تاریخ انتشار: ۵ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۲

سنندج - ایرنا - بحث ورود فاضلاب چند روستا به دریاچه سد قشلاق سنندج (منبع تامین آب شرب این شهر) مدت هاست در میان مردم نگرانی هایی را ایجاد کرده و هر از گاهی با طرح در فضای مجازی موجب دغدغه ایشان می شود.


به گزارش ایرنا، هر از چند گاهی موضوع ورود فاضلاب روستاهای بالادست به سد قشلاق، دستاویزی برای برخی رسانه ها یا کاربران فضای مجازی می شود تا در دل مردم شک و شبهه نسبت به ناسالم بودن آب شرب شهر سنندج ایجاد کنند.
اگر چه بارها بر بی خطر و ناچیز بودن فاضلاب ورودی به سد قشلاق و سالم بودن آب شرب این شهر از سوی مسئولان آبفای شهری تاکید شده اما با مطرح شدن این موضوع در فضای مجازی یا طرق دیگر، زخم قدیمی نگرانی مردم سنندج تازه می شود.
در حال حاضر فاضلاب ۵۰ روستا وارد سد قشلاق، تنها منبع تامین کننده آب شرب شهروندان سنندجی می شود که روستای سراب قامیش بدلیل نزدیکی اش به سد، مهمترین آن محسوب می شود.
اهمیت این موضوع باعث شد در قالب گفت و گویی با مدیران عامل شرکت های آب و فاضلاب روستایی و شهری و معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، مساله را شفاف تر واکاوی کنیم.

** احداث تصفیه خانه فاضلاب روستای سراب قامیش در دستور کار است
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی کردستان می گوید: این مشکل تنها مربوط به سنندج نیست چرا که در اغلب نقاط کشور و در حاشیه سدهای قدیمی چنین موضوعی مطرح است.
صدیق محمدزاده به وجود ۱۶ سد در استان اشاره کرد و افزود: فاضلاب ۴۳۰ روستا به صورت مستقیم و در فاصله های مختلف وارد این  سدها می شود اما بر خلاف تصور بسیاری از مردم، باعث آلودگی شدید آب نمی شود.
وی اظهار داشت: با توجه به کمبود اعتبار، اولویت را بر تصفیه فاضلاب پنج روستای حاشیه کاسه سدها قرار داده ایم که امیدواریم در سفر ریاست جمهوری به کردستان (احتمالا بعد از ماه مبارک رمضان) اعتبار لازم برای این بخش را جذب کنیم.
مدیرعامل شرکت آبفار کردستان اعتبار پبیش بینی شده برای اجرای این طرح را ۶۵۰ میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: با اجرای این طرح بخشی از مشکلات مربوط به فاضلاب روستاهای بالادست سدهای استان برطرف می شود.
محمدزاده با بیان اینکه فاصله روستاها با کاسه سدها از پنج تا ۱۵ کیلومتر متغیر است، اضافه کرد: فاضلاب ۵۰ روستای بالادست سد قشلاق سنندج نیز وارد این سد می شود.
وی یادآور شد: اولویت ما ایجاد تصفیه خانه فاضلاب در روستای سراب قامیش است که در مرحله مبادله موافقت نامه با پیمانکار هستیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی کردستان میزان اعتبار مورد نیاز برای دفع بهداشتی روستای سراب قامیش را ۴۰ میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان وعده تخصیص ۱۲ میلیارد ریال را برای شروع این کار داده است.
محمدزاده به احداث تصفیه خانه فاضلاب در شهر حسین آباد (بالادست سد قشلاق) در سال گذشته نیز اشاره کرد و اظهار داشت: پیش از راه اندازی این تصفیه خانه، روزانه ۳ لیتر فاضلاب در ثانیه وارد رودخانه قشلاق می شد که این مشکل نیز برطرف شد.
وی مشکل اصلی ورود فاضلاب به سدها را عدم تخصیص اعتبار در زمان احداث سدها دانست و تاکید کرد: باید در زمان اجرای سدها، اعتباری نیز برای دفع بهداشتی یا احداث تصفیه خانه فاضلاب روستاها در نظر گرفته شود تا شاهد چنین مشکلاتی نباشیم.

