سمنان- ایرنا- غنی سازی اوقات فراغت جوانان و نوجوان به منظور تقویت نشاط و شادابی، پویایی و جلوگیری از آسیب اجتماعی، در حالی که به تعطیلی مدارس نزدیک می شویم، باید با برنامه ریزی دقیق، کارشناسی و راهبردی در دستور کار نهادها و مسوولان مرتبط باشد.

به گزارش ایرنا، جوانان و نوجوانان متناسب با ویژگی ذاتی که خداوند در وجود آنها نهاده در این سنین بیش از گروه‌های سنی دیگر میل به رقابت داشته و به دنبال شور و هیجان هستند از این رو در زمان فراغت از تحصیل و تعطیلات تابستانی بیش از هر زمان دیگر در خطر آسیب هستند.



فراغت زیاد و طی کردن این اوقات بدون برنامه مفید و اثر بخش باعث بروز بسیاری از آسیب‌های اجتماعی می‌شود و غنی سازی اوقات فراغت نوشدارویی برای کنترل و هدایت هیجان‌های قشر حساس نوجوان و جوان جامعه است.



اوقات فراغت در جوانان و نوجوانان از اهمیت زیادی برخوردار است، چرا که جوانان قشر آینده ساز کشورند و سرنوشت آنها با سرنوشت جامعه گره خورده است و استفاده صحیح از اوقات فراغت موجب رشد و شکوفایی فرد در زندگی فردی و اجتماعی و استفاده نادرست از این فرصت طلایی عامل بروز مشکلات و خسارت‌های جبران ناپذیری در بخش فردی و اجتماعی می‌شود.



البته باید این نکته مد نظر قرار بگیرد که جامعه در حال گذار از دوره سنتی به دوره‌ای متکی به فناوری ارتباطات نوین است و با توجه به این تغییر باید برنامه ریزی برای پرکردن اوقات فراغت متناسب با نسل امروز انجام شود و بدون شک گذران صحیح اوقات فراغت افزایش بازدهی کار را به ارمغان می‌آورد.



به گفته کارشناسان، توجه بیش از پیش در برنامه ریزی ها برای برگزاری کلاس‌های ورزشی و فرهنگی زمینه‌ای برای کنترل و هدایت هیجانات جوانان و نوجوان است و نتیجه این کنترل و هدایت هیجانات، داشتن جامعه سالم و پویا است.



در بیانیه گام دوم انقلاب تاکید شده است که جوانان با تقویت مسؤلیت پذیری، آمادگی مدیریت در سطوح کلان، میانی و پایینی کشور را برعهده گیرند و این راهبرد با توجه به جوانان و نوجوانان و هدایت آنها در مسیر درست زندگی در سایه آموزش و ایجاد سرگرمی و تفریحات سالم محقق می‌شود.



استان سمنان بیش از ۷۰۲ هزار نفر جمعیت دارد که ۲۷ درصد جمعیت استان را جوانان تشکیل می‌دهند و برنامه ریزی درست و اصولی برای غنی سازی اوقات فراغت این قشر مهم جامعه نقش انکارناپذیری در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و داشتن جامعه سالم دارد.





غنی سازی اوقات فراغت گامی در کاهش آسیب‌های اجتماعی



فرماندار سمنان با بیان اینکه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در تابستان مهمترین دغدغه در سمنان در حوزه اجتماعی است، گفت: غنی سازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان نقش مهمی در کاهش آسیب‌های اجتماعی دارد.



سید عباس دانایی در گفت و گو با ایرنا افزود: سه ماه تابستان فرصت طلایی برای آموزش به جوانان و نوجوانان است و باید در زمینه اوقات فراغت ریشه‌ای عمل شود و از تمام ظرفیت‌ها برای کسب نتیجه مطلوب استفاده کرد.



وی ابراز داشت: برای تابستان ۹۸، برپایی ۱۹ پایگاه اوقات فراغت در مرکز استان سمنان با محور مهارت‌های ارتباطی، معرفتی و اقتصادی برنامه ریزی شده است.



فرماندار سمنان تصریح کرد: توجه ویژه به نیازسنجی، توانمندی و استعداد دانش آموزان نقش مؤثر در ترغیب افراد به شرکت در کلاس‌های تابستانه دارد و این مهم باید مدنظر مسئولان در برنامه ریزی برای اوقات فراغت قرار بگیرد.



معاون امور اجتماعی بهزیستی استان سمنان نیز به ایرنا گفت: اوقات فرغت حساس‌ترین و مهمترین بخش از زندگی فرد محسوب می‌شود و نحوه استفاده از این اوقات می‌تواند زمینه ساز شکوفایی و باروری استعدادهای فرد باشد یا با استفاده نادرست زمینه ساز گرایش به آسیب‌های اجتماعی باشد.



