سنندج - ایرنا - استاندار کردستان گفت: بهره برداران کردستانی همواره آخرین برداشت کنندگان گندم در کشور هستند که لازم است پرداخت هزنیه تاخیر بهای گندم خریداری شده به عنوان حقوق آنان در دستگاه‌های اجرایی شناخته شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بهمن مرادنیا روز سه شنبه در جلسه ستاد هماهنگی خرید تضمینی گندم کردستان اظهار داشت: خرید تضمینی گندم همه ساله از اردیبهشت ماه و همزمان با آغاز فصل برداشت در مناطق گرمسیر کشور شروع می‌شود که کردستان به دلیل شرایط جغرافیایی خود و سردسیر بودن آخرین استانی است که برداشت این محصول در آن انجام می‌شود.
وی اضافه کرد: تأخیر در برداشت محصول باعث می‌شود که اعتبار تخصیص یافته به خرید تضمینی گندم در سایر استان‌ها هزینه شود که این امر باعث کمبود منابع در استان‌های دیر برداشت می‌شود.
مرادنیا افزود: با توجه به اینکه معیشت گندمکاران به محصول خود وابسته هستند باید تدبیری اندیشیده شود تا در صورت تأخیر در پرداخت، جریمه آن به ازای روزها تاخیر شده به حساب گندمکاران علاوه بر بهای گندم واریز شود.


استاندار کردستان با بیان اینکه برنامه خرید تضمینی گندم برنامه ای ملی و در راستای اهداف کلان کشور است، یادآور شد: لازم است تمام دستگاه های اجرایی و خدمات رسان در راستای تحقق اهداف این برنامه عمل کنند.


وی با اشاره به پیش خرید گندم توسط برخی دلالان گفت: ثبت اطلاعات بهره برداران در سامانه پهنه بندی نشان از عدم صحت وجود قاچاق در بحث گندم دارد و انتظار می رود امسال نیز مانند سال قبل جزو رتبه های برتر کشور در خرید تضمینی این محصول باشیم.  


** پیش بینی خرید گندم در کردستان یک میلیون و ۱۶۲ هزار تن است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان نیز در این جلسه گفت: پیش بینی می‌شود در سال جاری تولید گندم این استان یک میلیون و ۱۹۵ هزار تُن بر آورد شده که حدود یک میلیون و ۱۶۲ هزار تُن آن خرید می‌شود.
خالد جعفری اظهار داشت: پیش بینی‌ها با توجه وضعیت عالی بوده و با توجه پیش بینی‌های بارش باران در برخی نقاط استان در ایام خرداد سال جاری انتظار می‌رود این برآوردها افزایش یابد.
وی اضافه کرد: در سال جاری ۵۹۲ هزار هکتار شامل ۵۶۰ هزار هکتار دیم و ۳۲ هزار هکتار اراضی آب زیر کشت گندم رفته که در مقایسه سطح سال زراعی گذشته حدود هشت درصد افزایش دارد.

** اختلاف قیمت کشورها همجوار مهمترین چالش خرید تضمینی است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه هم اکنون دولت قیمت خرید تضمینی را با ۳۱ درصد افزایش نسبت به سال قبل از ۱۳ هزار ریال به ۱۷ هزار ریال برای هر کیلوگرم مصوب شده است، افزود: برنامه ریزی های اصولی برای خرید تضمینی انجام شده است.
وی افزود: اما اختلاف قیمت گندم در کشورهایی همسایه یکی از چالش‌های خرید تضمینی این محصول است که در این راستا نیز دستگاه‌های متولی روی کار آمده اند تا قاچاق گندم را به صفر برسانند.

** بیش از ۸۳ هزار بهره بردار در سامانه پهنه بندی ثبت نام کرده اند
جعفری اضافه کرد: برای دومین سال متوالی خرید محصول گندم بر اساس آمار پهنه بندی انجام می‌شود که تاکنون ۸۳ هزار و ۱۱۸ بهره بردار این اساان در این سامانه ثبت نام کرده اند.
وی یادآور شد: این تعداد به نسبت آمار سال قبل حدود ۱۰۲ درصد است که علت افزایش آن نیز رشد بهره برادران است.

** فقط هزینه گندم‌های سامانه پهنه بندی قابل پرداخت است
نماینده شرکت دولتی بازرگانی در کردستان نیز با بیان اینکه خرید گندم تنها بر اساس اطلاعات سامانه پهنه بندی انجام می‌شود، گفت: بر اساس سامانه پرداخت تنها گندم‌های کشاورزان ثبت نام کننده در پهنه بندی خریداری می‌شود.
صالحی افزود: در سال جاری نیز برای تکریم کشاورزانی که محصولات خود را به مراکز خرید تحویل دهند به ازای هر کیلوگرم ۲۰۰ ریال هزینه حمل تعلق می‌گیرد.
وی اضافه کرد: این استان ظرفیت ذخیره ۸۴۰ هزار تنی دارد که ۵۲۰ هزار تن آن در انبارهای خصوصی، ۸۰ هزار تن در مراکز دولتی، ۱۰۰ هزار تن در سیلوهای سازمان تعاون روستایی و بقیه نیز انبارهای موقت است.
صالحی یادآور شد: در سال جاری ۱۰۴ مرکز دولتی و خصوصی برای خرید تضمینی گندم در این استان اعلام آمادگی کرده اند.

** پرداخت به موقع نیاز موفقیت در خرید تضمینی است
صالحی گفت: پرداخت به موقع بهای گندم و حقوق کامیون داران حمل گندم از مهمترین نیازهای موفقیت خرید تضمینی است که دولت سال قبل نسبت به پرادخت حقوق گندمکاران خوش حساب بوده انتظار می‌رود امسال هم این روال ادامه داشته باشند.
وی افزود: شرکت معین حمل و نقل گندم خریداری شده در پرادخت معوقات رانندگان تا کنون نسبت به پرداخت برخی بدهی‌های خود نکرده اند و این مهم یکی از چالش‌های این حوزه است.

** دولت در سال گذشته شاکی برای پرداخت نداشت
مدیر امور شعب بانک کشاورزی کردستان نیز در این جلسه گفت پارسال حدود ۱۴ هزار میلیارد ریال به عنوان بهای گندم خرید شده در این استان به حساب بهره برداران واریز شده است.
اسعد فهمیمی اضافه کرد با توجه به خوش حسابی دولت در سال زراعی سال گذشته شکایتی از جانب بهره برداران نسبت به عدم پرداخت تا تاخیر پرداخت به این بانک ارسال نشده است.
وی افزود در سال جاری نیز انتظار می‌رود با توجه به اینکه کردستان آخرین استان در برداشت گندم است مقدمات تامین هزینه محصول خریداری شده و پرداخت به موقع آن نیز انجام شود.
وی گفت: با توجه به پیش بینی خرید یک میلیون و ۱۶۲ هزار تنی تراکنش مالی خرید تضمینی در این استان به ۱۴ هزار میلیارد ریال نیز برسد.
۳۰۳۴/۹۱۰۲