تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۸

تهران- ايرنا- تصور كنيد آنگلا مركل صدراعظم آلمان يا امانوئل مكرون رئيس‌جمهور فرانسه يعني دژهاي اصلي اتحاديه اروپايي هستيد و يك هفته ديگر (5 خرداد) قرار است در كشور شما و 27 كشور ديگر اتحاديه، انتخابات پارلمان اروپا برگزار شود.همه‌چيز تقريبا رو به راه است اما يك نگراني بزرگ وجود دارد و آن جرياني است كه در غرب از آن به «راست افراطي» ياد مي‌شود.

برخلاف شما كه به دنبال حفظ ساختار اروپا هستيد، راست‌ها به دليل بحران مهاجرت و تروريسم، دلخوشي از اتحاديه اروپايي ندارند و مي‌خواهند با كسب حداقل يك‌سوم پارلمان اروپا، سياست‌هاي خود را اجرا كنند. به اين وضعيت، اين را هم اضافه كنيد كه جريان‌هاي راستي با اصلي‌ترين دشمن‌تان يعني روسيه نيز ارتباط دارند و در آستانه انتخابات بدون هيچ‌ترسي از مسكو دفاع مي‌كنند و حتي وعده مي‌دهند «اگر ائتلاف راستگراي اتحاديه اروپا در انتخابات پارلماني پيشرو به قدرت برسد، ممكن است اتحاديه اروپا موضعش را درباره‌ تحريم‌هاي روسيه را تغيير دهد.»

شما فرصت چنداني براي نجات جان اتحاديه اروپايي از يك سو و كشورهاي اروپايي از دامان ولاديمير پوتين نداريد. در چنين وضعيتي آيا جز ابزار رسانه و هشدار به سياستمداران راه ديگري پيش رو داريد؟ حال اگر شما فيلمي قديمي در اختيار داشته باشيد كه بتواند در رويگرداني از جريان رقيب به شما كمك كند، آن را مخفي مي‌كنيد؟ به‌طور حتم خير. پس نبايد انتظار داشت در اصلي‌ترين رقابت براي سرنوشت اتحاديه اروپا، رهبران اروپايي از انتشار يك ويدئوي قديمي كه با آن هم روسيه و هم راست‌هاي افراطي هدف قرار مي‌گيرند، چشم بپوشند. ويدئو مربوط به جولاي 2017 (تير 96) چند ماه پيش از انتخابات پارلماني اتريش است. در اين ويدئو كه به صورت مخفيانه ضبط شده است، اشتراخه، معاون صدراعظم اتريش و رهبر حزب راستگراي آزادي، از زن تاجري كه گفته مي‌شود روسي است، تقاضاي كمك مالي مي‌كند.

اشتراخه در اين ويدئو به اين تاجر روس وعده مي‌دهد كه در صورت خريداري سهام يك روزنامه منتقد دولت و تغيير سردبيري او به نفع حزب اشتراخه، حاضر است قراردادهاي دولتي را به اين سرمايه‌گذار روس بدهد. اين ويدئوي قديمي روز جمعه در فاصله كمتر از 10 روز تا انتخابات حساس پارلمان اروپا منتشر شد. نكته قابل تامل اين است كه اين ويدئو توسط دو رسانه‌ «اشپيگل» و «زود دويچه» كه از مخالفان سرسخت راست‌هاي جديد (افراطي) به شمار مي‌‌روند، منتشر شده است.

انتشار اين ويدئو باعث شد اشتراخه از معاونت صدراعظم اتريش استعفا دهد؛ مردم در تجمع اعتراضي، خواهان پايان دولت ائتلافي شوند و سباستين كورتز صدراعظم نيز اعلام انتخابات زودهنگام كند. البته مساله به اينجا ختم نشد و آلمان كه رسانه‌هايش محور اين افشاگري بودند، كورتز را هدف انتقاد قرار داد. «هايكو ماس» وزير خارجه آلمان در گفت‌و‌گو با نشريه آلماني «بيلدام‌زونتاگ» به‌شدت از «سباستين كورتز» صدراعظم اين كشور كه با راستگرايان افراطي تشكيل ائتلاف داده است، انتقاد كرد: «راستگرايان پوپوليست، دشمن آزادي هستند همكاري با آنها، اقدامي غيرمسئولانه است. ما بايد به اندازه كافي و به‌روشني اقدام كنيم تا پوپوليست‌هاي راستگرا در اروپا تغذيه نشوند.»

آنگلا مركل، صدراعظم آلمان نيز در يك سخنراني در شهر «زاگرب» بدون اشاره به ماجراي ويدئوي منتشر شده، راست‌ها را هدف قرار داد و گفت: «ما با جرياناتي مواجه هستيم... كه مي‌خواهند ارزش‌هاي ما در اروپا را نابود كنند و بايد قاطعانه در برابر آنها بايستيم. (اتحاديه) اروپا پروژه‌اي بر مبناي صلح، آزادي و موفقيت است. ملي‌گرايي دشمن پروژه اروپايي است.»

**استعفا به بهانه قبض قدرت
براي كساني كه اطلاع چنداني از ساختار قدرت در اتريش ندارند، اقدام سباستين كورتز، صدراعظم اتريش براي برگزاري انتخابات زودهنگام و سقوط دولت نمايش دموكراسي تلقي مي‌شود، اما در پشت اين نمايش دموكراسي، چيز ديگري نهفته است. كورتز با رسوايي بزرگ اشتراخه معاونش كه رهبر حزب راستگراي آزادي است، بازي قدرت را به راه انداخته است. حزب او (حزب مردمي اتريش ÖVP) سال 2017 نتوانست بيش از 31درصد آرا را كسب كند.

