دکتر سهیلا عارفی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا با اشاره به اینکه هر عاملی که سبب التهاب تخمدانها شود به یائسگی زودرس میانجامد، افزود: عفونتها، واکنشهای دارویی یا حساسیتی از دیگر عوامل بروز یائسگی زودرس هستند.
وی افزود: گاهی اوقات این عارضه میتواند بر اثر برداشتن بخشی از تخمدان به علت درمان سرطان تخمدان، کیستهای تخمدانی یا بیماریهای تخمدانی، به وجود آید.
عارفی بیان داشت: هر چند عوامل ژنتیکی در بروز یائسگی زودرس نقش بسیار مهمی دارند اما در سالهای اخیر عوامل محیطی سبب بروز این عارضه در برخی از زنان شده است.
**کاهش ذخیره تخمدانی را با یائسگی زودرس اشتباه نگیریم
وی با تاکید بر اینکه کاهش ذخیره تخمدانی را نباید با یائسگی زودرس اشتباه گرفت، گفت: برخی از زنانی که دچار کاهش ذخیره تخمدانی میشوند، نگران این هستند که به یائسگی زودرس مبتلا شدهاند درحالیکه این دو مقوله از هم جداست.
متخصص زنان و زایمان ادامه داد: هرچند کسانی که دچار کاهش ذخیره تخمدانی میشوند، ممکن است زودتر از افراد عادی دچار یائسگی زودرس شوند اما ابتلا به کاهش ذخیره تخمدانی به معنی ابتلا به این عارضه نیست.
عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن سینا بیان داشت: افراد ممکن است بعد از ابتلا به کاهش ذخیره تخمدان، مدتها دچار قاعدگی شده و حتی بارداری موفق را تجربه کنند و صاحب فرزند شوند.
عارفی، کوتاه شدن دوران بارداری و احتمال ابتلا به پوکی استخوان را از جمله عوارض این موضوع اعلام کرد و گفت: باتوجه به بالا رفتن سن ازدواج و دیر بچهدار شدن برخی از زنان، این موضوع میتواند مشکلات جدی برای آنان به وجود آورد.
وی اظهار داشت: یائسگی زودرس سبب کاهش هورمون زنانگی استروژن که در جلوگیری از پوکی استخوان نقش موثر دارد، خواهد شد و این افراد باید مراقب تراکم استخوان خود باشند.
متخصص زنان و زایمان تاکید کرد: کسانی که سابقه خانوادگی یائسگی زودرس دارند باید به مراکز ناباروری مراجعه کنند تا پس از بررسیهای لازم، اقدامات مناسب در این زمینه انجام شود.
وی اضافه کرد: این افراد از لحاظ ذخیره تخمدانی باید کنترل شوند و در صورتی که ذخیره تخمدانی آنها در حال کاهش باشد، باید فریز تخمک یا جنین انجام دهند تا برای بارداری دچار مشکل نشوند.
عضو هیات علمی پژوهشگاه فناوریهای نوین علوم زیستی ابنسینا با اشاره به اینکه هنوز یائسگی زودرس به بیماری شایع در جامعه تبدیل نشده است، گفت: تقریبا یک درصد زنان دچار این عارضه میشوند.
علمی ** ۱۲۰۱ ** ۱۰۵۵