سيد ابراهيم حسيني روز سه شنبه در گفت وگو با ايرنا درباره تشديد رسوب گذاري در رودخانه كارون پس از سيلاب اخير، بيان كرد: با توجه به فروكش كردن سيلاب، رسوبگذاري در رودخانه بيشتر شده اما براي بررسي ميزان رسوب بايد مقطع برداري مجدد انجام شود.
وي افزود: امسال براي ساماندهي كارون بزرگ حدود 60 ميليارد ريال اعتبار اختصاص يافته كه شامل لايروبي و ساماندهي رودخانه است، اين در حاليست كه اعتبار مورد نياز براي هر كيلومتر 80 ميليارد ريال است، بنابراين اين مبلغ حتي كفاف ساماندهي يك كيلومتر را نيز نمي دهد.
حسيني اضافه كرد: بر اساس آخرين مطالعات مربوط به اوايل دهه 90، رسوب كارون در مقطع اهواز 12 ميليون مترمكعب برآورد شده بود كه پيش بيني مي شود بعد از سيل اكنون به 14 ميليون مترمكعب رسيده باشد.
وي با تاكيد بر ضرورت لايروبي كارون براي زيباسازي و توزيع مناسب جريان در مقطع اهواز، گفت: رودخانه كارون در بالادست اهواز و دز ، شيب عمومي خوبي دارد كه باعث مي شود رسوبگذاري اتفاق نيفتد، اما در اهواز به دليل وجود پل هاي متعدد و شيب كم رودخانه محلي براي رسوب گذاري است؛ از سوي ديگر پارك جزيره اهواز نيز به عنوان يك مانع اين روند را تشديد مي كند.
حسيني با بيان اينكه هزينه لايروبي سنگين است ادامه داد: لايروبي هر مترمكعب، 400 هزار ريال هزينه در بردارد؛ تا سال 93 در حدود يك ميليون مترمكعب لايروبي در كارون در مقطع اهواز انجام شد اما با اتمام اعتبار، اين طرح متوقف شد.
به گفته وي بر اساس مطالعات اهواز به چهار بازه تقسيم شده كه شامل پل هفتم تا پنجم، پل پنجم تا پل ششم (فولاد)، چنيبه و بالادست اهواز است.
حسيني با اشاره به تشكيل جلسه براي لايروبي اضطراري، بيان كرد: هزينه لايروبي بازه هاي مهم در رودخانه هاي كرخه، كارون و بهمنشير در حدود 150 ميليون دلار برآورد شده است.
در پي سيلابي شدن رودخانه كارون در بهار امسال، جريان اين رودخانه در اهواز به بيش از سه هزار مترمكعب درثانيه رسيد كه در بيش از يك دهه گذشته بي سابقه بوده است. اين در حاليست كه متوسط جريان اين رودخانه در اهواز در حدود 200 مترمكعب درثانيه است.
رسوب گذاري، وجود جزاير متعدد و لايروبي نشدن كارون در مقطع اهواز هميشه يكي از گلايه هاي شهروندان به مسئولان بوده كه با پرآب شدن اين رودخانه در 50 روز گذشته، پوشانده شده بود. اكنون با فروكش كردن سيلاب و كاهش دوباره جريان رودخانه، رسوب گذاري در مقطع شهري بيشتر شده و چهره رودخانه را مخدوش كرده است.
رودخانه كارون با 950 كيلومتر طول روزگاري پرآب ترين و تنها رودخانه قابل كشتيراني كشور بوده است.
9754/ 6037
تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۷:۴۶
اهواز - ايرنا - مدير دفتر حفاظت و مهندسي رودخانه ها و سواحل سازمان آب و برق خوزستان، كمبود اعتبار را مانع لايروبي رودخانه كارون دانست و گفت: اعتبار ساماندهي كارون بزرگ در امسال 60 ميليارد ريال است كه كفاف ساماندهي يك كيلومتر را هم نمي دهد.