تهران– ایرنا- تلاش های كاخ سفید و كشورهای همسو با آمریكا برای فشار حداكثری بر تهران و انزوای ایران در حالی همچنان ادامه دارد كه این كارشكنی ها تاكنون از نظر سیاسی با شكست مواجه شده است.

خروج آمریكا از برجام در سال گذشته، در واقع پشت كردن این كشور به مهمترین دستاورد مذاكرات ایران با گروه 1+5 بود كه سرآغازی بر تشدید رویكرد خصمانه دولت آمریكا علیه كشورمان و افزایش تنش ها بین تهران و واشنگتن شد. اكنون نیز كه تحركات نظامی آمریكا در منطقه افزایش یافته، نگرانی هایی برای جامعه جهانی نسبت به بروز یك درگیری مستقیم نظامی میان ایران و این كشور بوجود آورده است. رسانه های داخلی با این ملاحظه كه مقامات تهران و واشنگتن در طول هفته‌های اخیر بارها تصریح كرده‌اند كه به دنبال جنگ نیستند، بررسی روابط دو كشور را مورد توجه قرار داده اند.
به گزارش گروه نشریات خبری؛ بررسی امروز رسانه های داخلی اعم از اصلاح طلب و اصولگرا حاكی از آن است كه در ارزیابی روابط ایران و آمریكا به طرح محورهایی همچون اما و اگرها در مورد احتمال وقوع جنگ بین ایران و آمریكا ، اختلافات داخلی در كاخ سفید بر سر ایران، تلاش‌ها برای میانجیگری میان آمریكا و ایران و لفاظی های ترامپ در فضای مجازی پرداخته اند.
«تلاش هایی در راستای ایران هراسی»، «سیاست های پرهیز از تنش»، «اختلافات داخلی در كاخ سفید بر سر ایران»، «جنگ روانی علیه ایران»، «تلاش‌ها برای میانجیگری میان آمریكا و ایران»، «تلاش عربستان و امارات برای تقابل فیزیكی بین ایران و آمریكا»، «فاجعه بار بودن مقابله نظامی آمریكا با ایران»، «جنگ اقتصادی مهم تر از مقابله نظامی» و «ادامه لفاظی ترامپ علیه ایران» از محورهای هم مطالب رسانه های اصلاح طلب در زمینه روابط ایران و آمریكا هستند.
رسانه های اصولگرا نیز در این خصوص محورهای زیر را مورد توجه قرار داده اند:
تاكتیك ایران در مقابل آمریكا، اظهار نظر محافل سیاسی بین المللی در مورد فشار حداكثری آمریكا علیه ایران، عقب‌نشینی ترامپ و بولتون، اما و اگرها در مورد احتمال وقوع جنگ بین ایران و آمریكا، تاثیر اختلافات داخلی آمریكا بر روابط این كشور با ایران، توئیت تهدید آمیز ترامپ و واكنش مقامات ایران، پرهیز آمریكا از جنگ با ایران.

رسانه های اصلاح طلب
.................................
**تلاش هایی در راستای ایران هراسی
روزنامه ابتكار «سعودی‌ها پنهان پشت نقاب جنگ» می نویسد: اظهارات عادل الجبیر در حالی مطرح شده كه هفته گذشته چهار نفتكش در نزدیكی بندر فجیره امارات هدف اقدامات خرابكارانه قرار گرفتند و دو روز بعد نیز خط لوله نفتی این كشور در حوالی ریاض توسط پهپاد حوثی‌های یمن مورد حمله قرار گرفت. در همین راستا پس از چند روز سكوت در خصوص علل و عوامل حمله به كشتی‌های نفتكش در دریای عمان اینك سعودی‌ها خواستار نشستِ فوری سازمان همكاری خلیج فارس و سران عرب در مكه برای بررسی این موضوع شده‌اند.
در همین راستا، عادل الجبیر در حالی روز گذشته ژست مخالفت با جنگ گرفته كه از سوی دیگر تاكید می‌كند كه كشورش آمادگی كامل برای هر گونه اقدامی را دارد. آنها به خوبی می‌دانند كه موضع ایران نسبت به وارد شدن به یك درگیری نظامی با آمریكا چیست؛ از همین رو وقتی پشت نقاب جنگ آن هم به پشتوانه آمریكایی‌ها برای از میان برداشتن رقیب منطقه‌ای خود پنهان می‌شوند، در واقع در حالتی عجیب واقعیت‌ها و دورنمای یك درگیری و تقابل مستقیم در منطقه را نادیده می‌گیرند. به گفته تقریباً تمامی تحلیلگران جنگ جدید در منطقه برای تمامی بازیگران زیان‌بار است، اما این موضوع می‌تواند با توجه به مخاطرات و پیامدهای ناشی از آن برای عربستان و متحد نزدیكش یعنی امارات بسیار زیان‌بارتر باشد. به همین دلیل باز كردن جبهه‌ای جدید علیه ایران آن هم در شرایط كنونی و در حالی كه دو كشور علی‏رغم تمامی واگرایی‌ها، مشتركات زیادی برای همكاری و نزدیكی با یكدیگر دارند، بار دیگر تجربه چند سال اخیر را برای اعراب زنده می‌كند؛ یعنی ورود بازیگران بین‌المللی به مناسبات و تحولات منطقه‌ای كه متعاقب آن ابتكار عمل را از دست آنها خارج كرده و به دست قدرت‌های بزرگ و در راستای منافع آنها می‌سپارد.

