرگی است كه افزایش مصرف آب و تبخیر را به دنبال دارد.
سرپرست اداره كل هواشناسی استان سمنان به اثرهای تغییر اقلیم در سمنان اشاره و تصریح كرد: شدیدترین گرمای تابستان و سردترین زمستان در سال های اخیر در دهه های گذشته رخ داده كه بیانگر اثرات تغییر اقلیم در این استان است.
وی ابراز داشت: افزایش تبخیر ناشی از فزونی متوسط دمای هوا منجر به مصرف بیشتر آب در بخش های آشامیدنی و كشاورزی می شود.
سرپرست اداره كل هواشناسی استان سمنان بیان كرد: دمای كل كشور در فروردین امسال نسبت به بلند مدت مشابه 0.6 درجه سانتی گراد افزایش یافته است.
** 98.5 درصد مساحت سمنان متاثر از خشكسالی
سرپرست اداره كل هواشناسی استان سمنان گفت: در مجموع 98.5 درصد مساحت استان تحت تاثیر خشكسالی براساس شاخص بارش، تبخیر و تعرق استاندارد شده دوره 10 ساله تا پایان فروردین 98 قرار دارد.
مصطفوی با اشاره به اینكه 45 درصد مساحت سمنان تحت تاثیر خشكسالی شدید است، بیان كرد: 2.8 درصد مساحت استان تحت تاثیر خشكسالی خفیف، 29.2 درصد تحت تاثیر خشكسالی متوسط و 21.5 درصد عرصه های سمنان متاثر از خشكسالی بسیار شدید است.
سرپرست اداره كل هواشناسی استان سمنان یادآور شد: 8.8 درصد از مساحت كل كشور تحت تاثیر خشكسالی های خفیف، متوسط، شدید و بسیار شدید براساس شاخص بارش، تبخیر و تعرق استاندارد شده دوره 10 ساله تا پایان فروردین 98 قرار دارد.
** خشكسالی با وجود بارش ها ادامه دارد
سرپرست اداره كل هواشناسی استان سمنان گفت: خشكسالی های چند ساله، با وجود بارش های سیل آسای سال 98، همچنان در این استان تداوم دارد.
وی خاطرنشان كرد: افزایش متوسط بارش های سال آبی 97- 98 نسبت به مدت مشابه سال گذشته و بلندمدت، بیانگر آغاز ترسالی نیست.
مصطفوی با اشاره به دو عامل انسانی و طبیعی در رخداد پدیده تغییر اقلیم، بیان كرد: عوامل انسانی از جمله تولید گازهای گلخانه ای و صنعتی شدن سبب تغییر اقلیم شده است.
وی با بیان اینكه تغییر اقلیم باعث تغییر الگوی بارشی شده است، تصریح كرد: تغییر اقلیم بارش های ملایم، یكنواخت و جامد در این استان سمنان را به بارش های پراكنده، رگباری و سیل آسا تبدیل كرده است.
سرپرست اداره كل هواشناسی استان سمنان، با اشاره به اقلیم بیابانی و نیمه بیابانی استان سمنان، خاطرنشان كرد: تعداد بارشهای شدید در مدت زمان كوتاه و به صورت رگباری تنها از شدت خشكسالی های متمادی سال های اخیر می كاهد و در بلندمدت بر خشكسالی موثر نیست.
9891/6103/7408
تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۷:۱۹
سمنان - ایرنا - میزان بارش های سال زراعی 98-97 در بیشتر نقاط كشور گاه از آمار بلندمدت نیز فراتر رفت، ولی پایداری و شدت خشكسالی سال های اخیر به حدی است كه اثر آن را از بین نبرده و عطش و تشنگی همچنان پابرجاست.