مشهد- ایرنا- عضو هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی گفت: صرفه جویی انرژی در معماری، مصالح و تأسیسات بیشتر ساختمانها رعایت نمی‌شود لذا لازم است مبحث مدیریت انرژی به مباحث ۲۲ گانه مقررات ملی ساختمان افزوده شود.

مدیریت انرژی باید به مقررات ملی ساختمان افزوده شود
محمد رضا موسوی تقی آبادی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: امتیاز 'مدیریت انرژی' نسبت به 'صرفه جویی در انرژی' در آن است که علاوه بر ایجاد شرایط ایده آل و آرمانی و آسایش حداکثری، حداقل مصرف انرژی را در ساختمان‌ها خواهیم داشت.
وی اظهار داشت: اگر ساختمانها از نظر کاربردی تقسیم بندی شوند، صرفه جویی و مدیریت انرژی در کمتر از ۳۰ درصد ساختمان‌های اداری و آموزشی استان رعایت می‌شود.
وی گفت: این مهم در مراکز اقامتی خراسان رضوی و بیمارستان‌های تازه تأسیس شرایط بهتری دارد و به ۵۰ درصد می‌رسد اما درصد رعایت صرفه جویی در مصرف انرژی در منازل مسکونی و مجتمع‌های تجاری اندک است.
موسوی افزود: در حالی که شهر مشهد سهم بسیاری از مجتمع‌های تجاری کشور را در اختیار دارد عمده این مجتمع‌ها صرفه جویی لازم در مصرف انرژی را ندارند.
وی اظهار داشت: مبحث ۱۹ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مربوط به بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمانهاست که دستورالعمل‌های اجرایی در این زمینه را برای رشته‌های چهارگانه نظام مهندسی (عمران، معماری، مکانیک و برق) تبیین کرده است.
وی گفت: با وجود این قانون، مهندسین ساختمان به اجرایی شدن مبحث ۱۹ در ساخت و ساز توجه زیاد ندارند و بیشتر به ایمنی ساختمان توجه می‌کنند.
موسوی با بیان اینکه صرفه جویی انرژی در معماری ساختمانها کمتر اعمال می‌شود، افزود: در حال حاضر معماری بیشتر ساختمانها و طراحی آنها به گونه‌ای است که نمی‌توان در آنها از حداکثر نور طبیعی برای روشنایی بهره گرفت.
وی اظهار داشت: معماری برخی ساختمانها مانند ادارات و مراکز آموزشی به نحوی است که در همان ساعات اولیه روز نیاز به استفاده از روشنایی لامپ دارند، همچنین به دلیل فرهنگ عمومی جامعه ایرانی در اغلب خانه‌ها و منازل مسکونی از پرده استفاده می‌شود که مانع بهره گیری از نور طبیعی است.
عضو هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی گفت: در حوزه سازه‌های ساختمانی برای صرفه جویی در مصرف انرژی، نوع مصالحی که بکار می‌رود، تعیین کننده است که بیشتر مصالح و تأسیسات بکاررفته در ساختمان‌های فعلی صرفه جویی لازم را در انرژی ندارند.
وی افزود: از آنجا که قیمت مصالحی که منجر به صرفه جویی در انرژی می‌شود مانند پنجره دوجداره، سفال و بلوک بتنی یا استفاده از نوع خاصی از سقف و دیوارها گران‌تر است، سازندگان از این مصالح کمتر استفاده می‌کنند.
وی اظهار داشت: مشکل اصلی در عدم استفاده از وسایل و سازه‌ها یا نوع طراحی معماری ساختمان که صرفه جویی در انرژی را در پی دارند، ارزان بودن انرژی در کشور و خلاء کنترلی و نظارتی است، قانون در این زمینه وجود دارد اما کسی آن را اجرا نمی‌کند زیرا پشتوانه نظارتی ندارد.
موسوی گفت: به محض اینکه ساختمان دچار سانحه می‌شود، ناظران، رعایت موارد ایمنی در ساختمان را مورد بررسی قرار می‌دهند زیرا این قانون در کشور پشتوانه اجرایی دارد اما در مورد صرفه جویی در انرژی هیچ کنترلی انجام نمی‌شود.
وی افزود: در بخش الکتریکی ساختمان علاوه بر رعایت مبحث ۱۹ قانون نظام مهندسی ساختمان، باید به نوعی مالکان ساختمانها را به استفاده از تجهیزات و لوازم خانگی دارای برچسب انرژی تشویق کرد.
وی اظهار داشت: در بخش مکانیکی ساختمان بویژه سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی، به دلیل وجود تجهیزات نامرغوب و نداشتن طراحی مناسب با رویکرد صرفه جویی در انرژی یا مدیریت انرژی، شرایط خوبی در این بخش حاکم نیست.
عضو هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی در خصوص هوشمندسازی ساختمانها نیز گفت: هم اکنون ۹۰ درصد خودروهای ساخت داخل کشور هوشمند هستند اما هوشمندسازی در ساختمانها به طور کامل اجرا نشده و تعداد ساختمان‌های هوشمند در کلانشهری مانند مشهد انگشت شمار است.
وی افزود: مبحث ۱۳ مقررات ملی ساختمان در ویرایش جدید خود هوشمندسازی کامل ساختمانها را مورد توجه قرار داده که امید است با افزایش درصد هوشمندسازی در ساختمان‌ها بتوان گام بلندی در مدیریت مصرف انرژی برداشت.
وی اظهار داشت: تاکنون در خصوص مدیریت مصرف انرژی در ساختمانها فقط به برگزاری همایش‌ها بسنده کرده‌ایم ولی در برخی کشورها بودجه برگزاری همایش صرف اجرایی شدن مباحث مدیریت انرژی می‌شود.
۷۴۸۹ / ۶۰۵۳