روزنامه اعتماد در یادداشتی نوشت: با وجود اختلافات در اتحادیه عرب و شورای همكاری خلیج‌فارس ولی در موضوعی مثل ایران عموما سعی می‌كنند حتی به شكل نمادین نیز شده اتحاد نسبی خود را نمایش دهند و آنها تنها به دلیل قدرت مالی و تخریبگری عربستان‌سعودی است، از همین رو با این ابزارها می‌توانند در تداوم ایران‌هراسی تا حدی موفق شوند ولی ما باید سعی كنیم به‌دلیل اهداف غیر‌شفاف تیم ترامپ كه تنها به‌دنبال فروش تسلیحات به منطقه است، سعی كنیم غرب آسیا را به سمت صلح و ثبات و آرامش سوق دهیم و الگوی جدیدی را طراحی كرده و سعی كنیم مشكلات كشورهای منطقه را براساس این الگو طراحی كنیم. متاسفانه هر چند نمی‌توان گفت كه عربستان از اتحادیه عرب و شورای همكاری استفاده ابزاری می‌كند، اما تبدیل به اهرمی برای عربستان شده كه از طریق آن ‌روی ایران فشار وارد كند، چراكه جوسازی‌های عربستان‌سعودی و برخی كشورهای اسلامی علیه ایران به نفع ما نیست، هر چند عربستان نتوانسته مساله یمن را به پایان برساند ولی یك فاجعه بزرگ را به وجود آورده است. اگر امكانات منطقه به سمت جنگ پیش برود مردم منطقه ضرر خواهند كرد. ما واقعا باید به سمت ایجاد فضای تنفسی و دور شدن از اوضاع و احوال باشیم. ما نباید اجازه دهیم در منطقه فضایی ایجاد شود كه امریكایی‌ها به هوس فروپاشی ایران بیفتند.

روزنامه جهان صنعت زیر تیتر یك خود « تشدید فضای تنش آلود» می نویسد: هم‌پیمانی ریاض و واشنگتن برای زیر فشار گذاشتن ایران موضوعی تكراری است كه حاصلی جز تشدید فضای تنش‌آلود در منطقه نخواهد داشت‌.شاید اگر واشنگتن حمایت‌های تل‌آویو و ریاض را با خود نداشت هیچ وقت از برجام خارج نمی‌شد‌. اما این مثلث ریاض، تل‌آویو و واشنگتن هر روز به دنبال تقویت روابط خود علیه ایران هستند تا با سیاست‌های خصمانه خود از نفوذ منطقه‌ای این كشور بكاهند‌. در راستای این سیاست دیروز آژانس خبری سعودی گزارش داد ملك سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه این كشور «به منظور مشورت و هماهنگی» از رهبران كشورهای عضو شورای همكاری خلیج فارس و همچنین كشورهای عضو اتحادیه عرب برای تشكیل نشست عالی سران در عربستان دعوت كرده است‌. این گردهمایی بی‌ارتباط با اتهام عربستان به ایران مبنی بر اینكه پشت حمله 24 اردیبهشت حوثی‌های یمن به تاسیسات نفتی و یك خط لوله عربستان قرار دارد نیست‌. ضمن اینكه این دعوت در حالی صورت می‌گیرد كه تنش‌ها در منطقه بالا گرفته است‌.

شرق نیز می نویسد: هنوز یك هفته از ماجرای نفت‌كش‌های عربستانی و اماراتی نگذشته؛ جایی كه گفته شد خراب‌كاری در این نفت‌كش‌ها منجر به خساراتی شده است. البته در این بین نفت‌كشی متعلق به نروژ هم بود. مسبب این انفجارها هنوز مشخص نیست، اما رویترز از قول یكی از كارشناس‌های شركت بیمه نروژی ادعا كرد ایران با این خراب‌كاری‌ها ارتباط دارد. با‌این‌حال این ادعا حتی از سوی مقامات رسمی نروژ نیز تأیید نشد.

