تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۲۴

تهران- ایرنا- اقتصاد كشور در اردیبهشت با اخبار ضد و نقض سیاسی و اقتصادی روبرو شد كه روند معاملات بازار سرمایه را تحت شعاع خود قرار داد.

بازار سرمایه در پایان معاملات اردیبهشت ماه سال جاری با 10 هزار و 716 واحد افزایش نسبت به ماه گذشته، به رقم 215 هزار و 92 واحد رسید كه این آمار نشان دهنده رشد بیش از پنج درصدی شاخص بورس در مقایسه با معاملات انجام شده در ماه فروردین است.

** شتاب رشد شاخص بورس در اردیبهشت ماه
«علی اسلامی» كارشناس بازار سرمایه امروز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با بیان اینكه در روزهای آغازین اردیبهشت ماه شاهد تداوم روند صعودی شاخص بورس با شدت بیشتری نسبت به فروردین ماه بودیم، گفت: در روزهای میانی ماه با حجم قابل توجهی از اخبار متناض منفی در عرصه بین المللی مواجه شدیم كه در این زمان شاخص روند نزولی را در پیش گرفت، اما در روزهای پایانی این ماه با كم اثر شدن تاثیر پذیری بازار از اخبار منتشر شده دوباره شاهد روند صعودی شاخص در بازار سرمایه بودیم.
به گفته اسلامی، شدت روند صعودی و پایداری شاخص بورس در روزهای پایانی ماه اردیبهشت قابل مقایسه با نخستین روزهای ماه نبود.

** تاثیرپذیری بورس از برگزاری مجامع
اسلامی خاطرنشان كرد: به نظر می رسد با نزدیك شدن به فصل مجامع و انتشار گزارش 12 ماهه شركت ها، بازار عكس العمل متفاوتی را بر روی صنایع از خود نشان دهد و بر روند بازار تاثیرگذار باشد.
این كارشناس بازار سرمایه با بیان اینكه با انتشار گزارش های پتروشیمی، معدنی و پالایشی بازار روند بهتری را در پیش می گیرد، افزود: ممكن است كه شركت های خودرویی و برخی دیگر از صنایع مانند صنایع غذایی كه توقع داریم در سال 98 صنایع پیشرو باشند روند نزولی را طی كنند.

** سایه سنگین ریسك های سیاسی بر بازار
اسلامی به وجود ریسك های سیستماتیك در بازار اشاره و بیان كرد: عمده این ریسك ها كه ناشی از مسایل سیاسی است، سایه سنگینی را در بازار ایجاد كرده است.
وی خاطرنشان كرد: بازار سرمایه با معاملات خود چنین موضوعی را ثابت كرده كه در زمان وقوع یك ریسك سیستماتیك سیاسی، شدت اثربخشی مساله سیاسی به وجود آمده در روزهای اولیه بیش از روزهای بعد خواهد بود.
این كارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: به نظر می رسد كه اگر روند ریسك سیستماتیك سیاسی با وضعیت موجود هماهنگ شود، تاثیرپذیری این ریسك ها بر بازار كم می شود.

** روزهای مثبت در انتظار بازار سرمایه
اسلامی با تاكید بر اینكه در خرداد ماه می توان از بازار انتظارات بهتری را داشته باشیم، گفت: در صورت كاهش ریسك سیاسی، موفقیت سیاست های دولت در راه اندازی بازار متشكل ارزی و نیز همسویی شرایط سیاسی با وضع موجود می توان در انتظار روند نزولی قیمت ارز در بازار غیررسمی باشیم كه این امر باعث می شود تا بخشی از این نقدینگی ها كه به سمت بازار ارز رفته بودند تغییر مسیر دهند و به سمت بازار سرمایه هدایت شوند؛ به همین دلیل می توان در انتظار روند افزایشی شاخص بورس بود.
این كارشناس بازار سرمایه در پایان خاطرنشان كرد: اگر راه اندازی بازار متشكل ارزی را در كنار انتشار گزارش های 12 ماه شركت ها - كه باعث شفافیت بازار سرمایه می شود - بگذاریم، متوجه خواهیم شد كه بیشتر صنایع در خرداد ماه روند صعودی را تجربه می كنند اما برخی از صنایع مانند خودرویی ها بسته به كیفیت گزارشی كه منتشر می كنند ممكن است نتوانند خود را همراه با بازار كنند و همسو با دیگر صنایع در حركت باشند.

** شاخص بورس دنباله رو روند فروردین ماه
«عظیم ثابت»، كارشناس بازار سرمایه به خبرنگار ایرنا می گوید كه بازار سرمایه در اردیبهشت، افزایش شاخص بورس و رشد بازار سرمایه را تجربه كرد.
وی خاطرنشان كرد: در زمان ورود به ماه اردیبهشت، شاخص كل بر روی كانال 200 هزار واحد قرار داشت كه این روند تا پایان ماه با افت و خیزهای زیادی همراه شد.
ثابت افزود: بازار تا 15 اردیبهشت ماه مثبت بود اما یكباره بعد از آن دچار یك سری از اصلاحات و ریزش های شدید شد.

