معمولا بیماریهای مرگبار كبد از جمله سیروز (التهاب كبد) و سرطان در مراحل بسیار پیشرفته تشخیص داده میشوند، بنابراین عوامل خطر آنان بسیار حائز اهمیت است.
مطالعه و بررسی اطلاعات بیش از 18 میلیون نفر در اروپا توسط محققان دانشگاههای گلاسگو و كویین مری نشان میدهد افراد مبتلا به دیابت نوع دو ریسك بالایی برای ابتلا به بیماریهای خاموش دارند و باید به طور مداوم غربالگری شوند. بیماریهای مرگبار كبدی از جمله این بیماریهای خاموش به شمار میآید.
وجود چربی در كبد طبیعی است؛ ولی زمانی كه این میزان افزایش یابد، یعنی بیش از 5 تا 10 درصد از وزن كبد شود، عارضه ای به نام كبد چرب به وجود میآید. دو نوع كبد چرب الكلی و غیر الكلی وجود دارد. كبد چرب الكلی به دلیل مصرف الكل به وجود می آید. تجمع بیش از اندازه آهن در بدن و چاقی، احتمال ابتلا به كبدچرب الكلی را افزایش میدهد.
حدود یك چهارم افرادی كه در غرب زندگی می كنند، به كبد چرب غیر الكلی یا NAFLD مبتلا هستند. كبد چرب غیر الكلی به شدت با چاقی و دیابت نوع 2 مرتبط است و رژیم عذایی نادرست و عدم تحرك از دلایل آن هستند. متاسفانه این عارضه معمولا تشخیص داده نمیشود. در اغلب موارد، NAFLD یك وضعیت خوش خیم است، ولی از هر 6 مورد، یك نفر به شكل تهاجمی این بیماری به نام التهاب كبدی غیر الكلی یا NASH مبتلا میشود. این حالت می تواند منجر به آسیب كبدی و زخم، سیروز، نارسایی و یا حتی سرطان كبد شود.
نوید ستار یكی از محققان این پروژه از دانشگاه گلاسگو معتقد است كه علاوه بر بررسی های چشم، كلیه و قلب كه باید به طور مداوم در بیماران مبتلا به دیابت صورت گیرد، غربالگری بیماری های كبد نیز بسیار مهم است و باید جدی گرفته شود.
نتایج این مطالعه در نشریه BMC Medicine منتشر شده است.
علمی**9259** 1055
تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۵:۳۳
تهران- ایرنا- نتایج یك مطالعه بزرگ نشان میدهد احتمال بروز بیماریهای مرگبار كبد در بیماران مبتلا به دیابت بیشتر است و سلامت كبد این بیماران باید به طور مداوم مورد بررسی دقیق قرار گیرد.