**روابط ایران و آمریكا
«مذاكره در دنیای وارونه » عنوان یادداشتی در روزنامه اعتماد است كه در بخشی از آن می خوانیم: اكنون یك نفر در امریكا رییس‌جمهور و خواهان مذاكره شده و ایران را به مخالفت با مذاكره متهم می‌كند!! و جالب اینكه برخی هم‌وطنان نیز می‌پرسند كه چرا مذاكره نمی‌كنیم؟ ولی كمتر می‌گویند كه مذاكره درباره چه و با چه كسی؟ درباره موضوعی كه پیش‌تر مختومه شده است؟ ترامپ می‌گوید من توافق اوباما و جان كری را قبول ندارم. خب این چه ربطی به ایران دارد؟ هر دولتی مسوول تعهدات دولت قبل از خودش است؛ حتی اگر بر اثر انقلاب روی كار آمده باشد. انقلاب كه به معنای نامشروع و ناموجه دانستن حكومت قبلی است، باعث نمی‌شود كه حكومت بعد از انقلاب تعهدات آن را اجرا نكند زیرا این مساله ربطی به كشورهای دیگر ندارد و باید در برابر آنها متعهد بود؛ مگر آنكه آن تعهد آشكارا ظالمانه باشد. به علاوه ترامپ با آوردن جان بولتون كه شب و روز خواب جنگ را در همه جا می‌بیند، چه جایی برای حتی مذاكره غیرمرتبط با موضوع مورد اختلافات می‌گذارد؟

روزنامه شرق در تحلیلی از مناقشات ایران و آمریكا می نویسد: با بالاگرفتن تنش‌ها در هفته‌های گذشته بین دو كشور بی‌اعتماد به یكدیگر، عراق و ژاپن اعلام آمادگی كردند میانجیگری بین تهران- واشنگتن را پیش ببرند. درحالی‌كه تهران پاسخ مشخصی به این بحث نداد، اما رایزنی با هر دو كشور را دنبال كرد. تماس تلفنی ظریف با نخست‌وزیر عراق، همچنین سفر او به دعوت همتای ژاپنی به توكیو، شاهد مثال این ادعاست. عراق پیش‌تر و در جریان حمله آمریكا به این كشور نیز محل رایزنی دو كشور ایران و آمریكا شد. در‌حالی‌كه سه دهه از قطع رابطه دو كشور می‌گذشت، در آن دوران نیز سفیر ایران در عراق به نمایندگی از حاكمیت جمهوری اسلامی به مذاكره با طرفین آمریكایی پرداخت. در شرایط فعلی، نخست‌وزیر عراق در حالی در تلاش است نقش میانجی بین تهران واشنگتن را دنبال كند كه به‌طور سنتی عمان این نقش را بر عهده داشته و سلطان قابوس چنین موضعی را دنبال می‌كرد. عمان به دلیل ارتباط خوبی كه با مقامات آمریكا و ایران به‌طور هم‌زمان داشته، در دوره زمانی اواخر دولت نهم در ایران توانست این نقش را ایفا كند و دو كشور را به‌طور محرمانه به میز مذاكره بازگرداند. اگرچه میز مذاكره به‌طور جدی در دولت روحانی باز ماند و به توافق هسته‌ای نیز منجر شد، اما تغییر دولت در آمریكا و خروج ترامپ از این توافق، همه چیز را برهم زد. با افزایش تنش‌ها در منطقه خاورمیانه در یك‌سالگی خروج آمریكا از برجام، حالا بار دیگر تلاش‌ها برای بازگرداندن دو دولت به میز مذاكره اوج گرفته است.

** سیاست های پرهیز از تنش
«فضای امیدواری پرهیز از جنگ» تیتر گزارشی در روزنامه آرمان است كه در بخشی از آن می خوانیم: درحقیقت قبل از اینكه فضای جدید ایجاد شود، پیش‌بینی كردم با توجه به خسارات غیرقابل جبران جنگ و اینكه منطقه به اندازه كافی از جنگ آسیب دیده، جامعه جهانی و هیچ انسان باوجدان و شرافتمندی به دنبال آغاز یك جنگ جدید در منطقه نیست. بنابراین فضای عمومی به لحاظ افكار عمومی و وجدان‌های بیدار بشری به كاهش تنش تمایل دارند. از طرفی آمریكایی‌ها و حداقل دونالد ترامپ هیچ‌وقت از بروز جنگ در منطقه استقبال نكرده و آنچه در مواضع رسمی و اعلامی خود بیان داشته، دعوت به مذاكره و پرهیز از تنش بوده است. از طرف دیگر اعزام رزمناو آمریكایی به خلیج فارس به این معنی نیست كه حتما و الزاما به منظور بروز جنگ است. گاه این اعمال ماهیتی دیگر دارد و می‌خواهد مثلا به طرف مقابل نشان دهد در صورت بروز جنگ، می‌تواند از خود دفاع كند و هزینه می‌تواند بالا برود. با این اوصاف، نهایتا كسی در دنیا از این دست پیام‌ها استقبال نكرد. روسیه، اتحادیه اروپا و اعضای دائم شورای امنیت و حتی در كنگره آمریكا هم مخالفت‌های شدیدی با توسل به زور وجود داشت.

به گزارش آرمان، حشمت‌ا... فلاحت‌پیشه رئیس كمیسیون امنیت ملی مجلس خواستار مدیریت تنش میان ایران و آمریكا شد. وی گفت: اعتقاد من این است كه راهبرد ایران همان‌گونه كه مقام معظم رهبری فرمودند «نه جنگ است نه مذاكره» و موضوعی كه بنده عرض كردم بر این مبناست كه باید ایران و آمریكا تنش میان خود را مدیریت كنند. وی با بیان اینكه مدیریت كردن تنش به معنای مذاكره نیست ادامه داد: خوشبختانه شرایطی شكل گرفته كه شرایط تنش تعدیل شده است. این شرایط باید توسط دو كشور مدیریت شود.

