به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، از زمان راهیابی «دونالد ترامپ» به كاخ سفید در 20 ژانویه 2017 تاكنون، مساله فلسطین به عنوان یكی از مهمترین مسائل فراروی وی مطرح شده است. ترامپ پس از به دست گرفتن زمام امور با تشكیل گروهی ویژه به رهبری «جرد كوشنر» داماد و مشاور خود، ارائه طرحی برای حل مساله فلسطین را خواستار شد كه از آن به عنوان «معامله قرن» یاد میشود.
كوشنر چندی پیش اعلام كرده بود كه معامله قرن پس از ماه رمضان اعلام خواهد شد. احتمال اعلام رسمی طرح معامله قرن در شرایطی است كه ترامپ پیش از این با اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، انتقال سفارت آمریكا از تل آویو به قدس، قطع كمك های مالی واشنگتن به آژانس امداد رسانی و كاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) و به رسمیت شناختن حاكمیت رژیم صهیونیستی بر جولان، گامهای بزرگی را در راستای توجیه و مشروعیتبخشی به زیادهخواهیهای این رژیم برداشته است.
این اقدامات در شرایطی است كه آمریكا و بحرین روز یكشنبه 29 اردیبهشت ماه با انتشار بیانیه ای اعلام كردند كه یك نشست اقتصادی بین المللی در روزهای 25 و 26 ژوئن (4و 5 تیر) برای جذب سرمایهگذاری برای فلسطین در بحرین برگزار خواهد شد. قرار است در این نشست نمایندگان دولتها، جامعه مدنی و سرمایهگذاران برای آغاز اجرای بخش اقتصادی طرح معامله قرن شركت كنند.
** معامله قرن و ابعاد اقتصادی و سیاسی آن
به نوشته تارنمای «الخلیج اونلاین» امارات، آمریكا و بحرین روز یكشنبه نوزدهم می در بیانیه ای مشتركی اعلام كردند كه منامه پایتخت بحرین طی روزهای 25 و 26 ژوئن آینده شاهد كنفرانسی خواهد بود كه در آن برای سرمایه گذاری در مناطقی از فلسطین تشویق خواهد شد. این اقدام نخستین گام درباره طرح صلح فلسطینی - اسرائیلی است.
این تارنمای به نقل از شبكه «سی ان ان» آمریكا نوشت: كاخ سفید در این نشست بخش نخست طرح معامله قرن را اعلام خواهد كرد. در این كنفرانس جرد كوشنر، «جیسون گرینبلات» فرستاده ویژه آمریكا در خاورمیانه و وزیران امور مالی كشورهای جهان و منطقه و وزیران اسرائیلی شركت خواهند كرد.
به نوشته تارنمای الخلیج اونلاین، ناظران معتقدند كه آمریكا از طریق اعلام بخش اقتصادی طرح صلح تلاش می كند با تشویق فلسطینی ها و كشورهای عربی آنها را برای بخش سیاسی طرح مهیا سازد. در این زمینه «محمد ابوجیات» سردبیر هفته نامه «الاقتصادیه» فلسطین گفت طرح معامله قرن آمریكا در اصل روی بخش اقتصادی استوار است و بخش سیاسی در حاشیه قرار دارد. نتایج بخش سیاسی طرح معامله قرن پس از بخش اقتصادی آن آشكار می شود و اگر بخش اقتصادی آن اجرایی شود همه را مجبور به اجرای بخش سیاسی آن خواهند كرد. هدف از اعلام بندهای اقتصادی، تشویق فلسطینی ها و كشورهای منطقه در شرایط بحران اقتصادی كنونی است. این اقدام همانند زهری است كه در عسل ریخته شده است زیرا از طریق مُشوق های اقتصادی ظلم بزرگی در حقوق مردم فلسطین و اصول اساسی آن مانند آزادی قدس و حق بازگشت مردم این كشور به وطن خود خواهد شد. هدف از این اقدام آن است كه مخالفان در ادامه، بخش سیاسی طرح را هم بپذیرند. بخش اقتصادی این طرح، درهای را برای حضور رژیم اسرائیل در منطقه می گشاید و شكاف ها میان رژیم اسرائیل و رژیم های عربی را از بین می برد. علت اینكه بحرین میزبان این نشست می باشد این است این كشور برای عادی سازی روابط با رژیم اسرائیل بسیار تلاش می كند.
به نوشته روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن، نشست بحرین با شكست مفتضحانه ای روبرو خواهد شد. شاید تنها نتیجه آن افزوده شدن صفحه جدید و سیاهی بر كارنامه بحرین و «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان و «بن زاید» ولیعهد امارات در عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر باشد.
روزنامه «الشرق» قطر با انتقاد از سیاست دولت آمریكا نوشت: آشكار است سیاست آمریكا در منطقه كوركورانه است. زیرا آمریكا تلاش می كند با اجرای طرح معامله قرن یك راه حل یكجانبه را بر مردم فلسطین تحمیل كند. همچنین شتاب برخی كشورهای عربی برای عادی سازی روابط با رژیم اسرائیل هیچ مشروعیتی به این طرح كه به دنبال از بین بردن قضیه فلسطین است، نخواهد داد.
