تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۱:۴۱

تهران- ایرنا- برخی تحلیلگران و رسانه های آمریكایی رویكردهای «دونالد ترامپ» در قبال ایران را نشانه ای از سردرگمی كامل كاخ سفید می دانند كه از درك نادرست تحولات یا برآورد غلط از تجربیات پیشین حكایت دارد.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، ماجرای حمله راكتی به منطقه سبز بغداد و خسارت به یك ساختمان در نزدیكی سفارت آمریكا در این شهر بار دیگر تحلیل های گوناگونی را از افزایش تنش میان تهران و واشنگتن باعث شد. از سوی دیگر برخی از رسانه ها نیز در ماهیت این حملات ابراز تردید می كنند و آن را دسیسه « گروه بی »می دانند كه در تلاش هستند تا آتش جنگ در خاورمیانه را روشن كنند. در راس این گروه برخی مشاوران دونالد ترامپ و حكام سعودی و اماراتی در كنار مقام های رژیم صهیونیستی قرار دارند كه خواسته نهایی آن ها رو در رویی نظامی ایالات متحده با ایران است.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه كشورمان روز گذشته در توئیتی خطاب به رئیس جمهوری آمریكا نسبت به توطئه آفرینی برخی افراد در واشنگتن و خاورمیانه هشدار داد. وی در واقع با این پیام به صورت تلویحی هر گونه دخالت ایران در حمله موشكی به منطقه امن بغداد را رد كرد و آن را در راستای منافع جنگ طلبان در آمریكا و منطقه توصیف كرد.
درحالی كه تحلیل های گوناگونی از رویكردهای كاخ سفید و حتی راه اندازی جنگ روانی علیه ایران وجود دارد، انتقادها از یكجانبه گرایی آمریكا و شناخت ناكافی ترامپ از تحولات كم نیستند.
رئیس جمهوری ایالات متحده نسبت به حادثه بغداد واكنش های متناقضی را بیان داشت. با اینكه وی در یك توئیت ایران را رسما تهدید به نابودی كرد اما تقریبا همزمان در مصاحبه ای با شبكه خبری «فاكس نیوز» از بی علاقگی كاخ سفید به درگیری نظامی با ایران سخن گفت و تاكید كرد هدف دولت وی آن است تا از طریق جنگ اقتصادی ایران را وادار به مذاكره كند. به اعتقاد تحلیلگران این رویكردهای كاملا متفاوت می تواند ناشی از مشاوره های نادرست نزدیكان رئیس جمهوری آمریكا باشد یا اینكه ترامپ از درك شرایط منطقه ناتوان است.

**متحدان و تناقض های كاخ سفید
شبكه خبری «ان.بی.سی نیوز» در مورد مقاومت ها در مقابل ترامپ آورده است كه رویكردهای تهدیدآمیز دولت وی علیه ایران مورد اعتراض برخی مقام های خارجی به ویژه در اروپا قرار گرفته است. یكی از مهمترین اظهارات از سوی ژنرال بریتانیایی در ائتلاف جهانی علیه داعش ابراز شد. ژنرال «كریس گیكا» در واكنش به اظهارات «جان بولتون» مبنی بر آمادگی آمریكا برای مقابله با حملات به منافع آمریكا در عراق عنوان داشت كه نیروهای نزدیك به ایران در عراق حضور دارند و در طول سالیان گذشته نیروهای ائتلاف با این موضوع كنار آمده اند.
این ژنرال در واكنش به موضعگیری مقام های كاخ سفید گفت كه در عراق و سوریه وی شاهد هیچگونه افزایش تحركات تهدیدآمیزی نبوده است.
از طرف دیگر «هایكو ماس» وزیر امور خارجه آلمان نیز در دیدار با «مایك پومپئو» همتای آمریكایی خود راهبرد یكجانبه واشنگتن در افزایش فشار علیه ایران را نادرست دانست و افزود: همیشه فشار حداكثری خطر درگیری ناخواسته را با خود به همراه دارد.
این مقام ارشد آلمانی اعتقاد دارد اگر به نقاط پرمناقشه دیگر در جهان توجه شود این نتیجه حاصل می شود كه باید صبر و راه حل های دیگر را مورد توجه قرار داد.
بنابر تحلیل این رسانه آمریكایی اختلاف میان آمریكا و اروپا جدی و آشكار است و واشنگتن نسبت به ادامه روابط بروكسل با تهران اعتراض دارد. «سنم وكیل» تحلیلگر اندیشكده چتام هاوس لندن بر این اعتقاد است كه اروپا به آمریكا در مورد لزوم اتخاذ رویكرد محتاطانه تر در مقابل ایران هشدار می دهد. یكی از دلایل كشورها اروپایی نزدیكی جغرافیایی آن ها با خاورمیانه است.
این تحلیلگر تاكید كرد اروپایی ها در نهایت اعتقاد دارند كه دولت ترامپ بحرانی را ایجاد كرد كه آن ها پیش از این توانسته بودند مانع آن شوند. وقوع چنین شرایطی حاصل خروج ایالات متحده از توافق هسته ای با ایران بود حال آنكه تعامل با ایران در شكل خوبی در جریان بود.