**اختلافات داخلی در كاخ سفید بر سر ایران
روزنامه شرق زیر عنوان نخست خود «جدال فیل‌ و الاغ بر سر اطلاعات ایران» نوشت: قرار است در هفته پیش‌ِرو، مقامات دولت دونالد ترامپ در جلسه‌ای محرمانه درباره سیاست‌هایشان نسبت به ایران با همه اعضای مجلس سنا توضیح دهند. همچنین حزب دموكرات آمریكا نیز از رئیس پیشین سیا و نماینده ارشد آمریكا در مذاكرات هسته‌ای دعوت كرده است در یك جلسه توجیهی غیرعلنی درباره ایران شركت كنند. به نوشته نیویورك‌تایمز، این جلسه در تقابل با جلسه توجیهی دولت ترامپ برای حقوق‌دان‌های دموكرات در همان روز تشكیل می‌شود. دموكرات‌ها در حالی از وندی شرمن به عنوان یك عضو دموكرات دولت قبل آمریكا دعوت كرده‌اند درباره ایران سخن بگوید كه او در دوران مذاكرات هسته‌ای سرپرست تیم مذاكراتی آمریكا بوده است و حتی بازنشستگی او برای لطمه‌نخوردن به جریان مذاكرات به بعد موكول شد. می‌توان گفت شرمن به‌خوبی ایران و برنامه هسته‌ای‌اش و برجام را می‌شناسد و می‌تواند به‌درستی در این‌باره سخن بگوید. در این راستا، دولت ترامپ جان كری، وزیر خارجه پیشین آمریكا، را به دورزدن دستگاه دیپلماسی فعلی متهم كرده است. آنها معتقدند او به ایران مشورت می‌دهد كه منتظر انتخابات 2020 بمانند تا دموكرات‌ها دولت را از دست جمهوری‌خواهان بربایند و دموكرات‌ها بار دیگر برجام را احیا خواهند كرد.

**جنگ روانی علیه ایران
به گزارش روزنامه شرق، مدیر اندیشكده امنیت نوین آمریكایی، در نیویورك‌تایمز مطلبی نوشت كه «خبرنگاران ابزار كوبیدن بر طبل جنگ نشوند!». اسفندیار خدایی كه از استادان دانشگاه تهران است، در كانال تلگرامی‌اش آن را ترجمه كرده است: «انتقال یك سیستم پاتریوت به خاورمیانه ارزش تیتر‌اول‌شدن در نیویورك‌تایمز را ندارد، مخصوصا كه چند ماه قبل چهار سیستم كامل پاتریوت از منطقه خارج شده‌اند. درمورد انتقال ناو هواپیمابر هم بزرگ‌نمایی شد، مخصوصا كه درنظر بگیریم اصلا از قبل برنامه‌ریزی شده بود كه در این زمان آنجا مستقر شده باشد». در این مطلب آمده است: «پس واقعا چه اتفاقی افتاده است؟ یك نفر در كاخ‌ سفید تصمیم گرفته رسانه‌ها به صورت عجیب‌وغریبی به این بحث انتقال تجهیزات بپردازند تا به ایران فشار وارد شود. علت موضوع این می‌تواند باشد كه آمریكا نگران حمله ایران به نیروهایش در منطقه است. این چیزی است كه احتمالا وزارت دفاع می‌خواهد. یا ممكن است هدف این فشارها بازگشت به میز مذاكره باشد. این چیزی است كه به نظر می‌رسد ترامپ می‌خواهد. یا این می‌تواند به منظور شروع یك بحران باشد. این چیزی است كه بولتون می‌خواهد». او پیشنهاد داده است: «رسانه‌ها باید ارسال تجهیزات نظامی آمریكا به خاورمیانه را مسئولانه گزارش دهند. كوبیدن بر طبل جنگ با ایران را متوقف كنید، چیزی كه جنگ‌طلبان آمریكا می‌خواهند. سه سال در بخش ایران پنتاگون (وزارت دفاع آمریكا) كار كردم و می‌دانم این تحركات فاصله بسیار زیادی با یك تحرك مهم (منتهی به جنگ) دارد. به‌هرحال رسانه‌ها باید مسئولانه اخبار را منتشر كنند و فقط به خوراك رسانه‌ای نگاه نكنند، به اتفاقات منطقه هم نظری داشته باشند.

