تهران- ایرنا - رئیس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: عامل اصلی ظهور این حجم گسترده از آفت ملخ در درجه اول تغییرات ناگهانی اقلیمی در منطقه و در وهله دوم فقدان کنترل و مبارزه صحیح و به موقع کشورهای منطقه نظیر یمن، امارات، عربستان، عمان و قطر با این پدیده است.

محمدرضا درگاهی در نشست بررسی وضعیت ورود و مبارزه با آفت ملخ صحرایی که با حضور «کیث کرسمن» نماینده فائو و دبیر کمیسیون مبارزه با ملخ صحرایی در جنوب غرب آسیا و «گرولد بودکر» نماینده سازمان خواروبار جهانی فائو در ایران در سازمان حفظ نباتات برگزار شد، از سازمان فائو خواست تا این موضوع را با حساسیت و دقت بیشتری مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد.
درگاهی در ادامه گزارشی از برنامه ریزی ها و اقدامات انجام شده توسط وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفظ نباتات در جهت شکل‌دهی ستاد مبارزه با ملخ صحرایی در ستاد و سازمان های جهادکشاورزی استان‌های درگیر خبر داد و افزود: همچنین برگزاری جلسات توجیهی و هماهنگی در قالب شورای هماهنگی مدیریت بحران استان ها به ریاست استانداران استان های درگیر از اقدامات این سازمان است.
وی اطلاع رسانی دقیق و مناسب در مبارزه و مهار آفت ملخ صحرایی تشکیل کمیته اطلاع رسانی و تعیین سخنگو را از اقدامات دیگر سازمان حفظ نبایات دانست.
وی با قدردانی از ستاد مدیریت بحران کشور، استانداران، سایر دستگاه های اجرایی و نظامی به ویژه روسا و همکاران سازمان های جهادکشاورزی استان های درگیر که از ابتدای مبارزه (هفتم بهمن ۹۷) تاکنون به صورت شبانه روزی در کنترل آفت ملخ صحرایی همکاری کرده اند گفت: این موفقیت مرهون وحدت بین سازمانی و تلاش گروهی تمام دست اندرکاران است.
درگاهی افزود: از آنجا که بخش قابل توجهی از تولیدات کشاورزی ایران در مناطق جنوبی کشور متمرکز است، با تمام قوا و امکانات موجود و روحیه جهادی در جهت مبارزه با این آفت اقدام می شود.
وی گفت: با توجه به ارزیابی‌های صورت گرفته توسط سازمان فائو تا این لحظه موفق بوده ایم.
درگاهی ادامه داد: چنانچه کشورهای دیگر مثل ایران دغدغه مبارزه صحیح و گسترده را با این آفت داشتند شاید هم اکنون ایران با حجم کمتری از ورود ملخ به کشور مواجه بود.


* عملیات مبارزه با ملخ صحرایی در ایران مطلوب است
«کیث کرسمن»، نماینده فائو و دبیر کمیسیون مبارزه با ملخ صحرایی در جنوب غرب آسیا گفت: با توجه به اینکه ورود این حجم از آفت ملخ به کشور ایران طی پنجاه سال گذشته بی سابقه بوده، اما عملیات مبارزه با این آفت تاکنون در استان های درگیر بسیار مناسب و مطلوب است.
وی با تایید گفته های رئیس سازمان حفظ نباتات افزود: از آنجایی که کنترل آفت ملخ صحرایی بسیار دشوار و هزینه بر است چنانچه همه کشورهای درگیر با همکاری یکدیگر و به صورت مشترک عمل کنند بسیار بهتر می توان موضوع را مدیریت و کنترل کرد.
به گفته وی اقدامات کنترلی ایران و عملکرد سازمان حفظ نباتات در این زمینه بسیار مناسب بوده و جای تقدیر و تشکر دارد.
کرسمن اظهار داشت: در یکی دو ماه آینده شاهد ورود دسته های جدید ملخ صحرایی به ایران خواهیم بود که این دسته ها پس توقف موقت از ایران وارد کشورهای پاکستان و هند خواهند شد.
وی ادامه داد: البته با توجه به قدرت پروازی و جابجایی بالای این آفت شاهد مواجهه تعداد بیشتری از دسته های ملخ گاهی کوچک در مناطق آلوده خواهیم بود. این موضوع دلیل ناتوانی سازمان حفظ نباتات ایران در مبارزه با این آفت نخواهد بود و این امر به جهت حرکت ملخ به سمت کشورهای مذکور طبیعی است.
نماینده فائو و دبیر کمیسیون مبارزه با ملخ صحرایی در جنوب غرب آسیا تصریح کرد: در این زمینه برای ایران جای هیچ گونه نگرانی نیست اما آمادگی لازم باید برای مدیریت و کنترل این آفت همچنان وجود داشته باشد.
وی در خصوص اینکه آیا در ماه های پایانی سال در مناطق جنوبی نیز با این حجم از آفت در کشور ایران مواجه خواهیم بود گفت: پیش‌بینی چنین موضوعی به صورت دقیق امکانپذیر نیست و به عوامل مختلفی از جمله وضعیت آب و هوایی و نحوه مبارزه کشورهای پاکستان و هندوستان مرتبط خواهد بود، اما امکان برگشت مجدد از طریق مزر سیستان و بلوچستان وجود دارد.
کیث کرسمن که از روز شنبه (چهارم خرداد) به همراه تنی چند از مدیران و کارشناسان سازمان حفظ نباتات کشور از مناطق آلوده به ملخ صحرایی در نوار جنوبی کشور بازدید و گزارشی از روند رفتار، تشکیل دستجات مهاجم و ورود این آفت خطرناک به ایران ارائه کرد.
اقتصام ۹۱۸۶ * ۳۰۶۳