به گزارش ایرنا سردهنه سازی و لایروبی رودخانه های این حوضه آبریز از چندین دهه قبل تا زمان تشكیل ستاد احیای دریاچه ارومیه مورد غفلت قرار گرفته بود و به گفته كارشناسان آب ناشی از بارندگی به جای هدایت به پیكره دریاچه در مناطق حاشیه ای و كم عمق بخار می شد.
بر همین اساس روان سازی انتقال آب و مدیریت بهینه منابع در قالب اجرای طرح های ستاد احیای دریاچه از یك سو و افزایش بارندگی از سوی دیگر، دریاچه ارومیه را از حالت كما درآورده است.
گام های نخست برای تثبیت وضعیت دریاچه ارومیه با روی كار آمدن دولت تدبیر و امید برداشته شد و طرح های 27 گانه ای در راستای بهبود وضعیت آن تصویب شد كه لایروبی، سردهنه سازی و اختصاص مستمر حق آبه دریاچه از محل سدهای حوضه آبریز تنها بخشی از طرح های زودبازده این ستاد به شمار می رود.
به گفته مدیرعامل شركت آب منطقه ای آذربایجان غربی از سال 1393 تاكنون دولت برای احیای دریاچه ارومیه و لایروبی انهار 2 هزار و 600 میلیارد ریال به این سازمان تخصیص داده و متناسب با این اعتبارات 113 كیلومتر از رودخانه های اصلی منتهی به دریاچه ارومیه و 290 كیلومتر از انهار لایروبی شده است.
«كیومرث دانشجو» با اشاره به اینكه عملیات لایروبی 105 كیلومتر از رودخانه ها و 254 كیلومتر از انهار استان نیز از محل اعتبارات این شركت انجام شده، بیان كرد: اجرای این حجم وسیع از عملیات لایروبی مرهون تلاش های استانی، ستاد احیای دریاچه ارومیه و كارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه است.
وی همچنین 70 مورد سردهنه سازی و بازسازی تاسیسات مهم آبی استان را از جمله اقدامات مهم این شركت برای تسهیل انتقال آب به دریاچه ارومیه برشمرد و گفت: انتقال آب به پیكره دریاچه و مدیریت منابع آبی در بهبود وضعیت آن موثر بوده است.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای آذربایجان غربی با بیان اینكه در فروردین سال جاری 560 میلیون مترمكعب آب از سدهای استان به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی شد، بیان كرد: در قالب طرح های احیای دریاچه ارومیه از سال 1393 تاكنون سه میلیارد و 600 میلیون مترمكعب آب به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی شده كه از این میزان یك میلیارد و 160 میلیون مترمكعب مربوط به سال آبی 98-97 است.
«دانشجو» گفت: اوایل سال جاری با تاكید استاندار آذربایجان غربی اقدامات وسیع و گسترده ای در سطح استان برای مقابله با سیلاب ها در نقاط حادثه خیز به عمل آمد كه این امر نیز در راستای هدایت روان آبها به دریاچه و افزایش تراز آن مفید بوده است.
وی افزود: لایروبی 74 كیلومتر از رودخانه های استان در نقاط آسیب پذیر طی 10 روز اول سال جاری از جمله اقدامات مهمی بود كه در این راستا به سرانجام رسید.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای آذربایجان شرقی نیز با اشاره به برنامه ریزی ها برای تسهیل انتقال آب به دریاچه ارومیه گفت: این شركت طی پنج سال گذشته بیش از 156 كیلومتر از رودخانه های منتهی به دریاچه را در محدوده فعالیت های خود ساماندهی و بازگشایی كرده است.
یوسف غفارزاده افزود: از جمله بخش های این عملیات می توان به ساماندهی 80 كیلومتر از مسیر رودخانه آجی چای، 14 كیلومتر قلعه چای، 15 كیلومتر مردق چای و پنج كیلومتر صوفی چای اشاره كرد.
وی اضافه كرد: در این مدت همچنین بیش از سه هزار و 650 حلقه چاه غیرمجاز مسدود، 406 استخر زهكش حاشیه رودخانه ها و 383 دستگاه موتور پمپ ثابت و سیار برچیده و از اضافه برداشت سالانه 20 میلیون مترمكعب آب جلوگیری شد.
وی بیان كرد: در راستای كمك به احیای دریاچه ارومیه تاكنون 96 میلیون مترمكعب آب از سدهای اقماری دریاچه در آذربایجان شرقی به سمت این پهنه آبی سرازیر شده است.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای كردستان نیز گفت: لایروبی رودخانه های «خورخوره» و «آینان» این استان در حوضه آبریز دریاچه ارومیه طی سال گذشته انجام شد.