** تلاش‌ها برای میانجیگری میان آمریكا و ایران
روزنامه همدلی نوشت: مراجع عراق به نوبه خود از تنش‌های موجود منطقه‌ای و بین‌المللی علیه ایران نگران‌اند و آن را نه فقط به ضرر ایران بلكه به ضرر كل جهان تشیع می‌دانند. این مساله را در دیدارهایشان با ظریف و روحانی نیز بیان كرده‌اند. حتی یك منبع آگاه به نگارنده گفت كه آیت‌الله سیستانی در دیدار با ظریف به او گفته بود كه از استعفایش نگران شد و از این كه استعفایش پذیرفته نشد، خوشحال است.بنابراین عراقی‌ها خود را محق می‌دانند كه نسبت به هر گونه اتفاقی در روابط ایران و امریكا و جامعه جهانی به طور كل نگران ببینند. چرا كه خوب می‌دانند چنین اتفاقی می‌تواند عواقب سختی نه‌تنها برای ایران بلكه برای خودشان نیز به دنبال داشته باشد. به باور آنها هر اتفاقی برای ایران نه تنها در داخل ایران بلكه تاثیری مستقیم بر كل شیعیان جهان می‌گذارد. این مساله فارغ از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌هایی است كه عده‌ای برای عراق متصور می‌شوند. عراقی‌ها امروزه خود را موظف می‌دانند كه در این میدان حتما نقش‌آفرینی كنند.

تارنمای فرارو می نویسد: در هفته‌های اخیر نام چند كشور به عنوان كشور‌هایی كه تلاش می‌كنند نقش میانجی میان ایران و آمریكا را ایفا كنند مطرح شده است. عراق شاید فعال‌ترین آن‌ها باشد. خبرگزاری «المعلومه» عراق روز شنبه به نقل از یك تحلیلگر سیاسی مدعی شد كه عادل عبدالمهدی نخست وزیر این كشور اسامی هیئتی كه موظف به میانجی گری میان آمریكاو ایران شده اند را معرفی كرده است. گفته می‌شود وزیر امور خارجه، مشاور امنیت ملی و رئیس سرویس اطلاعاتی عراق اعضای این هیات اند. البته این گزارش تاكنون تائید نشده است، اما نشانه‌های دیگری برای تلاش عراق در جهت آرام كردن فضا دیده می‌شود.

**تلاش عربستان و امارات برای تقابل فیزیكی بین ایران و آمریكا
'حسن هانی‌زاده' كارشناس مسائل خاورمیانه در گفت و گو با خبرگزاری ایلنا می گوید: امروز نقش تخریبی عربستان علیه ملت‌های اسلامی و عربی كاملا محرز است و آمریكا هم با زیركی كامل از طریق بزرگنمایی ادعای خطر ایران سعی می‌كند به اهدافش در منطقه رسیده و دلارهای نفتی عربستان را به خزانه‌های ایالات متحده سرازیر كند و این سیاست شناخته شده آمریكا مخصوصا در سه سال اخیر است كه این كشور 500 میلیارد دلار از عربستان باج گرفته است.وی افزود: عربستان و امارات در تلاش هستند تا نوعی تقابل فیزیكی بین ایران و آمریكا به وجود بیاورند؛ یعنی در حالی‌كه آمریكا هرگز تمایل به ورود جنگ با ایران ندارد، عربستان تعهد می‌كند هزینه‌های جنگ احتمالی را پرداخت كند.

**فاجعه بار بودن مقابله نظامی آمریكا با ایران
به گزارش ایلنا، پایگاه تحلیلی «دیفنس وان» در گزارشی نوشت: ترامپ هیچ مجوز قانونی برای جنگ علیه ایران نه از طرف كنگره و نه از طرف سازمان ملل متحد ندارد. او برای مقابله نظامی با ایران هیچ همراهی ندارد. بنابراین هر اقدام نظامی ایالات متحده امریكا علیه ایران، تجاوز محسوب خواهد شد و در هرگونه درگیری با ایران، هیچ متحدی به جز اسرائیل و برخی كشورهای حاشیه خلیج فارس از آن حمایت نخواهند كرد.
دیفنس وان با اشاره به متحدان ایران یادآور شد: در مقابل ایران كشوری بزرگ با جمعیت زیاد و در رابطه نزدیك با روسیه است. از سوی دیگر مشاركت مردمی در ایران بالا است و دولت می‌تواند بر مشاركت مردم در این مقابله حساب ویژه‌ای باز كند.
دیفنس وان تاكید كرد: جنگ با ایران یك تصمیم احمقانه است و می‌تواند پیامدهای فاجعه‌باری داشته باشد و تبعات چنین جنگی برای منطقه و آمریكا یك فاجعه خواهد بود.

ایلنا در گزارشی دیگری به نقل از «دیلی استار» نوشت: 'اَلِن ویلیام جان وست' فرمانده سابق نیروی دریایی انگلستان در مورد جنگ و درگیری نظامی میان ایران و آمریكا گفت كه من فكر می‌كنم ترامپ به دنبال جنگ با ایران نیست اما افرادی در كنار او هستند كه او را تحریك به آغاز جنگ با ایران می‌كنند. جان بولتون یكی از همان افراد است. آنها فكر می‌كنند با درگیری نظامی همه چیز درست می‌شود، حاكمیت عوض می‌شود اما آنها كاملا اشتباه می‌كنند... این احمق‌هایی كه می‌گویند بیایید با ایران بجنگیم، هیچ چیزی درباره جنگ‌ها نمی‌دانند. آنها نمی‌دانند كه ایران قدرتمند است و برای حمله به ایران به یك میلیون سرباز نظامی نیاز است.
وست هم چنین در مورد قدرت ایران خاطرنشان كرد: ایران یك كشور قدرتمند است و در صورت جنگ آرام نمی‌نشیند و مزاحمت‌های زیادی برای آمریكا ایجاد می‌كنند. بنابراین بسیار احمقانه است اگر آمریكا تصور كند چنین جنگی یك جنگ كوتاه‌مدت و آسان خواهد بود چرا كه چنین چیزی نخواهد بود.