** هدف قرار دادن فلسطین از طریق معامله قرن
روزنامه «الحیات» چاپ لندن در گزارشی به قلم «جهاد خازن» نوشت: دولت آمریكا به ریاست ترامپ ادعا می كند كه به دنبال صلح است و طرح معامله قرن ابزاری برای رسیدن به صلح است. این در حالی است كه دولت آمریكا در كنار رژیم اسرائیل علیه مردم فلسطین عمل می كند. دولت ترامپ از مردم به ویژه كسانی كه به طور مستقیم به دنبال راه حل مسالمت آمیز هستند می خواهد كه این طرح را بپذیرند، اما مردم فلسطینی هرگونه طرحی را كه از سوی آمریكا پیشنهاد شود، نمی پذیرند.
روزنامه «القدس» فلسطین در گزارشی به قلم «الیاس سامو» نوشت: طرحی كه انتظار می رود به عنوان نقشه راهی برای حل مسالمت آمیز مساله فلسطین تبدیل شود از سوی گروه كوچكی از صهیونیست های آمریكا تدوین شده است كه مامور ترسیم سیاست خارجی آمریكا هستند. این گروه از جانب كوشنر و جنگ سالارانی چون «جان بولتون»، «مایك پمپئو» و «دیوید فریدمن» سفیر آمریكا در سرزمین های اشغالی مدیریت می شود. با همكاری این افراد هوادار رژیم اسرائیل در تدوین طرح معامله قرن آیا می توان انتظاری غیر این داشت این طرح به نقشه راه حزب «لیكود» به رهبری «بنیامین نتانیاهو» برای برپایی اسرائیل از نیل تا فرات تبدیل شود؟
** معامله قرن؛ طرحی محكوم به شكست
تارنمای «فلسطین اونلاین» در گزارشی به قلم «محمد المدهون» نوشت: هیچ طرف و قدرتی نمی تواند طرح معامله قرن را بر مردم فلسطین تحمیل كند. تا زمانی كه مردم فلسطین زیر بار این طرح نروند این طرح پیش نخواهد رفت. دسیسه چینان نمی توانند هرگونه طرح مشكوكی كه حق مردم فلسطین را نادیده می گیرد، پیش برند. مردم فلسطین از طریق راهپیمایی های «بازگشت» كارآمدی این طرح را از بین خواهند برد و برای همیشه آن را در گورستان دفن خواهند كرد.
روزنامه «الدستور» اردن در گزارشی به قلم «فارس الحباشنه» نوشت: از پیچیدگی های بزرگ طرح معامله قرن نبود شریك فلسطینی است كه بتواند سند پایانی تسلیم قضیه فلسطین را امضا كند. آمریكا و رژیم اسرائیل بر پایه تصورات خود می خواهند طرح صلح را با قدرت، غرور، قلدرمابی و برهم زدن موازنه در روابط راهبردی میان طرف های تنش پیش ببرند. كشورهای عربی حلقه ضعیفی در همه تنش ها و بحران های منطقه هستند و اگر ضعف كشورهای عربی نبود قدس با این شیوه زشت و نگاه از بالا به پایین و بدون هیچ گونه پایبندی به قوانین و مراجع بین المللی به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل به رسمیت شناخته نمی شود. الحاق جولان به قدس با قلدری نیز اوضاع را وخیم تر كرده است.
روزنامه «الایام» فلسطین در گزارشی به قلم «عاطف ابوسیف» نوشت: داستان طرح معامله قرن با سپری شدن زمان به یك خرافه سیاسی تبدیل می شود كه همگان درباره آن صحبت می كنند، اما كسی چیزی درباره آن نمی داند. هرچه بیشتر درباره آن اظهار نظر می شود بر دامنه ابهامات آن افزوده می شود.
روزنامه «الحیات الجدید» فلسطین در گزارشی به قلم «یحیی رباح» نوشت: ما مردم فلسطین به طور فراگیری با طرح معامله قرن مقابله خواهیم كرد. در برابر این طرح گزینه ای غیر از شكست نیست. مشروعیت فلسطین سبب شده است كه مردمِ آن نابودی طرح معامله قرن را در راس اولویت ملی خود قرار دهند. زیرا دكترین سیاسی آمریكا و اسرائیل كه در نتیجه آن طرح معامله قرن تدوین شده است دكترینی آكنده از نژادپرستی و استعمارگری است كه به مردم فلسطین هیچ توجهی نكرده است.
** سازوكارهای لازم برای مقابله با طرح معامله قرن
تارنمای «رای الیوم» در گزارشی به قلم «بسام روبین» نوشت: مخالفت با طرح معامله قرن نیاز به یك سری اقدامات از جمله همگرایی جبهه داخلی، محكم كردن صف ها، آمادگی برای شرایط سخت اقتصادی و همزیستی با آن دارد. این مسائل نیاز به دولت ملی دارد كه از قدرت سیاسی برخوردار باشد و به امور اقتصادی و مدیریت بحران توانایی داشته باشد و بتواند از برگ برندهایی كه در اختیار دارد، استفاده كند.
روزنامه «الغد» اردن در گزارشی به قلم «محمد سویدان» ابزار امیدواری كرد كه با همگرایی، در پیش گرفتن تصمیم ها و اقدام های عملی و تقویت مقاومت و پایداری مردم فلسطین و پشتیبانی از اقدامات و تصمیم های آنان برای مقابله با رژیم اشغالگر و آمریكا بتوان طرح های آنها علیه قضیه فلسطین را با شكست روبرو كرد.
پژوهش **9278**9279
تاریخ انتشار: ۲ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۰
تهران- ایرنا- بسیاری از تحلیلگران عرب می گویند طرح معامله قرن با واسطه گری «جرد كوشنر» به دلیل حمایت های یكجانبه و بی چون و چرا از تجاوزگری و زورگویی صهیونیست ها عملا راهی برای موافقت فلسطینیان باقی نگذاشته است.