بر همين اساس ناچار شد براي تشكيل دولت با حزب راستگراي افراطي آزادي (FPÖ) كه 26درصد از كرسي‌هاي پارلمان را به دست آورده بود، ائتلاف كند. حالا با افشاي اين ويدئو و اعتراض مردمي به حزب آزادي، كورتز بازي هوشمندانه‌اي را براي تصاحب قدرت آغاز كرد. او در دو روز گذشته تلاش كرده خود را منتقد اين حزب نشان دهد و بگويد: «اگرچه از اظهار علني اين موارد پرهيز مي‌كردم اما در مواقعي هضم آنها واقعا برايم دشوار بود.» كورتز با اعلام برگزاري زودهنگام انتخابات و در شرايطي كه افكار عمومي به‌شدت از اظهارات رهبر حزب راستگراي آزادي برآشفته است، انتخابات برگزار خواهد كرد تا با كسب كرسي بيشتر در پارلمان، ديگر نياز به تشكيل ائتلاف با جرياني نداشته باشد.

** آغوش ملي‌گرايان براي روس‌ها
در جنوب اروپا وضعيت با غرب و مركز آن تفاوت‌هاي جدي دارد. متئو سالويني، معاون راستگراي نخست‌وزير و وزير كشور ايتاليا، راهپيمايي گسترده‌اي در ميلان با حضور اعضا و طرفداران احزاب راستگراي فرانسه، هلند، آلمان، بلغارستان، اسلواكي، چك، استوني، بلژيك و دانمارك، فنلاند و اتريش برگزار كرد. اين احزاب راستگرا در آستانه انتخابات پارلمان اروپا، ائتلافي با عنوان اتحاد مردم و ملت‌هاي اروپا براي تغيير توازن قوا در ساختار قانوني اتحاديه اروپا ايجاد كرده‌اند.

در اين راهپيمايي سالويني و ماريو لوپن صراحتا از روسيه دفاع كردند و از احتمال تغيير در موضع اتحاديه اروپا با قدرت گرفتن راستگراها گفتند. به گزارش ايسنا، به نقل از اسپوتنيك، متئو سالويني گفته است كه «اگر ائتلاف راستگراي اتحاديه اروپا در انتخابات پارلماني پيشرو به قدرت برسد، ممكن است اتحاديه اروپا موضعش را درباره‌ تحريم‌هاي روسيه تغيير دهد.» او گفته است: «تمام مردم نجيب اروپا بر لزوم لغو تحريم‌ها توافق دارند. من بر اين باورم كه ما نياز به تحريم نداريم. اين باور در ميان همه مردم نجيب اروپا برقرار است.»

مارين لوپن، رهبر حزب تجمع ملي فرانسه نيز در گفت‌وگو با اسپوتنيك گفته كه اروپا نبايد در قبال روسيه رويكردي خصمانه داشته باشد. او تاكيد كرده عادي‌سازي روابط با روسيه به نفع اروپاست. وي در جريان يك راهپيمايي گسترده كه از سوي حزب جناح راستي «لگا» در ميلان، ايتاليا و پيش از برگزاري انتخابات اروپايي در 23 تا 26 ماه مي برگزار شد، گفت: «بر اين باورم كه عادي‌سازي روابط بين اروپا و روسيه به نفع دوطرف است. ما اروپايي‌ها براي داشتن موضعي خصمانه در قبال روسيه دليلي نداريم و اميدواريم كه روابط بين كشورهاي اروپايي و روسيه عادي شود چون پرواضح است كه اين به نفع كشورهاي اروپايي و همچنين روسيه است.»

** نظرسنجي‌هاي اميدواركننده براي راست‌ها
نتايج آخرين نظرسنجي‌ها نشان مي‌دهد كه اتحاد احزاب راست‌افراطي اروپا با محوريت لگانور خواهد توانست در پارلمان آينده اروپا چهارمين فراكسيون قدرتمند را تشكيل دهد. اين در حالي است كه مارين لوپن اعلام كرده كه احتمال پيوستن حزب فيدش مجارستان به رهبري ويكتور اوربان، نخست وزير اين كشور به اتحاد احزاب راست افراطي وجود دارد.

به گزارش يورونيوز، ويكتور اوربان به‌طور علني از مواضع متئو سالويني حمايت كرده است. وي وعده داده است كه پس از انتخابات پارلمان اروپا با وزير كشور ايتاليا همكاري خواهد كرد. اغلب احزاب راست افراطي اروپا با يكديگر بر سر مقابله با ورود پناهجويان، تضعيف قدرت اتحاديه اروپا و تقويت دولت‌هاي مركزي و اسلام‌ستيزي تفاهم دارند. بنا به نظرسنجي‌هاي انجام شده حزب لگانور به رهبري سالويني در ايتاليا در راي‌گيري هفته آينده بيشترين راي در ميان احزاب ايتاليا كسب خواهد كرد. به اين ترتيب اين حزب احتمالا به بزرگ‌ترين حزب ايتاليا در پارلمان آينده اروپا تبديل خواهد شد. اين خبر با توجه به مواضع نرم راست‌ها در برابر روسيه، خبر خوبي براي اين كشور و رئيس‌جمهور آن است.

منبع: روزنامه فرهيختگان؛ 1398،02،30
گروه اطلاع رساني**2059**2002