** جنگ اقتصادی مهم تر از مقابله نظامی
به گزارش ایسنا، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریكا در گفت‌وگو با شبكه فاكس نیوز گفت: علیرغم تمام چیزهایی كه در حال رخ دادن هستند، من وارد جنگ نخواهم شد چراكه جنگ به اقتصاد و مهم‌تر از همه به مردم آسیب می‌رساند. ترامپ در بخش دیگری از این گفت‌وگو گفت: من كسی نیستم كه با ایران وارد جنگ شوم، اگر بخواهم وارد جنگی شوم آن جنگ اقتصادی خواهد بود.

**ادامه لفاظی ترامپ علیه ایران
ایسنا نوشت: دونالد ترامپ در ادامه لفاظی‌های خود علیه ایران در حساب كاربری خود در توییتر نوشت: 'اگر ایران می‌خواهد بجنگد، این به طور رسمی پایانش خواهد بود. هرگز آمریكا را دوباره تهدید نكنید'.
ایسنا به واكنش برخی از مقامات به توییت تهدیدآمیز ترامپ علیه ایران پرداخت و نوشت:
*كریس مورفی سناتور آمریكایی: اگر بچه‌ی چهارم دبستانی من، فرمانده كل قوا بود، همین {توییت} را می‌نوشت.
* وندی شرمن: شاید فكر می‌كنی، رویكرد «آتش و خشم» در مقابل كره شمالی، روی ایران جواب می‌دهد تا با تو دیدار كنند. جواب نخواهد داد؛ البته قمار كره شمالی هم خیلی خوب از آب درنیامد، درآمد؟
*مایكل مك فال، سفیر سابق آمریكا در روسیه: ایران «رسما» هزاران سال است كه وجود داشته و قطعا از دوره‌ی ریاست جمهوری ترامپ نیز جان سالم به در می‌برد.
ایسنا در مطلبی دیگر به نقل از خبرگزاری آناتولی نوشت: معاون سخنگوی وزارت خارجه آلمان در كنفرانسی در واكنش به توییت شب گذشته دونالد ترامپ گفت: ما مخالف افزایش لفاظی هستیم. وی در ادامه اظهار كرد كه افزایش لفاظی‌ها و تهدیدات ممكن است به تنش بیشتر در منطقه منجر شود.
به گزارش ایسنا، دونالد ترامپ در ادامه لفاظی‌های خود علیه ایران در حساب كاربریش در توئیتر نوشت: اگر ایران می‌خواهد بجنگد، این به طور رسمی پایانش خواهد بود. هرگز آمریكا را دوباره تهدید نكنید.

رسانه های اصولگرا
...........................
**تاكتیك ایران در مقابل آمریكا
روزنامه جوان در یادداشتی نوشت: عدول از نقاط قوت راهبردی و قربانی كردن امنیت ملی كشور و مردم پیش وعده‌های توخالی غرب به‌هیچ‌روی منطقی نیست. مذاكره كردن بر سر مؤلفه‌های بازدارندگی دفاعی، همچون توانمندی موشكی و سلاح‌های راهبردی بدان معناست كه به دست خود وارد فرایند خلع سلاحی شویم كه نه تنها هیچ مبنای متعارف بین‌المللی ندارد، بلكه خلاف منطق عقلی نیز هست. حتی اگر مذاكره بر سر موشك‌ها به نتیجه هم نرسد، ورود به آن به هیچ عنوان به صلاح نیست. ورود به این نوع مذاكرات حداقل ضرر بزرگی كه دارد، باز شدن مشت بسته دفاعی در مقابل طرف مقابل است، امری كه سال‌های سال غربیان برای آن تلاش كرده و ناموفق بوده‌اند. توانمندی موشكی جمهوری اسلامی ایران از نوع متعارف بوده كه خلاف هیچ معاهده بین‌المللی نیست و نباید زیر بار بدعت گفت‌وگو درباره آن رفت. حوزه دیگر چالش غرب با اقتدار ملی ایران، در حوزه قدرت منطقه‌ای و نفوذ ایران در عرصه غرب آسیا است. غربی‌ها امروز نمی‌توانند ایران را به عنوان بازیگر مهم و تعیین‌كننده منطقه‌ای نادیده بگیرند و ما نیز نباید بر سر اصل بازیگری و نیز راهبرد‌ها و تاكتیك‌های خود در محیط منطقه با كسی مذاكره كنیم.