** اشتباه محاسباتی واشنگتن و درك غلط از تحولات
بسیاری از تحلیلگران رویكردهای كاخ سفید در مورد ایران را سر درگم و نامشخص می دانند. به نظر كارشناسان این وضعیت یا ناشی از شناخت نادرست تحولات است یا اینكه تجربیات پیشین آن ها را به نتیجه گیری غلط سوق داده است. نشریه «آتلانتیك» در گزارشی نسبت به سیاست های واشنگتن در مسیر افزایش تنش با تهران هشدار داد و آورد ترامپ و نزدیكان وی در طول هفته گذشته نشان دادند كه در یك راستا و هماهنگ رفتار نمی كنند. این در حالی است كه نباید همان سیاست (راه اندازی جنگ) را كه در مورد عراق دنبال شد در ایران پیاده كرد زیرا دو كشور مشابه هم نیستند.
طبق گزارش این نشریه تهدیدها علیه نیروهای آمریكا در یك درگیری با ایران جدی هستند و این موضوع از سوی سناتورها و نمایندگان مجلس آمریكا اعتراف شده است. اما هنوز مشخص نیست كه چه اقدام ویژه و فوق العاده ای از سوی ایران رخ داده است كه آمریكا در هفته های اخیر بر حضور نظامی بیشتر خود در منطقه تمركز كرده است. به اعتقاد روزنامه «وال استریت ژورنال» وقوع این تحولات ناشی از درك نادرست آمریكا و ایران از یكدیگر است و درواقع ایران خود را برای مقابله با حملات آمریكا آماده می سازد. در روزنامه «نیویورك تایمز» هم آمده است كه از سوی دیگر ایالات متحده نیز همین ارزیابی دارد زیرا تصاویری از حمل موشك های ایران توسط قایق ها در خلیج فارس را مشاهده كرده است.
اما در هر صورت به نوشته آتلانتیك، وقوع درگیری با ایران در طول هفته گذشته كمتر از قبل شده بود به ویژه آنكه خبر روزنامه نیویورك تایمز مبنی بر آماده سازی 120 هزار نظامی آمریكایی برای ورود به منطقه از سوی مقام های كاخ سفید رد شد.
از نگاه دیگر برخی تحلیلگران این رویكرد ترامپ را ناشی از تجربه كاخ سفید از تعامل با كره شمالی می دانند. شبكه خبری «سی.ان.ان» آورده است كه جنگ لفظی میان تهران و واشنگتن به صورت مستقیم از سیاست های كاخ سفید از پرونده كره شمالی ناشی می شود زیرا درگیری لفظی مشابهی میان دو كشور در سال 2017 وجود داشت.
دولت ترامپ دستور كار قبلی را در پیش گرفت و تلاش می كند با راه اندازی فشار حداكثری تهران را در همان مسیر پیونگ یانگ قرار دهد؛ سپس دشمنی را در جعبه ای كنار بگذارد و به مذاكره بپردازد. رئیس جمهوری آمریكا سپس با كم كردن تنش از طریق گفت وگو ادعای پیروزی می كند.
براساس این تحلیل ها تهدیدهای ترامپ علیه ایران در همین چارچوب قابل ارزیابی است. به گفته «وان جكسون» از مقام های ارشد دفاعی در دولت «باراك اوباما» و نویسنده كتابی در مورد تهدید هسته ای كره شمالی و گفت وگوهای كیم و ترامپ اعتقاد دارد رئیس جمهوری آمریكا در مورد كره شمالی وارد قمار بزرگی شد و از آنجاكه كه هیچ هزینه ای را برای این بازی پرداخت نكرد اكنون خود را قمارباز قهاری می داند. وی هیچ شناختی از بحران كره شمالی نداشت و همین بی اطلاعی باعث تكرار این رویه و وقوع اشتباهات احتمالا فاجعه بار خواهد شد.
پژوهش**9130**1552