** سهامداران تازه وارد، عامل اصلی ریزش شاخص بورس
ثابت افزود: همیشه این ایده نزد سهامدارانی كه كوتاه مدت وارد بازار سرمایه می شوند وجود دارد كه در زمان شتاب و رشد شاخص، اقدام به سرمایه گذاری در این بازار كنند و بعد به محض مطرح شدن كوچكترین اتفاق و شایعه ای كه زمینه ریسك را در بازار ایجاد می كند، اقدام به شناسایی و دریافت سودهایی كه در این مدت به دست آورده اند كنند.
این كارشناس بازار سرمایه با بیان اینكه خروج سهامداران تازه وارد از بازار سرمایه منجر به افت شاخص بورس از 15 اردیبهشت به بعد شد، اظهار داشت: این روند یك هفته طول كشید و بعد از آن بازار دوباره شاخص وارد مدار رشد شد اما به كانال اصلی بازار كه 224 هزار واحد بود نرسید و شاخص در نهایت بر روی كانال 215 هزار واحد به معاملات خود در اردیبهشت ماه پایان داد.
وی اظهار داشت: ارزش معاملات در نیمه نخست اردیبهشت ماه افزایش یافت و به روزی بیش از سه هزار میلیارد تومان در بورس و فرابورس رسید اما اكنون این میزان نزدیك به 2 هزار میلیارد تومان رسیده است و بازار وارد فاز احتیاط بیشتر شد.

** اردیبهشت، برترین ماه در بازار سرمایه
ثابت، ماه اردیبهشت را یكی از ماه های مثبت در بازار سرمایه دانست و افزود: شاخص در این ماه حدود 10 هزار واحد رشد كرد كه می توان گفت در این مدت حدود 5.5 درصد رشد شاخص و 15 درصد رشد بازدهی داشته ایم.
وی افزود: بازار سرمایه در طول یك ماه 15 درصد بازدهی را در اختیار سهامداران قرار داد؛ این آمار در برابر نرخ سود 15 درصدی بانك ها، نشانگر یك آمار رویایی است.
این كارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: بیشتر بازارها در كنار بازار سرمایه تحرك خاصی را تجربه نكردند و از جذابیت زیادی برای سرمایه گذاری برخوردار نبودند.

** دلایل تاثیرگذار بر ریزش شاخص بورس
ثابت با اشاره به تنش های سیاسی كه مانع رشد بیشتر شاخص بورس شد، گفت: كشورهایی كه از ما نفت خرید می كردند از فهرست معافیت های آمریكا خارج شدند كه این موضوع زنگ خطری برای صادرات نفت و بهانه هایی بود كه به دست بازار آمد تا بازار را تحت تاثیر خود قرار دهد.
وی به دیگر عوامل تاثیرگذار بر ریزش شاخص بورس اشاره و بیان كرد: در كنار این موضوع حركت ناوهای جنگی آمریكا در خلیج فارس و افزایش تنش ها در منطقه از جمله مسایلی بود كه بیشترین تاثیر را بر روند بازار سرمایه داشت و بازار را به سمت روند منفی پیش برد.

** پش بینی بازار سرمایه در خردادماه
ثابت معتقد است كه اگر خبرهای منفی بیشتری مطرح نشود، خرداد و تیر بهتری را در بازار سرمایه نسبت به ماه اردیبهشت تجربه خواهیم كرد.
این كارشناس بازار سرمایه با تاكید بر اینكه اكنون بحث قیمت ارز برای شركت های صادرات محور در حال واقعی شدن است، گفت: سال گذشته قیمت ارز برای این شركت ها 4200 تومان در نظر گرفته شده بود اما اكنون قیمت دلار در بازار آزاد 14 هزار تومان و در سامانه نیما تا حدود 11 هزار تومان افزایش یافته است.
وی خاطرنشان كرد: این بدین معناست كه امكان تداوم سودآوری برای شركت هایی كه بتوانند صادرات داشته باشند بیشتر است؛ این موضوع نكته ای مثبت برای بازار سرمایه محسوب می شود.

** تاثیر راه اندازی بازار متشكل ارزی بر بازار سرمایه
ثابت به تاثیر راه اندازی بازار متشكل ارزی بر بازار سرمایه اشاره و بیان كرد: تشكیل هر بازاری، بازویی برای عرضه های منطقی تر ایجاد می كند.
به گفته این كارشناس بازار سرمایه، بازار متشكل ارزی می تواند ضمن كاهش شوك های ارزی، دامنه نوسان را محدود و شفافیت در بازار را افزایش دهد.
وی افزود: انجام اقدامات مربوط به راه اندازی بازار متشكل ارزی می تواند خبری مثبت برای بازار سرمایه تلقی شود.
ثابت در پایان با تاكید بر اینكه ما از هر بازاری كه براساس عرضه و تقاضا و ساز و كار دقیق قیمت گذاری باشد استقبال می كنیم، گفت: راه اندازی بازار متشكل ارزی زمینه جمع آوری ارزهایی مانند ارز دبی و سایر كشورها را فراهم می كند و از ارزهای چندنرخی نجات پیدا خواهیم كرد كه این موضوع می تواند برای بازار سرمایه مثبت ارزیابی شود.
اقتصام**9206**9189