به گزارش سیاست روز، حسین شیخ‌الاسلام كارشناس مسائل سیاست خارجی، معتقد است: قدرت نظامی، اقتصادی، فرهنگی و انسجام داخلی كشور عوامل بازدارنده در برابر اقدامات خصمانه آمریكا علیه ایران هستند؛ چرا كه در برابر آمریكا حرف و منطق جواب نمی‌دهد.

**اظهار نظر محافل سیاسی بین المللی در مورد فشار حداكثری آمریكا علیه ایران
سیاست روز به نقل از تودن هوفر كارشناس برجسته آلمانی درباره موضوع ایران درباره ادعای آمریكا كه ایران از تروریست‌ها حمایت می‌كند، نوشت: آمریكایی‌ها هر مخالف خود را تروریست می‌نامند. حزب الله لبنان گروهی است كه در خارج هیچ كشوری را هدف حمله قرار نداده است. وقتی شما هر مخالفی را متهم به تروریسم كنید دیگر نمی‌توانید با هیچ كس صحبت كنید. سیاست ترامپ در قبال ایران بسیار خطرناك است. ایران یك كشور سرفراز است و مردم آن پشت سر رهبری هستند، آن‌ها نمی‌خواهند از طرف آمریكا مورد آزار و اذیت و خشونت قرار گیرند.

به گزارش این روزنامه (سیاست روز) فئودور كوكیانوف، رئیس شورای سیاستگذاری خارجی و دفاعی روسیه كه به كرملین مشاوره می‌دهد به خبرگزاری بلومبرگ گفت: ما ظرف دو سال و نیم گذشته رویكرد و تاكتیك‌های ترامپ را به‌خوبی مطالعه كرده‌ایم. او آدم جنگ‌طلبی نیست و دوست ندارد بجنگد. او دوست دارد یك نمایش قدرت به‌راه بیندازد و از اهرم‌های اقتصادی استفاده كند. تصورش این است كه تحریم‌ها سرانجام ایران را وادار به مذاكره خواهد كرد.

** عقب‌نشینی ترامپ و بولتون
به گزارش مشرق، مقامات دولت ترامپ دائماً پس از خروج از برجام تأكید می‌كردند كه همه گزینه‌ها روی میز است حتی اگر آمریكا احساس كند منافعش تهدید شده؛ جمله‌ای كه به آغاز جنگ اشاره دارد و مثلاً از زبان برایان هوك مسئول میز ایران در وزارت خارجه در اواخر 2018 میلادی شنیده شد. اما ده روزی هست كه می‌گویند نمی‌خواهند با ایران بجنگند و آغازگر جنگ نخواهند بود. ترامپ چهارشنبه 15 مه در دیدار با دستیارانش گفت نمی‌خواهد تنش با ایران به جنگ تبدیل شود و فردایش نیز كه از سوی خبرنگاران سؤال‌پیچ شد گفت «امیدوارم جنگ نشود».

** اما و اگرها در مورد احتمال وقوع جنگ بین ایران و آمریكا
«ترامپ تحت هیچ شرایطی قابل مذاكره نیست ایران كم متحد ندارد» عنوان گفت و گوی روزنامه كیهان با «وین مدسن» كارشناس مشهور آمریكایی است كه وی در پاسخ به این پرسش كه «با توجه به افزایش تنش بین آمریكا و ایران تا چه میزان وقوع جنگ بین این دو كشور را محتمل می‌دانید؟» می گوید: برخی از اعضای كابینه ترامپ افرادی به شدت تندرو هستند كه اگر كشور بر اساس میل آنها اداره شود وقوع جنگ محتمل است. اگر «جان بولتون» و «رودولف جولیانی» و امثال این تفكرات افراطی در كشور مسیر خود را ادامه دهند، گزینه جنگ گزینه‌ای محتمل است. یادمان نرود گروه جنگ گرای آمریكا ارتباط تنگاتنگی با اسرائیل و گروهك منافقین دارند و همین مسئله باعث شده تا گزینه جنگ همیشه مطرح باشد.

كیهان همچنین در گزارشی دیگر با اشاره به مطلبی در روزنامه «واشنگتن پست» می نویسد: یك روزنامه آمریكایی در گزارشی با بررسی سیاست‌های كاخ سفید درخصوص ایران نوشت كه هدف دولت آمریكا آغاز جنگ نبوده بلكه بازداشتن ایران از اتخاذ اقدام در پاسخ به تشدید فشار تحریم‌های آمریكا است.در این گزارش آمده است: «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریكا از زمانی كه به قدرت رسیده بارها از تهدید به كارگیری نیروی نظامی علیه كشورها عقب‌نشینی كرده است.
واشنگتن پست در ادامه نوشت: مقامات ارشد دولتی پنجشنبه هفته گذشته در گزارشی به گروه كوچكی از روزنامه‌نگاران گفتند كه هدف دولت آمریكا آغاز جنگ نبوده بلكه بازداشتن ایران از اتخاذ اقدام در پاسخ به تشدید فشار تحریم‌های آمریكا است.

