تبریز - ایرنا - «توانمندی سازی اقتصادی زنان سرپرست خانوار» از جمله طرح های مورد تاکید دولت در راستای کمک به رفع نیازهای معیشتی زنان سرپرست خانوار از یک سو و کمک به افزایش اشتغال زایی از سوی دیگر است که در آذربایجان شرقی برای تحقق آن بر مبنای «الگوی نوین توسعه مشاغل خانگی» تلاش می شود.

به گزارش ایرنا، آذربایجان شرقی از جمله مناطق کشور است که بیشترین تعداد زنان سرپرست خانوار را در خود جای داده و اجرای هر گونه طرح مرتبط با توانمندسازی آنان می تواند علاوه بر ارتقای شاخص های توسعه اقتصادی و اشتغال، به کاهش تبعات اجتماعی مربوط به این قشر آسیب پذیر از قبیل فساد و فحشا، اعتیاد و سرقت بیانجامد.   


در تببین وضعیت زنان سرپرست خانواده در آذربایجان شرقی، می توان به اظهارات محسن ارشدزاده، مدیرکل بهزیستی استان اشاره کرد که گفته است بیش از ۳۷ هزار زن سرپرست خانوار در دولت یازدهم تحت حمایت و پوشش این نهاد قرار گرفته که نسبت به دوره مشابه قبلی با رشد ۵۰ درصد روبه‌رو بوده‌ است.


از سوی دیگر مدیرکل کمیته امداد آذربایجان شرقی نیز به تازگی با اشاره به لزوم توجه بیشتر به زنان سرپرست خانوار  اعلام کرده که 56 درصد از خانوارهای زیر حمایت این نهاد با جمعیت حدود 40 هزار نفر را زنان سرپرست خانوار تشکیل می دهند.


با این نگاه، هم افزایی سازمان جهاد دانشگاهی آذربایجان شرقی، اداره کل امور بانوان استانداری آذربایجان شرقی و اداره اشتغال و هدایت نیروی کار اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان شرقی برای توانمندسازی اقتصادی 6 هزار زن سرپرست خانوار در استان، گام تازه و ارشمندی است که در صورت پیگیری و برداشتن گام های عملی می تواند علاوه بر امیدآفرینی و تزریق نشاط و شادابی به این قشر، تا حد زیادی از پیامدهای ناخوشایند هر گونه بی توجهی یا کم توجهی به آنان بکاهد.  


رییس سازمان جهاد دانشگاهی آذربایجان شرقی با بیان این‌که اجرای این طرح با رویکرد اشتغال برای بانوان سرپرست خانوار، ارزش بسیاری بالایی دارد، اظهار کرد: بیکاری یکی از معضلات اصلی جامعه بوده و ایجاد اشتغال به ویژه برای بانوان سرپرست خانوار که در کنار امورات مادری، معیشت خانواده را نیز تامین می‌کنند، اهمیت بسیاری دارد.  


 جعفر محسنی با تاکید بر این‌که مقرر شده این طرح با رویکرد ایجاد اشتغال برای 6 هزار بانوی سرپرست خانوار در 23 استان کشور اجرایی شود، گفت: سهم آذربایجان شرقی در این طرح، ایجاد اشتغال برای 310 نفر است.  


وی در ادامه به تلاش‌های جهاد دانشگاهی استان طی سال‌های اخیر در رابطه با ارائه آموزش و توانمندسازی اقتصادی زنان اشاره کرد و گفت: در میانگین جهانی حدود 30 تا 40 درصد افرادی که آموزش دریافت می‌کنند، به اشتغال می‌رسند اما ما برآنیم در قالب این طرح برای تمامی این 310 نفر اشتغال‌زایی کنیم.  


وی با بیان این‌که این طرح به صورت ملی توسط سازمان تجاری سازی، فناوری و اشتغال دانش آموختگان جهاد دانشگاهی اجرایی می‌شود، خاطرنشان کرد: برآنیم تا هماهنگی‌های لازم جهت اجرایی شدن این طرح انجام شده و اجرای این طرح در استان کلید بخورد.  


محسنی با بیان این‌که متاسفانه آذربایجان شرقی در خصوص اجرای این‌گونه طرح‌ها، چندان موفق عمل نمی‌کند، افزود: آذربایجان شرقی علی‌رغم این‌که یک استان صنعتی بوده و در حوزه کشاورزی نیز پیشرفته است، اما در بین استان‌های مهاجرفرست کشور بوده و این موضوع از نبود اشتغال نشات می‌گیرد، از این رو باید برای توسعه اشتغال در استان کمر همت بسته و این طرح را نیز با جدیت اجرایی کنیم.  


وی با بیان این‌که جهاد دانشگاهی برای اجرای این طرح به کمک اداره کل تعاون و همچنین اداره کل امور بانوان استانداری نیاز دارد، گفت: این طرح با رویکرد اشتغال برای سرپرست خانوار اجرایی می‌شود و این قشر نیاز بسیاری به اشتغال دارند.  


مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری آذربایجان شرقی نیز  اجرای طرح «توانمندسازی اقتصادی زنان سرپرست خانواده» را بسیار ارزشمند توصیف کرد و افزود: تاکنون برنامه‌ها و طرح‌های آموزشی بسیاری در این رابطه اجرایی شده اما بحث عملیاتی شدن این آموزش‌ها و ایجاد اشتغال پایدار برای بانوان سرپرست خانوار موضوع مهمی است که امید است در قالب این طرح اجرایی شود.


رقیه صادق‌زاده تاکید کرد: باید در کنار ارائه آموزش، توانمندسازی و هدایت، تسهیلاتی نیز در اختیار این بانوان قرار گیرد تا بتوانند به اشتغال پایدار دست یابند، ما نیز باید دست به دست هم دهیم تا این طرح با قوت تمام اجرا شود.  