ساره امیرجان اظهار داشت: اوقات فراغت یکی از ارزش‌های جامعه محسوب می‌شود که تربیت به صورت غیررسمی از این روش صورت می‌گیرد.



به گفته وی، اثر بخشی تربیت به صورت غیر مستقیم از طریق غنی سازی اوقات فراغت، به مراتب بیش از تربیت رسمی است و باید از اوقات فراغت به عنوان فرصت طلایی برای پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و آموزش مهارت به جوانان و نوجوانان استفاده کرد.





غنی سازی اوقات فراغت مختص تابستان نیست



یک جامعه شناس نیز به ایرنا گفت: اوقات فراغت موضوعی است که باید در تمام فصل‌های سال به آن توجه کرد و نباید مخصوص فصل تابستان باشد.



حمید مستخدمین حسینی افزود: دستگاه‌های اجرایی با نزدیک شدن به فصل تابستان به یاد غنی سازی اوقات فراغت جوانان می‌افتند و بودجه خوبی نیز برای این کار در نظر می‌گیرند، اما باید این رویه در جامعه شکل بگیرد تا در تمام سال برای فراغت جوانان برنامه ریزی شود.



وی ادامه داد: جامعه سالم در گرو انسان سالم است و انسان سالم ساخته نمی‌شود مگر اینکه به نیازها در جامعه توجه و نسبت به رفع آن اقدام شود.



مستخدمین حسینی اظهار داشت: داشتن کار خوب، داشتن امکانات اولیه زندگی، توجه به اوقات فراغت، توجه به تقویت شادی و نشاط از جمله نیازهای افراد جامعه محسوب می‌شود.



وی خاطر نشان کرد: در جامعه برای اوقات فراغت جوانان و نوجوانان هزینه می‌شود اما صرف هزینه و انرژی مقطعی است و این موضوع موجب شده تا نتیجه مطلوب کسب نشود.



این جامعه شناس ابراز داشت: اگر در حوزه آموزش و غنی سازی اوقات فراغت در جامعه به شکل مطلوب کار می‌شد، باید آسیب‌های اجتماعی در جامعه کاهش می‌یافت اما اکنون، آمار آسیب‌ها در کشور بالاست و این آمار خود قاضی عملکرد در حوزه اوقات فراغت است.



معاون امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان سمنان نیز گفت: مهمترین دغدغه برای پر کردن اوقات فراغت جوانان و نوجوانان استان سمنان در فصل تابستان است و در زمان‌های دیگر سال خانواده‌ها به دنبال شرکت فرزندان خود در کلاس‌های کمک درسی و آموزشی هستند و استقبال از دیگر کلاس‌ها کمتر است.



مصطفی مرادی خاطرنشان کرد: تابستان فرصت طلایی برای تقویت نشاط اجتماعی و کاهش آسیب‌های اجتماعی است و رویکرد اداره کل ورزش و جوانان استان سمنان در برنامه ریزی برای اوقات فراغت توسعه نشاط و شادابی اجتماعی است.



معاون امور جوانان جمعیت هلال احمر سمنان، نیز در گفت و گو با ایرنا تصریح کرد: مدارس در گذشته نسبت به زمان حال به مسائل اجتماعی توجه بیشتری داشتند، اما اکنون کسب نمره مهمترین دغدغه برای دانش‌آموزان و مربیان در مدارس کشور شده است.



حسین زرگر با بیان اینکه سبک گذران اوقات فراغت در جامعه امروز تغییر یافته و دیگر مانند گذشته نیست، گفت: بازی‌های بومی، محلی و دورهمی های خانوادگی باعث سرگرمی جوانان در زمان گذشته بود، اما اکنون گذران اوقات فراغت به یکی از دغدغه‌های این قشر تبدیل شده است.



وی تصریح کرد: استفاده نادرست از فضای مجازی یکی از عوامل کاهش دورهمی ها و بی توجهی به سرگرمی‌های گذشته است، اما با برنامه ریزی هدفمند و کارشناسی می‌توان این فضا تبدیل به یک فرصت کرد.

وی، از ورزش به عنوان رکن اصلی برای ساختن آینده یک جوان یاد کرد و ابراز داشت: علاقه به ورزش در بین جوانان رو به کاهش است که این مساله نیاز به بررسی دارد.


 



برنامه ریزی برای اوقات فراغت زمینه ساز کنترل و هدایت هیجان جوانان باشد



یک جامعه شناس تصریح کرد: سن جوانی و نوجوانی با هیجانات مختلفی همراه است و باید تلاش شود با اتخاذ برنامه‌های راهبردی و برنامه ریزی کارشناسی و اصولی این هیجانات را برای داشتن جامعه سالم کنترل و هدایت کرد.



