به گزارش ايرنا به نقل از پايگاه خبري تايم تورك در روز دوشنبه، فاتح دؤنمز وزير انرژي تركيه طي سخناني به مناسبت روز جوانان و ورزش در تركيه اظهار داشت: براي رسيدن به اهدافمان، به شكل مصمم گام برمي داريم. در مديترانه شرقي نشان داديم كه از حقوق و منافع خود و جمهوري ترك قبرس شمالي دفاع كرده و خواهيم كرد.
چندي پيش نيز وزارت خارجه تركيه از موضع يونان و قبرس (جنوبي) درباره حقوق بين الملل انتقاد كرد و اين دو كشور را به بازنگري دوباره در اين زمينه فراخواند.
چاغاتاي ارجيس معاون مديركل امور سياسي و دريانوردي، هوانوردي و مرزي دوجانبه وزارت امور خارجه تركيه در واكنش به اقدامات اخير يونان و قبرس در درياي مديترانه شرقي گفت: ادعاهاي يونان و قبرس درباره حوزه اختيارات مربوط به عرصه دريايي، حداكثري و به دور از واقعيات مي باشد.
ارجيس اظهار داشت: منابع زيرزميني موجود در عرصه دريا مي بايد به طور عادلانه بين كشورهاي حوزه درياي مديترانه تقسيم شود.
شبكه تلويزيوني 'فرانس 24' نيز چند روز پيش گزارش داد: مقام هاي آمريكايي مصرانه از تركيه خواسته اند طرح هاي اكتشافي نفت وگاز در سواحل قبرس را متوقف كند.
شبكه فرانس 24 ضمن اشاره به اين درخواست مقام هاي آمريكايي از تركيه نوشت: اتحاديه اروپا نيز چنين اقداماتي را غيرقانوني مي داند.
مورگان اورتاگوس سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا روز گذشته (يكشنبه) در بيانيه اي اعلام كرد: ايالات متحده عميقا نگران مقاصد اعلام شده تركيه براي انجام عمليات حفاري در منطقه اي است كه جمهوري قبرس ادعاي مالكيت آن را دارد و آن را منطقه ويژه اقتصادي خود مي داند.
در اين بيانيه آمده است: اين اقدام (تركيه) بسيار تحريك آميز است و خطر تشديد تنش ها در منطقه را به دنبال دارد. ما از مقام هاي ترك مي خواهيم اين عمليات را متوقف كرده وهمه طرف ها را به خويشتن داري دعوت مي كنيم.
روز جمعه، تركيه اعلام كرد كه كشتي هاي حفاري اين كشور اين عمليات را تا سپتامبر آينده (شهريور) در منطقه مديترانه انجام مي دهند.
بر اساس گزارش رسانه هاي قبرس اين عمليات وارد محدوده منطقه ويژه اقتصادي مي شود.
خبرگزاري فرانسه نوشت: دولت جمهوري قبرس فقط كنترل دو سوم خاك اين كشور را در اختيار دارد و يك سوم شمالي اين كشور تحت كنترل دولتي است كه تركيه از آن حمايت مي كند.
قبرس به عنوان كشور عضو اتحاديه اروپا به دنبال گسترش ذخاير گازي ساحلي خود است و توافقاتي را با شركت هاي بزرگ انرژي از جمله «اِني» ايتاليا، «توتال» فرانسه و «اكسون موبيل» شركت چند مليتي آمريكايي فعال در زمينه نفت وگاز امضا كرده است.
فرانس 24 نوشت: آنكارا مدعي است كه چنين اكتشافاتي اقليت ترك هاي قبرس را از منابع طبيعي كه جزيره آنها را احاطه كرده، محروم مي كند.
ترك هاي قبرس اكنون در بخش شمالي جزيره قبرس موسوم به جمهوري تُرك قبرس شمالي زندگي مي كنند.
به گزارش ايرنا، جزيره قبرس كه در داخل درياي مديترانه واقع شده، در پي اختلاف بين آتن و آنكارا در سال 1974 و پس از درگيري هاي نظامي بين دو كشور، به دو بخش ترك نشين(شمالي) و رومي ـ يوناني نشين (جنوبي) تجزيه شد.
بخش جنوبي و رومي نشين قبرس به عنوان يك كشور مستقل توسط سازمان ملل متحد به رسميت شناخته مي شود و عضو اتحاديه اروپاست، ولي بخش شمالي(ترك نشين) جزيره قبرس فقط توسط تركيه به عنوان يك كشور به رسميت شناخته شده است.
از سال 1974 تاكنون تمام تلاش هاي سازمان ملل متحد و ديگر مجامع بين المللي براي حل مساله قبرس و وحدت مجدد دو بخش اين جزيره كه يكي از مشكلات اصلي و اختلافات بين آتن و آنكارا محسوب مي شود، به بن بست خورده است.
خاورم**9489**1144
تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۹
آنكارا- ايرنا- فاتح دؤنمز وزير انرژي تركيه در دفاع از برنامه هاي اكتشافي نفت و گاز كشورش در درياي مديترانه گفت: در درياي مديترانه شرقي، از حقوق كشور و ملتمان و نيز منافع قبرس شمالي دفاع كرديم و به اين كار ادامه خواهيم داد.