 وی با اشاره به چالش‌های دایر شدن صندوق‌های خرد روستایی در برخی مناطق اظهار کرد: باید در کنار امکانات، بسترهایی برای استفاده از آن نیز فراهم شود، ضمن اینکه توانمندسازی اقتصادی بانوان سرپرست خانوار در بستر آموزش و حمایت، نتایج خوبی خواهد داشت.  


معاون آموزشی سازمان جهاددانشگاهی استان نیز توضیح داد: این طرح در پی عقد قراردادی مابین جهاددانشگاهی کشور، معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری و همچنین وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در کشور اجرا می‌شود.  


اکبر اسمعیلی با بیان این‌که در مرحله اول، این طرح در 9 استان‌ مرزی و کم برخوردار اجرایی شد، افزود: در مرحله دوم نیز 23 استان کشور در این طرح مشارکت کرده و سایر استان‌ها نیز در مرحله سوم، این طرح را اجرایی می‌کنند.  


وی با تاکید بر این‌که اجرای این طرح در مرحله اول با همکاری خوب دستگاه‌های مذکور همراه بود، بیان کرد: این طرح بیشتر بر روی زنان سرپرست خانوار متمرکز است و انواع مختلفی از آموزش‌ها و حمایت‌ها در این طرح پیش بینی شده تا جامعه هدف طرح توانمندسازی شده و به اشتغال پایدار دست یابند.  


وی با تاکید بر این‌که سایتی هم در این رابطه طراحی شده و تجارب 9 استان در مرحله اول طرح نیز در آن ارائه شده است، افزود: هماهنگی‌های لازم را انجام می‌دهیم تا استارت کار در آذربایجان شرقی نیز زده شود.  


اسمعیلی یادآوری کرد: خوداشتغالی و بهبود معیشت زنان سرپرست خانواده، استفاده از ظرفیت مشاغل خانگی بزای ایجاد اشتغال پایدار و مولد و همچنین اتصال صاحبان کسب و کار خانگی به بازارهای هدف از جمله اهداف پیش‌بینی شده در این طرح است.  


رییس اداره اشتغال و هدایت نیروی کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان شرقی نیز با تاکید بر بهره‌گیری از الگوی توسعه مشاغل خانگی گفت: در این الگو چالش‌های مشاغل خانگی و همچنین وضعیت فعلی مشاغل خانگی مطرح شده است.  


جلیل روحانی با تاکید بر رسیدن به وضعیت مطلوب در حوزه مشاغل خانگی، اظهار کرد: در این رابطه باید پشتیبان محور شده، در شناسایی بازار موفق عمل کرده و رشته‌های جدید را شناسایی کنیم؛ همچنین باید توان رقابتی با بنگاه‌های اقتصادی را داشته باشیم تا برنامه‌ها به ایجاد مشاغل پایدار منجر شده و برای اقتصاد کشور ارزش افزوده تولید کند.  


وی با بیان این‌که طبق الگوی ترسیم شده در این رابطه مقرر است با کم‌ترین تسهیلات به بیشترین اشتغال دست یابیم، گفت: اداره کل تعاون استان به عنوان ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی به عنوان مجری الگوی توسعه مشاغل خانگی و همچنین به عنوان یکی از شرکای اجتماعی طرح برای حمایت از زنان سرپرست خانوار در خدمت جهاد دانشگاهی استان و اداره کل امور بانوان استانداری است.  


وی با بیان این‌که رویکرد ما در رابطه با موضوعات علمی است، یادآور شد: مطالعات انجام شده در راستای اجرای این طرح در آذربایجان شرقی ارائه شود و یا اگر مقرر است این مطالعات در ادامه انجام شود، در خدمت دستگاه‌های دخیل در اجرای این طرح هستیم و آمادگی خود را در این رابطه اعلام می‌کنیم.  


روحانی ضمن اعلام آمادگی برای ارائه تسهیلات به پشتیبان‌های معرفی شده در قالب این طرح،   اظهار کرد: چون مقرر است 310 نفر جامعه هدف بصورت پشتیبانی تسهیلات دریافت کنند، از این رو بعد از شناسایی افراد و پشتیبان‌ها و همچنین ارائه آموزش‌ها، در اولین فرصت تسهیلات چهار درصدی تا سقف 100 تا 150 میلیون تومان از اعتبارات سال 98 به پشتیبان‌ها داده می‌شود.  


مسئول اجرای طرح «توانمندسازی اقتصادی زنان سرپرست خانواده مبتنی بر بهره‌مندی از الگوی نوین توسعه مشاغل خانگی» در آذربایجان شرقی نیز گفت: این طرح با رویکرد ایجاد اشتغال برای 310 نفر و به تناسب نیاز می‌تواند در تبریز و یا سایر شهرستان‌های استان اجرایی شود و محدودیتی در رابطه با مکان اجرای طرح وجود ندارد.  


 فرامرز نوری با اشاره به محدودیت این طرح برای بانوان بیش از 55 ساله، افزود: برای شناسایی زنان سرپرست خانوار، توسط اداره کل امور بانوان و استانداری، لیستی از این بانوان را تهیه می‌کنیم تا متناسب با شرایط، گروه‌بندی شده و افراد حائز شرایط برای این طرح انتخاب شوند.  


وی با بیان این‌که بعد از تعیین جامعه هدف، پشتیبان‌های طرح که شامل اتحادیه‌ها و شرکت‌ها است نیز شناسایی می‌شوند، افزود: هدف طرح، صرف ارائه‌ی آموزش نبوده بلکه توانمندسازی اقتصادی و ایجاد اشتغال پایدار برای بانوان سرپرست خانوار را در دستور کار دارد.


518