تهران - ایرنا - امسال و همزمان با اعلام تصمیم واشنگتن برای اجرایی کردن گام اول "معامله قرن" برای پایان دادن یکجانبه به مسئله فلسطین، برگزاری راهپیمایی روز جهانی قدس به عنوان عاملی قوی و موثر برای محکوم ساختن این طرح پوشالی کاخ سفید از سوی افکار عمومی بیدار جهان، اهمیتی به مراتب بیشتر از سال های گذشته دارد.

روز 16 مرداد سال 1358 بود که امام خمینی (ره) بنیانگذار فقید انقلاب اسلامی ایران با نامگذاری آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به عنوان روز «قدس» از مسلمانان جهان خواست تا ضمن اعلام همبستگی با آرمان فلسطین، حمایت خود از حقوق قانونی فلسطینیان را به نمایش بگذارند.


پس از نامگذاری روز قدس از سوی امام راحل(ره)، این مراسم هر ساله با حضور میلیون ها انسان آزاده در سرتاسر جهان و در حمایت از حقوق مسلم ملت فلسطین برگزار می شود.


اما امسال برگزاری روز جهانی قدس با خبر برگزاری نشست اقتصادی منامه به عنوان گام اول معامله قرن همراه شد. اتفاقی که بدون شک اهمیت راهپیمایی روز قدس و اعلام مخالفت جهانی با این طرح آمریکایی را مضاعف کرده است.


بیش از دو سال قبل و همزمان با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رییس جمهوری ایالات متحده آمریکا، واشنگتن برای پایان دادن یک سویه به ماجرای فلسطین، از طرحی موسوم به "معامله قرن" خبر داد که قرار است از مرحله اول آن در قالب نشست اقتصادی منامه پس از ماه مبارک رمضان رونمایی شود.


این نشست اقتصادی در روزهای ۲۵ و ۲۶ ژوئن (۴ و ۵ تیرماه) در بحرین برگزار خواهد شد. موضوعی که محکومیت و مخالفت گسترده بین المللی و منطقه ‌ای را به دنبال داشت.


گفته می شود در این کنفرانس نمایندگان دولت‌ها، جامعه مدنی و سرمایه ‌گذاران برای آغاز اجرای بخش اقتصادی معامله قرن شرکت خواهند کرد اما فلسطین این نشست را سو استفاده از وضعیت اقتصادی و مالی آن و تحت فشار قرار دادن فلسطینیان برای تحقق اهداف رژیم صهیونیستی می داند.


در همین راستا «جرد کوشنر» داماد رییس جمهور آمریکا و مسئول اجرای معامله قرن در روزهای اخیر با آغاز تور عربی- عبری خود و در سفر به مغرب، اردن و اسرائیل کوشید تا شرایط لازم را برای اجرای مرحله مقدماتی طرح موسوم به معامله قرن مهیا کند.


«عبدالله دوم» شاه اردن نیز روز گذشته (چهارشنبه) پس از دیدار با کوشنر در خصوص معامله قرن گفت: هرگونه روند صلحی در این منطقه باید ضامن تشکیل کشور مستقل فلسطینی به مرکزیت قدس شریف باشد.


«سید حسن نصرالله» دبیرکل حزب الله لبنان هم با بیان اینکه شنیده ام برخی مسئولان آمریکایی از آغاز گام های نخست معامله قرن بعد از ماه رمضان خبر داده اند، گفت: امسال عنوان روز قدس، رویارویی با این طرح آمریکایی است.


دبیر کل حزب الله لبنان تصریح کرد: فلسطینی‌ها برابر کنفرانس اقتصادی که قرار است در بحرین برگزار شود، موضع مخالف قاطعانه اتخاذ کردند.


وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم امروز با صدور بیانیه ای اعلام کرد: «شرایط جاری فلسطین و منطقه اقتضا می کند تا ملت ها و دولت های مسلمان بیش از پیش بر حفظ وحدت، همبستگی و یکپارچگی در برابر رژیم صهیونیستی اهتمام ورزند و ضمن حفظ هوشیاری حداکثری علیه این دشمن مشترک، در برابر توطئه های این رژیم و حامیان آن برای تفرقه میان امت اسلامی و به فراموشی سپردن مساله فلسطین بعنوان مسئله اول جهان اسلام مقاومت کرده و مانع عملیاتی شدن معاملات سیاسی سازشکارانه آنان همانند طرح موسوم به «معامله قرن» و برگزاری نشست فریب و خدعه در بحرین گردند که قطعا در صورت تحقق، خسران ابدی برای فلسطین و دستاوردی بزرگ برای غاصبان این سرزمین در پی خواهد داشت.»


«محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز روز گذشته در دیدار با «شیخ عبدالله بن حمد آل خلیفه» فرستاده شاه بحرین گفت: هرگز در نشست اقتصادی منامه شرکت نمی کنیم.


روزنامه اسرائیلی معاریو هم با پرداختن به معامله قرن در گزارشی نوشت: ایده صلح اقتصادی، طرحی است که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در سال 2008  زمانی که رهبر اپوزیسیون بود مطرح کرد، نتانیاهو معتقد است مذاکرات اقتصادی باید پیش از مذاکرات سیاسی با فلسطینیان انجام شود.


این روزنامه همچنین افزود: طراحان معامله قرن همگی شهروندان آمریکایی یهودی‌الاصل و طرفداران اسرائیل و به طور خاص طرفدار شهرک سازی هستند  که بعید به نظر می رسد که افراد مناسبی برای پیشبرد مذاکرات در چنین نزاع پیچیده ای باشند.


روزنامه «الدستور» اردن هم در گزارشی درخصوص معامله قرن نوشت: از پیچیدگی های بزرگ طرح معامله قرن، نبود شریک فلسطینی است که بتواند سند پایانی تسلیم قضیه فلسطین را امضا کند. آمریکا و رژیم اسرائیل بر پایه تصورات خود می خواهند طرح صلح را با قدرت، غرور، قلدرمابی و برهم زدن موازنه در روابط راهبردی میان طرف های تنش پیش ببرند.


تارنمای «فلسطین اونلاین» هم در گزارشی نوشت: هیچ طرف و قدرتی نمی تواند طرح معامله قرن را بر مردم فلسطین تحمیل کند. تا زمانی که مردم فلسطین زیر بار این طرح نروند این طرح پیش نخواهد رفت.


این گزارش افزود: مردم فلسطین از طریق راهپیمایی های «بازگشت» کارآمدی این طرح را از بین خواهند برد و برای همیشه آن را در گورستان دفن خواهند کرد.


کارشناسان و ناظران بین المللی هم پیش بینی می کنند که نشست منامه به دلایلی همچون نپرداختن به مسائل اصلی ازجمله عدم شفافیت درخصوص چگونگی ماهیت دولت فلسطینی و مخالفت فلسطینیان برای شرکت در آن با بن بست رو به رو خواهد شد.


از سویی پارلمان رژیم صهیونیستی (کنست) بامداد امروز (پنجشنبه) به انحلال خود و برگزاری دوباره انتخابات رای داد تا «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم در تشکیل کابینه ائتلافی شکست سنگینی بخورد.


روز یکشنبه گذشته اعضای پارلمان رژیم صهیونیستی لایحه ای را به کنست ارائه دادند که بر اساس آن مقرر شد که تا روز چهارشنبه اگر کابینه ائتلافی نتانیاهو تشکیل نشود، کنست منحل و انتخابات جدید در سرزمین های اشغالی برگزار شود.


چهارشنبه شب، آخرین مهلت چهل و دو روزه «رووین ریولین» رئیس رژیم صهیونیستی به نتانیاهو برای تشکیل کابینه پایان یافت.


برای تشکیل کابینه رژیم صهیونیستی، مجموعاً ۴۲ روز به نتانیاهو فرصت داده شد که وی در گام نخست و فرصت بیست و هشت روزه برای مذاکره با احزاب و تشکیل کابینه، ناکام ماند و همین امر موجب تمدید ۱۴ روز دیگر شد که باز هم وی در این مهم موفق نشد.


به گفته ناظران این ماجرا به وضوح بیانگر شرایط متزلزل در داخل اسرائیل است.


اکنون این سوال مطرح می شود که شخص نتانیاهو که از انجام یک اقدام اولیه همچون تشکیل کابینه  عاجز مانده و در عین حال برای پایان دادن به ماجرای فلسطین  به معامله قرن ترامپ چشم دوخته چگونه قصد دارد  به بحران هویتی رژیم آپارتایدی اسرائیل مهر پایان بزند.


حال با توجه به شرایط منطقه و توطئه های آمریکایی- صهیونیستی برای پایان دادن به قضیه فلسطین و نادیده گرفتن حقوق ابتدایی و اساسی فلسطینیان، بدون شک برگزاری باشکوه راهپیمایی روز جهانی قدس دارای اهمیتی مضاعف بوده و می تواند با اعمال فشار از سوی افکار عمومی جهان بر سران محور عبری- عربی - غربی، نقشه های شوم استکبار را برای پایان دادن یکجانبه به قضیه فلسطین نقش بر آب کند.


خاورم*9469*1723