تهران- ایرنا- رئیس مركز پیوند و درمان بیماری‌های وزارت بهداشت گفت: موضوع تغذیه در بیمارستان‌ها، یك مسئله اساسی است و باید به آن توجه ویژه شود، زیرا با توجه به مواردی مانند تغذیه می‌توان هزینه‌های درمان را كاهش داد و درمان سیر بهتری پیدا می‌كند.

مهدی شادنوش روزدوشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره اهمیت تغذیه در بیمارستان‌ها، افزود: تغذیه یكی از اركان مهم سیر درمان بیمار است و باید به تغذیه بیمار توجه ویژه شود. در بیمارستان‌ها موضوع تغذیه به صورت تخصصی مطرح است، زیرا ممكن است رژیم غذایی یك بیمار با بیمار دیگر متفاوت باشد. در نتیجه هم سفارش غذای بیمار و هم طبخ غذا و هم سرو غذا درباره بیماران مطرح است. بر همه این موارد توسط متخصصان و كارشناسان تغذیه در بیمارستان‌ها تحت عنوان خدمات غذایی و به صورت حرفه‌ای نظارت می‌شود.

*تغذیه بالینی در بیمارستان‌ها مورد غفلت قرار گرفته است
وی اضافه كرد: از طرفی موضوع تغذیه بالینی نیز برای بیماران در بخش‌های تخصصی و مراقبت‌های ویژه مطرح است. زیرا برخی بیماران امكان استفاده از غذای مستقیم ندارند و برخی بیماران باید از مكمل‌های غذایی بهره‌مند شوند و باید برنامه‌هایی برای این دسته هم تدارك دید. نمی‌توان منكر این موضوع شد كه این بخش در بیمارستان‌ها نیازمند توجه است. به علت دلایل مختلفی كه از گذشته وجود داشته، موضوع تغذیه در بیمارستان‌ها مورد غفلت قرار گرفته است.
شادنوش ادامه داد: به طور مثال سوپ‌های غذایی یا مواد مكمل (غذهای انترال و پنترال) كه باید از طریق دیگری در اختیار بیمار قرار بگیرد، در بسیاری از بیمارستان‌ها به صورت دستی تركیب شده یا از همراه بیمار خواسته می‌شود كه مواد مختلف غذایی را تركیب كنند یا اگر در بیمارستان‌ها تهیه می‌شوند، این مواد غذایی به صورت دستی تركیب می‌شود؛ در حالی‌كه این غذاها باید به صورت كاملا مكانیزه و صنعتی تهیه شوند. زیرا باید مشخص شود كه از هر ماده غذایی و ریزمغذی‌ها چه میزان در این مواد وجود داشته باشد. به هر حال در این زمینه ضعف‌هایی وجود دارد.

*برنامه‌های آموزش عالی در حوزه تغذیه به روز شود
رئیس مركز پیوند و درمان بیماری‌های وزارت بهداشت اظهار داشت: در زمینه تغذیه بالینی وزارت بهداشت در حال تدوین و برنامه ریزی برای این موارد هستیم كه امیدواریم كارشناسان تغذیه هم در بیمارستان‌ها با آموزش‌های بیشتری كه خواهند دید مورد حمایت قرار بگیرند تا نقش بیشتری در بیمارستان‌ها داشته باشند. باید برنامه‌های آموزش عالی تغذیه هم در دانشگاه‌ها به روز شود و بر اساس نیاز مورد توجه قرار بگیرد.
وی ادامه داد: البته تغذیه بالینی در جهان بحث تازه‌ای است كه حتی در برخی كشورها رویه واحدی ندارد. به همین دلیل شیوه كار در هر كشور با كشور دیگر متفاوت است و ما هم به دنبال روش بومی برای كشور خودمان هستیم.

*اهمیت تغذیه در بخش‌های تخصصی بیمارستان‌ها
شادنوش گفت: موضوع تغذیه در بخش‌های تخصصی بیمارستان‌ها اهمیت بیشتری دارد. به طور مثال بیمارانی كه دچار دیابت یا فشار خون هستند و حتی بیمارانی كه در بخش‌های اعصاب بستری می‌شوند، موضوع تغذیه درباره آنها مهم است و باید مورد توجه قرار بگیرد. در عین حال بیمارانی كه در مراقبت‌های ویژه بستری می‌شوند، اهمیت بیشتری دارند. هیچكس نمی‌تواند تاثیر تغذیه در سیر درمان را انكار كند.

*كترینگ‌های صنعتی تهیه غذا برای بیمارستان‌ها
رئیس مركز پیوند و درمان بیماری‌های وزارت بهداشت درباره كترینگ‌های صنعتی تهیه غذا برای بیمارستان‌ها بیان كرد: اگر می‌خواهیم كار اساسی در مورد خدمات غذایی بیمارستان‌ها انجام بدهیم حتما باید به سمت تولید صنعتی غذا برای بیمارستان برویم. زیرا هر جا غذا با حجم بالا تولید می‌شود، روند استانداردی وجود دارد تا هم محتوای غذایی مناسبی داشته باشد و هم درباره بهداشت و سلامت آن مراقبت بیشتری انجام می‌شود.
وی اظهار داشت: به صلاح بیمارستان‌ها است كه خدمات غذایی آنها به سمت تولید صنعتی برود. هرچند این موارد مشكلات ریشه‌ای هم دارد. یعنی وقتی بیمارستان‌هایی با حجم تخت‌های بالا در كشور وجود دارد، می‌توان به سمت استفاده از كترینگ‌های صنعتی تهیه غذا رفت، اما اگر به تجربه‌های جهانی توجه نشود و بیمارستان‌هایی با حجم تخت پایین داشته باشیم، دیگر امكان انجام این موارد وجود ندارد و در واقع اقتصادی نیست.
اجتمام*9482*9105