تهران- ایرنا - مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل ها‏، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: طرح های آبخوانداری و آبخیزداری با اعتباری بالغ بر ۷۰۰ میلیارد تومان (در سال ۱۳۹۷) در بیش از یک میلیون هکتار از اراضی کشور اجرا شد.

به گزارش چهارشنبه‬ وزارت‬ جهاد‬ کشاورزی، ابوالقاسم حسین‌پور‬ افزود: این اعتبار از محل صندوق توسعه ملی و منابع دیگر (۸۵۰ هزار هکتار از محل صندوق توسعه ملی) تأمین و در بیش از ۶۵۰ حوزه آبخیز در ۶ هزار نقطه از شهرستان‌های کشور انجام شد. با اجرای این فعالیت‌ها، سطح تحت پوشش آبخیزداری و آبخوانداری از ۱۱ میلیون هکتار فعالیت انجام شده در سطح کشور به بیش از ۱۲ میلیون هکتار افزایش یافته است.


وی‬ با بیان اینکه امسال همچون سال گذشته با عنایات ویژه مقام معظم رهبری‬‬، ‬ مجلس و دولت اعتبارات خوبی برای انجام پروژه‌های آبخوانداری و آبخیزداری اختصاص یافته است‏، اظهار داشت: اجرای طرح‌های آبخیزداری امسال در بیش از ۱۰ هزار نقطه کشور برای هزار و ۳۴ حوزه آبخیز در سطحی نزدیک به ۱.۵ میلیون هکتار با اعتباری حدود هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برنامه ریزی شده است.


مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل ها‏، تصریح کرد: بخشی از اعتبار ذکر شده برای تکمیل فعالیت در حوزه‌های آبخیز به طور مستمر ادامه دارد و بخش دیگر برای ۱۰ هزار نقطه جدید که بر اساس نیازسنجی برآورده شده اختصاص می‌یابد. در انتهای برنامه نیز امکان افزایش سطح آبخیز تحت پوشش فعالیت‌های آبخیزداری و آبخوانداری در صورت افزایش اعتبار از دیگر منابع همچون منابع پیشگیری از سیل و مشارکت‌های مردمی وجود دارد.


حسین پور اهداف کلان آبخیزداری و آبخوانداری در سازمان جنگل‌ها را تعادل اکوسیستم‌های طبیعی ذکر کرد و افزود: پروژه‌های چندمنظوره مدیریت جامع حوزه آبخیز برای حفظ پوشش گیاهی، حفظ آب و خاک، پیشگیری و کاهش خسارات سیل همچون کاهش سرعت سیل و مواد محموله همراه آن، پایداری سیستم‌های طبیعی و کاهش تبعات منفی بلایای طبیعی و افزایش توان محیطی برای مقابله با خشکسالی و کم آبی است.


وی پیش بینی کرد: بیشترین اقدامات اجرایی در حوزه آبخوانداری و مدیریت سیلاب در چهار بخش مکانیکی، بیومکانیکی، بیولوژیکی و مدیریتی در دست اجرا و پیگیری است که دو بخش مکانیکی و بیومکانیکی می‌تواند در هفته دولت بهره برداری شود و بقیه پروژه‌ها به ویژه دو بخش دیگر تا پایان سال به بهره برداری کامل خواهد رسید.


اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری کاهش خسارت ناشی از سیل را ممکن می‌سازد اما بهره برداری‌های نادرست از منابع طبیعی و غفلت در مدیریت می‌تواند علاوه بر تخلیه آبخوان‌ها و فرونشست دشت‌ها، به بی توازنی در عرصه‌های طبیعی، اکولوژیک و هیدرولوژیک و کاهش امنیت غذایی و تهدید حیات اقتصادی و اجتماعی مردم منجر شود.
برای سال ۹۸، با هدف استحصال آب و توسعه پوشش گیاهی، ۱۵۰ میلیون یورو از محل صندوق توسعه ملی به پروژه‌های آبخیزداری و آبخوانداری اختصاص یافت.
در سال ۹۷ نیز برای اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری ۲۰۰ میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی، برای اجرا در ۶ هزار و ۸۴ نقطه از کشور تخصیص یافته بود.


بارندگی‌های شدید و سیل از بیست و هشتم اسفند سال ۹۷ آغاز و همه استان‌های کشور را درگیر کرد تا جایی که استان‌های گلستان، مازندران، ایلام، کرمانشاه، لرستان، خوزستان، چهارمحال بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد در شرایط اضطراری قرار گرفتند و حتی جاده‌های میان شهری در این نواحی بسته و بسیاری از خانه‌ها در شهرها و روستاها ویران شد.


اقتصام ۹۱۸۶ * ۳۰۶۳