وی اظهار داشت: نباید انتظار داشت نوجوان و جوان ۱۵ تا ۲۵ ساله مانند یک فرد ۷۰ تا ۷۵ ساله عمل کند و باید اوقات فراغت متناسب با گروه‌های سنی مختلف برنامه ریزی شود.



مستخدمین حسینی با بیان اینکه نبود محل قانونی برای کنترل و هدایت هیجانات جوانان یکی از عوامل افزایش خشونت در جامعه است، یادآور شد: مکان‌هایی مانند سینما و بوستان و جایی که جوان بتواند هیجانات خود را تخلیه کند در جامعه کافی نیست.



به گفته جامعه شناس، ماندن انرژی هیجانی در فرد، موجب ایجاد انرژی و هیجان منفی در شخص و به دنبال آن ایجاد روابط منفی بین افراد می‌شود.



معاون امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان سمنان تصریح کرد: برنامه ریزی برای اوقات فراغت نباید صرف پر کردن زمان و تخلیه هیجانات باشد بلکه باید برنامه‌های فراغت جوانان و نوجوانان هدفمند باشد، تا منجر به توانمندسازی فرد از طریق کسب آموزش مهارتی شود.



مرادی با بیان اینکه برخی رشته‌های هنری مانند تئاتر و رشته‌های ورزشی زمینه تخلیه، کنترل و هدایت هیجانات جوانان را فراهم می‌کند، افزود: برنامه‌های ورزشی ۲۰ درصد برنامه‌های تدارک دیده شده برای اوقات فراغت را تشکیل می‌دهد.



جامعه شناس تصریح کرد: تخلیه نشدن انرژی هیجانی موجب اتخاذ تصمیم‌های هیجانی و این تصمیم‌های هیجانی منجر به بروز آسیب‌های اجتماعی می‌شود.



مستخدمین حسینی اظهار داشت: درگیری در جامعه، تک چرخ زدن جوانان موتورسوار در خیابان‌ها نمونه‌ای از تخلیه نشدن هیجان‌های جوانان است که منجر به اتخاذ تصمیم هیجانی منفی از این دست می‌شود.



معاون امور اجتماعی بهزیستی استان سمنان ابراز داشت: اگر برای غنی سازی اوقات فراغت برنامه ورزشی و فرهنگی در اولویت باشد نقش مؤثر در نشاط اجتماعی، سلامت روان، شکوفایی استعدادها و افزایش توانمندی‌های فردی دارد.



امیرجان تصریح کرد: در سنین جوانی و نوجوانی اوج تمایل به رقابت، شور و هیجان است و اگر برنامه ریزی برای اوقات فراغت براین مبنا باشد از اسیب های اجتماعی پیشگیری می‌شود.



معاون امور اجتماعی بهزیستی استان سمنان گفت: متولیان امر مانند سازمان ورزش و جوانان و خانواده با برنامه ریزی دقیق، کارشناسی و منسجم نقش اثرگذار در توانمند سازی جوانان در اوقات فراغت دارند.





سمنان استان پیشتاز کشور در اطلاع رسانی برنامه‌های غنی سازی اوقات فراغت



معاون امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان سمنان گفت: سمنان از جمله استان‌های پیشتاز و ممتاز در اطلاع رسانی قوی به مخاطبان درباره برنامه‌های اوقات فراغت است.



مرادی در گفت و گو با ایرنا، افزود: اداره کل ورزش و جوانان استان سمنان با راه اندازی سامانه اطلاع رسانی اوقات فراغت به دنبال اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به جامعه برای غنی سازی اوقات فراغت جونان است.



وی ادامه داد: در سامانه اطلاع رسانی faraghatejavan.ir برنامه‌های در نظر گرفته شده برای غنی سازی اوقات فراغت به تفکیک شهرستان‌ها ثبت شده است و نرم افزار مبتنی بر سیستم عامل تلفن همراه اندروید در سال گذشته نیز برای اطلاع رسانی راه اندازی شد و امسال نیز علاوه بر این روش‌ها، تابستان امسال ربات تلگرامی نیز برای اطلاع رسانی از برنامه‌های اوقات فراغت راه اندازی می‌شود.



مرادی تصریح کرد: سال گذشته هفت هزار برنامه در حوزه‌های مختلف مانند فرهنگی، ورزشی، هنری، اجتماعی و مذهبی برای غنی سازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان در فصل تابستان در نظر گرفته شده بود و امسال نیز این رویه ادامه دارد.



به گفته معاون امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان سمنان، در سامانه اطلاع رسانی تمام برنامه‌ها و کلاس‌های آموزشی برنامه ریزی شده برای تابستان توسط بخش خصوصی و بخش دولتی معرفی می‌شود و فرد با توجه به علایق خود می‌تواند در دوره‌های آموزشی شرکت کند.



۷۳۴۲ /‌۷۴۰۸/‌۶۱۰۳