بجنورد- ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: بارندگی ها و شرایط آب و هوایی مناسب، شرایط را برای افزایش زادآوری گونه های مختلف وحوش در این استان مهیا کرده است.

سیداصغر مطهری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بارندگی‌ها و آب و هوای مناسب، سبب بهبود وضعیت عرصه‌های طبیعی و کاهش تنش‌های خشکسالی شده است از این رو امسال شاهد افزایش جمعیت وحوش خواهیم بود.


وی افزود: به واسطه آب و هوای مناسب و کاهش مشکلات تامین آب و علوفه، دوقلوزایی در وحوش گیاهخوار محتمل است و انتظار می‌رود امسال شمار گونه‌های مختلف گیاهخوار در استان افزایش یابد.


مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی پیش از این گفته بود که خشکسالی ها ۱۰ سال اخیر موجب کاهش جمعیت کل و بز عرصه های طبیعی بویژه مناطق حفاظت شده استان امسال در مقایسه با دوره آماری بلند مدت به میزان ۶۰ درصد شده است البته علاوه بر خشکسالی، بروز برخی بیماری ها در کاهش جمعیت کل و بز دخیل بوده است.
براساس سرشماری ها بیش از ۳۰۰ راس کل و بز در استان خراسان شمالی مشاهده شده است.


* پروانه‌ها در چرخه هرم غذایی سایر موجودات تأثیرگذار هستند


مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی با اشاره به افزایش جمعیت پروانه‌ها در سال جاری گفت: این حشرات می‌تواند سبب افزایش جمعیت گونه‌های مختلف پرندگان همچون گنجشک‌ها باشد.


وی تصریح کرد: وجود پروانه‌ها، در چرخه هرم غذایی سایر موجودات تأثیر گذار است و این حشرات می‌توانند به عنوان غذای گونه‌های مختلف، سبب افزایش جمیعت گونه‌های مختلف پرندگان باشند.


مطهری درباره این ادعا که کاهش جمعیت پرندگان تغذیه کننده از حشرات، سبب افزایش شمار پروانه‌ها در سال جاری شده است گفت: در زمینه کاهش شمار جمعیت پرندگان، کار تحقیقاتی و یا سرشماری انجام نشده است اما این ادعا که جمعیت پرندگان کم شده است، قابل قبول نیست.


وی با بیان اینکه افزود: بارندگی‌ها و مساعد بودن شرایط آب و هوایی، سبب افزایش جمعیت پروانه‌ها شده است افزود: بارندگی‌ها سبب بهبود وضعیت مراتع و رشد گیاهان شده و شرایط را برای زادآوری وحوش مساعد کرده است.


مطهری تصریح کرد: در سال‌های پرباران، میزان آلاینده‌ها کاهش می‌یابد و به همین دلیل، رشد حشرات هم بیشتر می‌شود.


وی با تاکید بر اینکه پروانه‌ها، آفت نیستند خاطرنشان کرد: افزایش جمعیت پروانه‌ها کمک شایانی برای رشد گیاهان، گرده افشانی‌ها و بارور شدن گونه‌های مختلف گیاهان خواهد بود.


مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی با بیان اینکه پروانه‌ها نمی‌توانند سبب خسارت به کشاورزان باشند اظهار داشت: بر اساس اعلام جهاد کشاورزی، پروانه‌ها هیچ گونه تهدید برای کشاورزان نیستند و آفت محسوب نمی‌شوند.


رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش محیط زیست خراسان شمالی هم در باره ارتباط افزایش جمعیت پروانه‌ها با کاهش شمار پرندگان گفت: افزایش جمعیت پروانه‌ها هیچ ارتباطی با کاهش جمعیت پرندگان ندارد البته هیچ اقدام علمی و پژوهشی قابل استناد در زمینه کم شدن جمعیت پرندگان وجود ندارد.


بهروز جعفری اظهار داشت: جمعیت پرندگان در سال‌های اخیر، تغییر محسوس نداشته و از آن کاسته نشده است و در شهر شاهد لانه سازی و زادآوری گونه‌های مختلف گنجشک، مگس گیرگلوسرخ، سهره سینه سرخ و قمری در لابه لای درختان هستیم.


وی افزود: خوشبختانه امسال بارندگی‌ها و شرایط آب و هوایی، زمینه را برای زادآوری گونه‌های مختلف از جمله حشرات بسیار مناسب بوده و جمعیت پروانه‌ها هم افزایش یافته است و از مردم انتظار می‌رود از سم پاشی پروانه‌ها خودداری کرده و از مناظر زیبای ایجاد شده به واسطه پرواز پروانه‌ها لذت ببرند.


به گزارش ایرنا، عمر پروانه‌ها حداکثر دو ماه است و بر اساس اعلام صاحب نظران، این پروانه‌ها امسال تخمگذاری می‌کنند و در صورتی که آب و هوا و بارندگی‌ها در سال آتی، مناسب باشد و رشد گیاهان در مراتع مساعد شود، دوباره شاهد این پروانه‌ها خواهیم بود.
در خراسان شمالی ۵۶ گونه پستاندار از ۱۹۷ گونه موجود در کشور زیست دارد و ۱۵۰ گونه پرنده از ۵۳۲ گونه موجود در کشور، ۶۸ خزنده از ۲۲۸ گونه موجود کشور، چهار گونه دوزیست از ۲۰ گونه موجود و هشت گونه ماهی و آبزی از مجموع ۱۶۰ گونه آبزی موجود در کشور زیست می‌کنند که برخی از این گونه‌ها نظیر یوزپلنگ، پلنگ، بالابان و کرکس مصری در طبقه بندی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت(IUCN) در رده‌های بحرانی و در حال انقراض قرار دارند.‌


۷۱۸۵/‏‬ ۶۰۴۲