كامران خرم افزود: این لایروبی در مجموع به طول 2.5 كیلومتر و در قالب قراردادهایی با شركت های دارای مجوز برداشت شن و ماسه در این شهرستان انجام شد و هزینه ای برای این شركت در پی نداشت.
وی با اشاره به اینكه «كردستان» طی سال گذشته در خصوص مسدود كردن چاه های غیرمجاز آب رتبه نخست كشوری را كسب كرد، اظهار داشت: سال گذشته به واسطه مسدود كردن 359 حلقه چاه غیرمجاز در استان 6،31 میلیون مترمكعب آب به نفع آبخوان ها ذخیره و برگشت داده شد.
استاندار آذربایجان غربی نیز با اشاره به اینكه دولت تدبیر و امید تاكنون بیش از 30 هزار میلیارد ریال برای احیای دریاچه ارومیه هزینه كرده، گفت: دریاچه ارومیه در سایه لایروبی مسیر رودخانه ها و هدایت اصولی روان آبها به پیكره آن در وضعیت مناسبی قرار دارد.
محمدمهدی شهریاری افزود: بزرگترین طرح ستاد احیا، انتقال آب از سد «كانی سیب» به دریاچه ارومیه بوده كه تاكنون از 35 كیلومتر تونل انتقال آن حدود 28 كیلومتر حفاری شده است و این تونل تا اواخر سال جاری به بهره برداری می رسد.
استاندار آذربایجان غربی اظهار داشت: تاكنون دولت 17 هزار میلیارد ریال در این طرح سرمایه گذاری كرده است تا حدود 600 میلیون مترمكعب آب از سد كانی سیب به دریاچه منتقل شود.
شهریاری گفت: 250 میلیون مترمكعب پساب شهرستان های ارومیه و تبریز نیز به دریاچه ارومیه وارد می شود و كارهای این طرح انتقال نیز انجام شده است.
مدیر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی نیز سردهنه سازی، اصلاح و بازسازی دریچه ها و آبگیرهای رودخانه ها را از دیگر برنامه های موفق در راستای تثبیت وضعیت دریاچه ارومیه برشمرد و بیان كرد: از كل 82 سردهنه موجود در این حوضه، 65 سردهنه اصلاح شده است.
«فرهاد سرخوش» همچنین احداث سد سیلوه را از دیگر اقدامات موثر در راستای آبرسانی به دریاچه دانست و اظهار داشت: این سد به اتمام رسیده است و با احداث كانال انتقال آب جلدیان، سالانه حدود 95 میلیون مترمكعب آب به دریاچه سرازیر خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به اجرای موفق طرح اتصال زرینه رود به سیمینه رود در جنوب دریاچه ارومیه گفت: در این طرح كه 25 كیلومتر طول داشت، حدود سه میلیون مترمكعب عملیات خاكی در كمتر از هشت ماه انجام شد و زمینه انتقال آب رودخانه های زرینه رود و سیمینه رود به دریاچه ارومیه فراهم شد.
به گزارش ایرنا انتقال مستمر و بدون هدررفت آب به پیكره دریاچه ارومیه یكی دیگر از اقدامات اساسی برای احیای نگین آبی آذربایجان به شمار می رود و اجرای طرح انتقال آب از سد «كانی سیب» از طریق تونل 36 كیلومتری از برجسته ترین آنها به شمار می رود؛ قطر این تونل كه در افق طرح آبی معادل 640 میلیون مترمكعب را سالانه به دریاچه ارومیه سرازیر می كند، 6.3 متر در نظر گرفته شده است.
هدف اصلی در اجرای طرح های مختلف احیای دریاچه ارومیه، افزایش تراز دریاچه و حجم آب موجود در آن تا رسیدن به تراز اكولوژیك 1274.1 متری است و هم اكنون دریاچه در آستانه رسیدن به تراز قابل توجه 1272 متری قرار دارد؛ رقمی كه تا چند سال پیش نوعی رویا برای دریاچه محسوب می شد.
2093/3072
تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۲۰
ارومیه- ایرنا- دریاچه ارومیه در سایه انجام عملیات تسهیل ورود آب ناشی از بارندگی ها به پیكره آن طی هفته ها و ماه های اخیر حال خوشی را برخلاف سال های گذشته تجربه می كند و در آستانه رسیدن به تراز یكهزار و 272 متری قرار دارد.