** تاثیر اختلافات داخلی آمریكا بر روابط این كشور با ایران
روزنامه وطن امروز زیر عنوان «قمار با جیب مردم» با اشاره به اختلافات داخلی بین دموكرات‌ها و جمهوری‌خواهان در فضای سیاسی آمریكا، می نویسد: دونالد ترامپ و مشاورانش كه این روزها در سیاست‌گذاری برای سیاست خارجی آمریكا دچار تشتت و سردرگمی زیادی شده‌اند، بارها این سردرگمی و شكست در سیاست‌های‌شان بویژه در قبال ایران را به گردن دموكرات‌ها و بویژه جان كری، وزیر خارجه دولت اوباما انداخته‌اند... به گزارش «وطن‌‌امروز»، اختلافات داخلی بین دموكرات‌ها و جمهوری‌خواهان در فضای سیاسی آمریكا مساله جدیدی نیست اما به نظر می‌رسد این اختلاف هم‌اینك در حال تاثیرگذاری بر روابط خارجی آمریكا بوده و در عین حال خطراتی را نیز برای ایران به دنبال دارد.

«انتخابات 2020؛ جدال دموكرات‌ها با ترامپ بر سر ایران» عنوان مطلبی در خبرگزاری فارس است كه به گزارشی از یك روزنامه آمریكایی اشاره داشته و می نویسد: روزنامه آمریكایی واشنگتن‌پست در گزارشی نوشت كه دو حزب جمهوری‌خواه و دموكرات در خصوص سیاست آمریكا در قبال ایران دچار اختلاف شده‌اند.طبق این گزارش، «پیت بوتیجج» شهردار «ساوت بند» ایالت «ایندیانا» كه نامزد دموكرات‌ها در انتخابات ریاست‌جمهوری 2020 نیز می‌باشد، در مصاحبه روز جمعه هفته گذشته خود با یك رادیو آمریكایی درباره رویكرد «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریكا در قبال ایران و خروج وی از برجام گفت كه در صورت پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریكا، قصد بازگشت مجدد به برجام را دارد.

** توئیت تهدید آمیز ترامپ و واكنش مقامات ایران
به گزارش خبرگزاری فارس، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریكا در ادامه لفاظیها و فرافكنیهای خود درباره ایران در حساب توئیتری خود خطاب به ایران نوشت: « اگر ایران می‌خواهد بجنگند این رسما پایانش خواهد بود؛ هرگز دوباره آمریكا را تهدید نكنید.»

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، «محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران نیز دوشنبه، ادعاهای «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریكا علیه ایران را پاسخ داد.
ظریف نوشت: «به‌تحریك تیم B، دونالد ترامپ امیدوار به رقم‌زدن كاری است كه اسكندر، چنگیز و سایر متجاوزان در انجام آن شكست خوردند. ایرانی‌ها هزاران سال سرافراز ایستاده‌اند، در حالی كه متجاوزان همه رفته‌اند. تروریسم اقتصادی و رجزخوانی نسل‌كشی 'پایان كار ایران' را رقم نمی‌زند. هرگز یك ایرانی را تهدید نكن. احترام را امتحان كنید، جواب می‌دهد».

** پرهیز آمریكا از جنگ با ایران
به گزارش خبرگزاری فارس سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل كشور گفت: امروز در شرایطی قرار داریم كه تهدیدات درونی جدی شده و اگر نگاهی به تهدیدات دشمن داشته باشیم خواهیم دید كه آمریكایی‌ها با توجه به استراتژی افزایش فشار به بدنه كشور وارد صحنه شده و نگاه آنها این است كه از این اقدامات تأثیرات حداكثری را بر پیكره اقتصاد و اجتماع ایران بگذارند. اعتقاد آمریكایی ها بر این است كه تمركز همه فشارها جنگ بوده و این فشارها از طریق اثر گذاری در شبكه های اجتماعی و عرصه های عمومی كشور دنبال می شود. بر این اساس سیاست امریكایی ها ورود به جنگ نظامی با ایران نخواهد بود چرا كه با ورود به این عرصه فرصت تاثیرگذاری بر جامعه و اقتصاد ایران از طریق شبكه های اجتماعی از سوی كاخ سفید سلب خواهد شد.آنها تلاش دارند با نمایش جنگ و تمركز بر فشار اقتصادی تاثیر منفی خود را بر كشور بگذارند.

«ترامپ: جنگ به اقتصاد ضربه می‌زند؛ من خواهان جنگ با ایران نیستم» نیز عنوان گزارش فارس از مصاحبه «دونالد ترامپ» با شبكه «فاكس‌نیوز» كه یك هفته گذشته انجام شده اما بتازگی منتشر شده، می باشد. در این گفت و گو رییس جمهور آمریكا با اشاره به پرهزینه بودن جنگ و تلاش وی برای دوری از وقوع جنگ با ایران گفت: «با وجود تمام چیزهایی كه در حال رخ دادن است، من كسی نیستم اعتقادی (به جنگ) داشته باشد. می‌دانید، من كسی نیستم كه خواستار جنگ باشم زیرا جنگ به اقتصاد ضربه می‌زند، جنگ مهم‌تر از همه، به كشته شدن مردم منجر می‌شود.
پژوهشم**9344**1025