سنندج - ایرنا - رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی كردستان گفت: افراد و گروه هایی تلاش می كنند كه با استفاده از اصطلاح «تورم نقطه به نقطه» اثبات كنند كردستان گرانترین استان كشور است در حالیكه این شاخص به تنهایی نشان دهنده گرانی در استان یا محدوده خاصی نسبت به سایر مناطق نیست.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بهرام نصراللهی زاده روز دوشنبه در جمع خبرنگاران اظهار داشت: داده ها و اطلاعات آماری مهمترین ابزار برنامه ریزی و تصمیم گیری است و درك و تفسیر صحیح آمار و داده ها موجب اثربخشی و كارآمدی آن در كمك به برنامه ریزی، ارتقای سواد آماری جامعه و ارائه اطلاعات صحیح توسط پاسخگویان (نمونه های جامعه آماری) و در نهایت ارتقای كیفیت اطلاعات جمع آوری شده و افزایش سرمایه اجتماعی خواهد شد.
وی با بیان اینكه در ماه های اخیر همزمان با افزایش شاخص قیمت ها در سطح كشور از جمله استان كردستان شاهد تحلیل ها و اظهار نظراتی بوده ایم، افزود: برخی از این اظهار نظرها غیر كارشناسانه بوده و شائبه استفاده ابزاری برای اهداف خاصی را به اذهان متبادر می كند.
نصرالهی زاده اضافه كرد: برخورد غیر كارشناسانه با مقوله های فنی و علمی با هر قصد و نیتی صورت گیرد نتیجه آن مشوش كردن اذهان عمومی و ایجاد اثرات زیانبار اجتماعی خواهد بود.
وی گفت: در این مدت و واقعیت ها و بررسی های میدانی نیز نشان می دهد كه متوسط قیمت بیشتر اقلام بویژه كالاهای اساسی كه مورد مصرف همه مردم است در استان كردستان در حد متوسط كشور و یا پایین تر از بسیاری استان های دیگر است.
نصرالهی زاده درباره این مساله یادآور شد: سازمان مدیریت و برنامه ریزی كردستان همزمان با كل كشور به صورت ماهانه و با استفاده از استانداردهای بین المللی، برآوردی از كلیدی ترین شاخص اقتصادی یعنی شاخص قیمت كالاها و خدمات مصرفی خانوار (CPI) را ارائه می كند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی كردستان گفت: در همین زمینه هر ماه به بیش از سه هزار و 100 كارگاه ارائه دهنده كالا و خدمات شهری و روستایی مراجعه و قیمت بیش از 12 هزار نمونه اخذ و با استفاده از آن عدد شاخص محاسبه می شود.
نصراللهی زاده تاكید كرد: شاخص قیمت مصرف كننده (CPI) كمیتی است كه متوسط تغیرات قیمت كالاها و خدمات مصرفی خانوارها را نسبت به یك زمان مشخص اندازه گیری می كند و از جمله كاربردهای آن می توان استفاده از آنها در ارزیابی ها و برنامه ریزی های كلان در رفاه اجتماعی، تعیین قراردادهای دو جانبه و دعاوی حقوقی مانند تعدیل مهریه، دعاوی مربوط به چك و دیون معوقه و تعدیل حقوق و دستمزد اشاره كرد.
وی اظهار داشت: شاخص قیمت مبنای محاسبه بیشتر شاخص های این حوزه از جمله نرخ تورم بوده و در واقع درصد تغییرات این شاخص نرخ تورم نامیده می شود.
نصراللهی زاده یادآور شد: برای مقایسه پذیر بودن محاسبات دوره های زمانی با یكدیگر، باید سبد ثابتی از كالاها و خدمات مصرفی كه براساس هزینه زندگی واقعی مردم معرف سطح و الگوی مصرف آنان است مبنای محاسبه و مقایسه قرار گیرد.
وی افزود: این سبد كالاها و خدمات برای هر استان و براساس اطلاعات واقعی هزینه و درآمد خانوارهای شهری و روستایی آن استان تهیه و وزن هر كالا و خدمت (درصد تاثیر آن كالا یا خدمت در سبد خانوار) تعیین شده ضمن اینكه برای درست و صحیح بودن داده ها، قیمت اقلام این سبد از خرده فروشی های ثابت اخذ و جمع آوری می شود.