** آب شرب شهر سنندج سالم است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان نیز اظهار داشت: کارشناسان این معاونت، فقط آب شرب ورودی به شبکه شهر را کنترل می کنند و کاری به مراحل قبل از تصفیه ندارند.
دکتر فرزام بیدارپور با بیان اینکه آب توزیعی در شهر سنندج سالم و بدون مشکل است، تاکید کرد: آب شرب شبکه شهری از لحاظ میکروبی، شیمیایی، مواد آلی و فلزات سنگین در حد استاندارد است و همواره مورد کنترل قرار می گیرد.
وی به کنترل و نظارت روزانه بر ایستگاه های مختلف توزیع آب شهری اشاره کرد و افزود: گاهی اوقات آلودگی های مختصری در اثر شکستگی یا فرسودگی شبکه آب مشاهده شده که بلافاصله نسبت به رفع آن اقدام می شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان یادآور شد: چند ماه پیش کیفیت و طعم آب شرب سنندج به دلایل گوناگون از جمله قدمت سد قشلاق، پایین آمد (هر چند سالم بود) که با کلرزنی و استفاده از زغال فعال مشکل برطرف شد.

** تصفیه خانه فاضلاب سنندج از شاخص ترین تصفیه خانه های کشور است
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری کردستان نیز اظهار داشت: تصفیه خانه فاضلاب شهر سنندج در کنار تصفیه خانه جنوب تهران، از شاخص ترین تصفیه خانه های فاضلاب کشور است و از طریق مجامع بین المللی هم در سطح جهانی به عنوان شاخص شناخته می‌ شوند.
محمد حسین محمدی افزود: تصفیه خانه فاضلاب شهر سنندج از سوی سازمان حفاظت محیط زیست کشور در سال ۹۶ به دلیل انطباق شرایط آن با اصول و ضوابط زیست محیطی به عنوان واحد خدمات سبز معرفی شد.
وی گفت: در یازدهمین دوره همایش بین المللی مدیریت سبز که دی ماه سال ۹۵ در تهران برگزار شد، پروژه تصفیه خانه فاضلاب شهر سنندج از سوی جامعه مدیریت سبز اروپا به عنوان پروژه سبز مورد ارزیابی قرار گرفت و توانست به عنوان پروژه برتر این انجمن، تندیس همایش را به خود اختصاص دهد.
مدیرعامل شرکت آبفای کردستان یادآور شد: ظرفیت این تصفیه خانه ۹۹ هزار و ۳۶۰ مترمکعب در شبانه روز است و فرآیند تصفیه در آن از نوع لجن فعال متعارف با اختلاط کامل در بخش مایع و هضم بی هوازی با آبگیری مکانیکی در بخش لجن است.
محمدی با بیان اینکه در این تصفیه خانه طرح ارتقا و توسعه در نظر گرفته شده است، گفت: بر اساس این طرح ظرفیت تصفیه خانه از ۹۹ هزار و ۳۶۰ مترمکعب فعلی به ۱۵۰ هزار مترمکعب در شبانه روز برای افق ۱۴۲۰ ارتقا می یابد.
از گفته های مسئولان مرتبط می توان به این نتیجه رسید که ورود فاضلاب روستاها به سد قشلاق سنندج، نگران کننده نیست اما رفع دائمی این مشکل، نیازمند تخصیص اعتبارات لازم برای ایجاد تصفیه خانه یا پکیج دفع بهداشتی فاضلاب روستاهای بالادست است، ضمن اینکه اختصاص اعتباری جداگانه برای احداث تصفیه خانه در زمان ساخت سدهای جدید، این نگرانی را برای همیشه برطرف می کند.
به گزارش ایرنا، سد قشلاق یا وحدت در ۱۲ کیلومتری شمال شهر سنندج قرار گرفته است و آب آشامیدنی و کشاورزی منطقه را تامین می ‌کند.
حجم مخزن سد قشلاق سنندج ۲۱۵ میلیون مترمکعب است و آب شرب مورد نیاز بیش از ۴۶۵ هزار نفر از شهروندان سنندجی و نواحی منفصل شهری از این سد تامین می شود.
تصفیه خانه فاضلاب سنندج در سال ۱۳۹۰ به بهره برداری رسید و طول کل شبکه جمع آوری و خطوط انتقال فاضلاب در این طرح ۵۶۰ کیلومتر است.
۷۳۵۵/۹۱۰۲