بجنورد- ايرنا- رئيس سازمان نظام مهندسي كشاورزي و منابع طبيعي خراسان شمالي از كشاورزان خواست از مصرف خودسرانه و بدون نسخه سموم و كودهاي شيميايي حتما پرهيز كنند.

مهندس حسن نامجو روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: بارندگي هاي بهار امسال باعث افزايش آفات و علف هاي هرز و بيماري ها در بخش كشاورزي استان شده است.
وي افزود: در اين راستا لازم است كشاورزان در اولين فرصت كه شرايط آب و هوايي مساعد بود نسبت به مبارزه شيميايي با علف هاي هرز و بيماري ها اقدامات لازم را انجام دهند.
نامجو با تاكيد بر استفاده از مشاوره هاي كلينيك هاي گياه پزشكي در استفاده از نوع و ميزان سموم در بخش زراعي و باغي، از كشاورزان خواست حتما در استفاده از سموم و نهاده هاي كشاورزي از مشاوره و توصيه هاي كارشناسان اين مراكز بهره مند شوند.
وي با تاكيد بر خودداري از هر گونه استفاده خودسرانه از سموم در مبارزه با آفات، اظهار داشت: اين امر با توجه به مضرات استفاده از سموم و نيز هزينه هايي كه با توجه به گراني نهاده هاي كشاورزي به دنبال دارد مي تواند خسارات مالي بسياري را به كشاورزان تحميل كند.
رئيس سازمان نظام مهندسي كشاورزي و منابع طبيعي خراسان شمالي با اشاره به آلودگي محيط زيست در نتيجه استفاده از اين سموم مازاد و گاهي بي نتيجه، گفت: همچنين سلامت مردم نيز در استفاده بيش از حد و غير ضروري از سموم به خطر مي افتد.
وي در خصوص استفاده هر ساله كشاورزان از يك نوع سموم و عدم دريافت نسخه گياه پزشكي بدون استفاده از مشاوره كارشناسان نيز افزود: گاهي اوقات سمومي كه در گذشته مورد استفاده قرار مي گرفت يا منسوخ شده و يا از لحاظ علمي به دليل مقاوم شدن آفات به آن كارايي لازم را ندارد كه مي طلبد حتما سموم مورد استفاده هر سال بر اساس نظر كارشناسان مصرف شود.
وي گفت: مصرف بيش از اندازه همچنين باعث مي شود سموم در ميوه و سبزيجات باقي بماند و در نهايت از طريق مصرف وارد بدن انسان شود كه بسياري از بيماري ها را براي انسان به دنبال دارد.
مهندس نامجو يادآور شد: هم اينك حدود 73 واحد گياه پزشكي فروشندگي سموم و 10 كلينيك گياه پزشكي در شهرستان هاي مختلف استان فعال است كه مشاوره هاي لازم را به كشاورزان ارائه مي دهند.

*مصرف كودشيميايي در خراسان شمالي 30درصد افزايش يافت
به گفته مدير شركت خدمات حمايتي كشاورزي خراسان شمالي مصرف انواع كود شيميايي در بخش كشاورزي اين استان سال گذشته 30 درصد افزايش يافت و به رقم 25 هزار تن كود از نوع ازت، فسفر و پتاسيم رسيد.
محسن نظام دوست دليل افزايش مصرف كودهاي شيميايي را افزايش بارندگي، بارندگي به موقع و فرهنگ سازي در اين راستا عنوان كرد و افزود: هم اكنون در اين استان براي تامين كود هيچ دغدغه اي وجود ندارد.
مدير شركت خدمات حمايتي كشاورزي خراسان شمالي گفت: توسط شركت پتروشيمي خراسان شمالي سالانه 150 هزار تن كود اوره در اختيار اين شركت قرار مي گيرد كه از مجموع اين ميزان 40 هزار تن سهم استان و مابقي نيز به 15 استان اختصاص مي يابد.
نظام دوست افزود: از مجموع سهم در نظر گرفته شده براي استان 20 هزار تن جذب خواهد شد.
وي گفت: به طور متوسط استفاده از انواع كودهاي شيميايي بين 40 تا 45 درصد ميزان توليد محصول را بالا خواهد برد كه اين امر نيز مستلزم رعايت استفاده به موقع، ميزان مصرف درست و ساير فاكتورها است.
وي با بيان اينكه ميزان مصرف انواع كودهاي شيميايي اين استان در مقايسه با ميانگين كشور كمتر است اظهار داشت: عرصه هاي كشاورزي اين استان بيشتر خرده مالكي با ميانگين سطح زير كشت پايين است كه به همين دليل نيز تغذيه گياهي كمتر انجام مي شود.
مدير شركت خدمات حمايتي كشاورزي خراسان شمالي گفت: در سطح استان 78 واحد كارگزاري توزيع كود شيميايي وجود دارد كه در واقع نمايندگي هاي اين شركت هستند و كود دريافتي را در بين كشاورزان با قيمت يارانه اي توزيع خواهند كرد.
وي افزود: شاغلان در اين واحد ها از دانش آموخته هاي بخش كشاورزي هستند و 300 نفر به صورت مستقيم و 500 نفر نيز به صورت غير مستقيم مشغول به فعاليت شده اند.
رئيس جهاد كشاورزي خراسان شمالي نيز گفته است: حدود 60 درصد توليدات اين استان در بخش زراعي و باغي پاك توليد مي شود.
عبدالله يوسفي اظهار كرد: ميانگين استفاده از سموم شيميايي در توليد محصولات كشاورزي در اين استان نسبت به ميانگين كشوري پايين تر است.
ميانگين كشوري در مصرف سموم شيمايي در هر هكتار 600گرم است اين در حالي است كه در اين استان در هر هكتار 245 گرم انواع سموم استفاده مي شود.
خراسان شمالي 344 هزار هكتار عرصه كشاورزي دارد كه از اين سطح 300 هزار هكتار كشتزاز است و بيش از 80 هزار بهره بردار بخش كشاورزي در اين حوزه فعاليت مي كنند، اين استان بيشترين شاغل در بخش كشاورزي را دارد.
ط/ 6042