نصراللهی زاده گفت: اطلاعات موجود نشان از افزایش شاخص قیمت ها در سطح كشور داشته و این افزایش در مقاطعی از زمان شتاب بیشتری به خود گرفته است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی كردستان یادآور شد: با توجه به مطرح شدن تورم نقطه به نقطه كه در واقع درصد تغییرات شاخص ماه جاری نسبت به ماه مشابه سال قبل را شامل می شود می توان موضوع بحث را در بازه زمانی سال 1397 و سال قبل از آن یعنی سال 1396 متمركز كرد.
وی در این باره توضیح داد شاخص قیمت مصرف كننده در هر سال افزایش داشته اما در سال 97 شیب افزایش آن بیشتر از سال 96 بود بویژه در 6 ماهه دوم سال 97 این افزایش رشد بیشتری داشته است.
نصراللهی زاده تاكید كرد: استان كردستان نیز افزایش عدد شاخص را تجربه كرده ولی این افزایش در سال 96 برای استان بسیار كمتر بود، یعنی در مقایسه با استان های دیگر در رده متوسط به پایین قرار دارد بطوریكه در سال 1396 كردستان در جایگاه 24 كشور نسبت به سایر استان ها قرار گرفته است.
وی درباره محاسبه تورم نقطه به نقطه هم گفت: چون مقایسه ماه جاری نسبت به ماه مشابه سال قبل از آن است، لذا عدد شاخص در سال قبل نیز همانند عدد شاخص در ماه جاری اهمیت بالایی دارد و پایین بودن عدد شاخص استان در سال 1396 منجر به عدد بالای تورم نقطه به نقطه می شود به عبارت دیگر میزان رشد شاخص ماه جاری نسبت به ماه مشابه سال گذشته كه همان تورم نقطه به نقطه است با عدد شاخص كه میانگین موزون قیمت كالاها و خدمات مصرفی خانوارهاست تفاوت داشته و به عدد شاخص در هر دو ماه مورد بحث بستگی دارد.
وی در این باره با ذكر مثالی افزود: به عنوان مثال اگر قیمت كالا یا خدمتی در استان كردستان از 20 هزار ریال در مهر ماه سال 1396 به 30 هزار ریال در مهر ماه سال 1397 تغییر یافته و همان كالا یا خدمت در استان تهران از 25 هزار ریال در مهر ماه سال به 1396 به 30 هزار ریال در مهر ماه سال 1397 تغیر یافته باشد، تورم نقطه به نقطه آن كالا یا خدمت برای استان كردستان 50درصد و برای استان تهران 20 درصد بوده در حالیكه قیمت در هر دو استان در مهر ماه 1397 برابر است.
نصراللهی زاده تاكید كرد: تورم نقطه به نقطه به هیچ عنوان به تنهایی بیانگر گران بودن قیمت كالا و خدمات در یك استان خاص نسبت به استان های دیگر نیست بلكه روند افزایش قیمت ها را در یك استان در یك مقطع خاص نسبت به مقطع مشابه سال قبل همان استان را نشان می دهد و نشان دهنده گرانتر بودن قیمت اقلام نسبت به سایر استان ها نیست.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی كردستان گفت: یافته های مركز آمار ایران نشان می دهد با وجود بالا بودن تورم نقطه به نقطه استان كردستان، قیمت اغلب كالاها و خدمات مورد محاسبه در استان كردستان همچنان در حد میانگن كشور و حتی پایین تر از آن است.
وی افزود: در همین زمنیه متوسط قیمت اقلام منتخب خوراكی كه شامل 24 قلم كالای اساسی مورد مصرف عمومی مردم است، مورد بررسی قرار گرفته و قیمت آنها در استان كردستان با سایر استان ها و میانگین كشور مقایسه شده است.
نمودار چند قلم كالای اساسی در این زمینه نشان می دهد كه تورم در كردستان نه تنها بالاتر از دیگر مناطق نیست كه كمتر است، برخی از این نمودارها را در قالب فایل تصویری این خبر می توانید مشاهده كنید.
9937/9102