صباح زنگنه روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا، با بیان اینکه ضرب الاجلی که ایران اعلام کرده در چارچوب برجام است، گفت: این اطمینان خاطر به طرفین برجام داده شده که اقدامات ایران در چارچوب برجام است و ایران قصدی برای نقض برجام ندارد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا اروپا توان آن را دارد که به خواسته های ایران عمل کند، گفت: اروپا این توان را دارد تا خواسته های ایران را تحقق ببخشد. یکی از خواسته های ایران فروش نفت است. اروپا می تواند فروش یک و نیم میلیون بشکه ای نفت ایران را تضمین کند؛ زیرا این عدد رقم عظیمی نیست؛ برای رسیدن به این فروش، باید بخشی از این نفت را اروپایی ها خریداری کنند و بخشی را هم کشورهایی مثل چین، هند و کره جنوبی بخرند.
زنگنه با بیان اینکه اروپایی ها تا امروز اقدام عملی انجام نداده اند، افزود: اروپایی ها تلاش کردند و هنوز هم تلاش می کنند وقت بخرند تا از زمان به دست آمده فرصتی پیدا کنند و آینده را روشن تر برای خود نظم دهند. در واقع وقتی اروپا می بیند ایران به وقت تلف کردن های آن ها اعتراضی نمی کند، احساس نیازی هم در مورد اینکه بخواهد کاری انجام بدهد نمی کند.
وی ادامه داد: اقدام اخیر ایران در تعلیق برخی تعهدات برجامی خود هشداری به اروپا بود تا بداند اگر روند فعلی را ادامه دهد، ایران هم تعهدات خود را تعلیق می کند و تعلل اروپایی ها را هزینه دار می کند. اقدام اخیر ایران برای هزینه دار کردن تعلل اروپایی ها بود.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: اروپایی ها برای حفظ برجام نیازمند اراده سیاسی قوی هستند و اینکه از خود مقابل آمریکا باید استقلال نشان بدهند. اروپا باید ثابت کند که قدرت تصمیم گیری مستقل را دارد. اگر تعلل اروپا در انجام تعهدات برجامی ادامه یابد و اروپا نتواند از چند شرکت وابسته به خود حمایت کند آن موقع مشخص می شود که ما با یک قاره مستقل در ارتباط نیستیم، بلکه با یکی از مناطق اقماری آمریکا مواجه هستیم.
صباح زنگنه تلاش برای حفظ برجام را اقدامی عقلانی دانست و افزود: برجام حاصل زحمت چندین کشور در یک بازه زمانی طولانی است که مسیری برای حل و فصل مسائل هسته ای ایجاد کرده است. از دست دادن این الگو خلاف منطق است. به هرحال کشور های اروپایی باید مدنظر داشته باشند که برجام حاصل تلاش و صرف وقت از سوی آنها هم هست و باید سعی کنند برجام را حفظ کرده و آمریکا را هم به برجام برگردانند. هر چند شاید برخی کشورها از برگشت آمریکا راضی نباشند، زیرا احساس می کنند منافع آن ها به خطر می افتد.
زنگنه با تاکید بر اینکه خروج از برجام به معنای آغاز مسابقات تسلیحاتی و گرایش همه کشورهای بزرگ منطقه به سمت راه اندازی واحدهای غنی سازی است گفت: این امر خواسته کشورهای بزرگ دارای حق وتو در شورای امنیت نیست. بنابراین تضعیف برجام خود این کشورها را هم به دردسر می اندازد.
این تحلیلگر مسائل بین الملل با اشاره به تبعات تضعیف برجام برای اروپا اظهار کرد: اروپا باید توجه داشته باشد اقدام ترکیه در مورد مهاجران را ایران هم می تواند انجام دهد و کنترل مرزها را سهل تر کند که در آن صورت اروپا با بحران عظیم مهاجرت و تبعات امنیتی آن مواجه می شود. البته بنده موافق ایجاد فضای تهدید بین ایران و اروپا نیستم. بلکه ایران در مذاکرات خود با اروپا هزینه مقابله با مواد مخدر و مهاجران را باید گوشزد و تاکید کند در صورت تضعیف برجام ایران توان ادامه دادن به این اقدامات خود را از دست می دهد.
دانام**9487**1584
تاریخ انتشار: ۳ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۶:۳۰
تهران- ایرنا- تحلیلگر مسائل بین الملل با اشاره به اینکه خروج طرفین از برجام به نفع هیچ کشوری نیست، گفت: برجام یک الگو و راه حل مناسب برای حل و فصل منازعات و مشکلات هسته ای در دنیا است و نباید تضعیف شود.