گچساران- ایرنا - بررسی روند جمعیت استان كهگیلویه و بویراحمد در سال های اخیر نشان می دهد كه كاهش جمعیت در كمین این استان است.

به گزارش ایرنا، روز سی ام اردیبهشت كه به نام جمعیت نامگذاری شده فرصتی برای پرداختن به چالش ها و فرصت های جمعیت است.
مدیركل ثبت احوال كهگیلویه و بویراحمد می گوید: جمعیت استان در فروردین امسال نسبت به سال گذشته 18 درصد كاهش یافته كه این امر زنگ خطری برای نرخ رشد جمعیت به سطح عدم جانشینی محسوب می شود.
سید محمدعلی تقوی اظهار داشت: پارسال نسبت به سال 1396 ، تعداد ولادت ها در كهگیلویه و بویراحمد 6 درصد و آمار میزان ازدواج نیز 5.2 درصد كاهش یافته است كه این عوامل در بلند مدت بر روی نرخ رشد جمعیت استان تاثیر منفی خواهد گذاشت.
براساس آمار سال 1397 حدود 14 هزارو 200 واقعه ولادت در استان ثبت شد.
مدیركل ثبت احوال كهگیلویه و بویراحمد می گوید: جمعیت استان در فروردین امسال نسبت به سال گذشته 18 درصد كاهش یافته كه این امر زنگ خطری برای كاهش جمعیت به سطح عدم جانشینی است.
وی بیان كرد: هم اكنون استان كهگیلویه و بویراحمد در مرز كاهش سطح عدم جانشینی قرار دارد اما ادامه این روند می تواند به كاهش جمعیت در آینده منجر شود.
مدیركل ثبت احوال كهگیلویه و بویراحمد تصریح كرد: تغییر سبك زندگی،فرهنگ تك فرزندی و بی رغبتی برخی جوانان به ازدواج از چالش های جمعیت در استان است كه دستگاه های فرهنگی برای توقف وضعیت كنونی می توانند تلاش و برنامه ریزی كنند.
تقوی با بیان اینكه جمعیت كشور در سال گذشته هشت درصد كاهش یافته است بر برنامه ریزی بهتر برای و راهبردهای ترغیبی جهت ازدواج و فرزندآوری تاكید كرد.
كارشناسان می گویند:تعادل بخشی به افت و خیزهای جمعیت در هر كشور ضرورتی برای دستیابی به توسعه پایدار محسوب می شود.
راهبردهای مناسب در نرخ موالید در كشورهای توسعه یافته باعث شده كه نقش نیروی انسانی در توسعه پایدار 70درصد و این موضوع در كشورهای در حال توسعه 30 درصد است.
كارشناسان می گویند كه تغییر سبك زندگی و فرهنگ تك فرزندی كه در سال های اخیر در كشورمان حكمفرما شده به سالخوردگی جمعیت و در نهایت كاهش سطح جانشینی می انجامد به گونه ای كه در كشورمان سال گذشته شاهد كاهش هشت درصدی جمعیت بوده ایم.
در زمان حاضر نرخ موالید برای هر مادر ایرانی به كمتر از 2 رسیده در حالی كه در دهه شصت نرخ موالید برای هر مادر ایرانی را 6.5 رسیده بود.
هر چند افزایش سریع جمعیت و موالید بسیار بالا دردسرهایی مانند تامین شرایط ازدواج، تحصیل، اشتغال و مسكن را دارد اما رغبت كم خانواده ها برای فرزندآوری در بلند مدت هم می تواند تهدید مهم جمعیتی محسوب شود.
مدیركل ثبت احوال كهگیلویه و بویراحمد گفت: میانگین سن والدین در زمان ولادت فرزند در سال 1397 برای پدر 33.7 سال و مادر 29.6 سال و سن فرزندآوری در استان بالاتر از میانگین كشوری است.
سید محمدعلی تقوی اظهار داشت: میانگین سن ازدواج در كهگیلویه و بویراحمد برای مردان 30 سال و برای زنان 25 سال است.
كهگیلویه و بویراحمد در جنوب غرب ایران بیش از 720 هزار نفر جمعیت دارد.
در ایران اولین سرشماری در سال 1345 به اولین سیاست كنترل موالید منجر شد كه این سیاست تا اوایل انقلاب اسلامی ادامه داشت.
بعد از انقلاب اسلامی و سیاست های مبتنی بر تعالیم دینی و احساس نیاز به جمعیت بیشتر به ویژه در شرایط متاثر از جنگ تحمیلی موجب اتخاذ تدابیر و سیاست های تشویقی برای افزایش موالید در كشور شد و در نتیجه نرخ رشد جمعیت در این دوران افزایش یافت.
همزمان با افزایش جمعیت و فشارهای اقتصادی ناشی از جنگ تحمیلی و تحریم های ظالمانه و همچنین گسترش شهرنشینی و عوامل دیگر موجب شد تا سیاست تنظیم خانواده و آینده فرزندان مورد توجه اقشار مختلف جامعه قرار گیرد و یك بار دیگر خواسته یا ناخواسته كشور به كنترل جمعیت روی آورد در سال 1367 دوباره سیاست كنترل و تنظیم خانواده و كنترل جمعیت به اجرا درآمد.
از دهه 70 با بروز خطرات ناشی از كنترل جمعیت و با توصیه و هشدار مسئولان كشور یك بار دیگر موضوع جمعیت مورد توجه مسئولان قرار گرفت.
این دغدغه بهانه خوبی شد تا یك بار دیگر با گردآوری دیدگاه های مختلف در راستای سیاست های كلی جمعیت كه توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شده بود گام های مفید در جهت حل نگرانی های به وجود آمده برداشته شود.
در 30 اردیبهشت 1393 سیاست‌های كلی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری در 14 بند ابلاغ شد و این روز به نام روز ملی جمعیت نامگذاری شد.
در متن ابلاغیه رهبر معظم انقلاب به روسای قوای سه گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام آمده است: با عنایت به اهمیت مقوله جمعیت در اقتدار ملی و با توجه به پویندگی، بالندگی و جوانی جمعیت كنونی كشور به عنوان یك فرصت و امتیاز و در جهت جبران كاهش نرخ رشد جمعیت و نرخ باروری در سال‌های گذشته، سیاست‌های كلی جمعیت ابلاغ می شود، با در نظر داشتن نقش ایجابی عامل جمعیت در پیشرفت كشور، لازم است برنامه‌ریزی‌های جامع برای رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی كشور متناسب با سیاست‌های جمعیتی انجام گیرد.
8143/6110