به گزارش وزارت بهداشت، علی رضا رئیسی روز جمعه درباره پویش ملی کنترل فشار خون بالا افزود: بر اساس آمارها در کشور حدود ۴۰ میلیون نفر جمعیت بالای ۳۰ سال داریم و ۲۰ میلیون نفر از آنها در پویش ملی کنترل فشار خون مورد سنجش قرار میگیرند و پیش بینی میشود در مرحله دوم این پویش حدود یک میلیون نفر از افرادی که دچار بیماری فشار خون بالا هستند تحت درمان و مراقبتهای ثانویه فشار خون قرار گیرند.
وی بیان کرد: برآورد میشود ۴۰ درصد از مردم کشور از بیماری فشار خون خود اطلاعی نداشته و حتی نیمی از افرادی که از فشار خون خود مطلع هستند نیز فشار خون خود را کنترل نکرده و به دنبال درمان نیستند. به همین دلیل پویش ملی کنترل فشار خون آغاز شده است.
اهداف سند ملی پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر
معاون وزیر بهداشت درباره توجه به اهداف سند ملی کنترل و پیشگیری بیماریهای غیرواگیر اظهار داشت: با کنترل مراقبت و پیشگیری از بروز بیماریهای غیر واگیر به اهداف این سند نزدیکتر خواهیم شد. بنابراین کنترل فشار خون به عنوان یکی از مهمترین عوامل خطر در ابتلا به بیماریهای غیر واگیر، گام موثری در مسیر رسیدن به اهداف سند ملی کنترل و پیشگیری بیماریهای غیرواگیر است.
همکاری بین بخشی در پویش کنترل فشار خون
رئیسی درباره همکاری سایر دستگاهها و مشارکتهای بین بخشی در این پویش ملی گفت: یکی از مواردی که در این پویش ملی مورد تاکید قرار دارد، مشارکت تمامی نهادها و دستگاههای ذی ربط است. البته تاکنون با استقبال بسیار خوبی از سوی آنها روبهرو بودهایم. همچنین رسانهها و سایر دستگاههای مرتبط با حوزه سلامت نیز تاکنون همکاری خوبی داشتهاند.
پایگاههای سنجش فشار خون در مرحله عملیاتی پویش
معاون بهداشت وزارت بهداشت بیان کرد: در مرحله عملیاتی این پویش، علاوه بر تمامی پایگاهها و خانههای بهداشت، مراکز جامع سلامت، بیمارستانهای دولتی و خصوصی و مطبها، کلیینکها و داروخانههایی که اعلام آمادگی کردهاند، ۲۴۰۰ ایستگاه ثابت و سیار نیز در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: محل قرارگیری ایستگاههای ثابت و سیار، توسط دانشگاههای علوم پزشکی هر استان اعلام خواهد شد، اما هدف این است که سهولت دسترسی مردم به این پایگاهها در دستور کار دانشگاههای علوم پزشکی قرار گیرد. مساجد، بازارها، ادارات و سایر اماکنی که محل تجمع مردم است از جمله آنها محسوب میشود.
سامانه خوداظهاری فشار خون
معاون وزیر بهداشت درباره سامانه ثبت فشار خون به شیوه خوداظهاری نیز گفت: تمامی افراد بالای ۳۰ سال میتوانند با ورود به سایت salamat.gov.ir پرسشنامه ثبت فشار خون را ثبت کنند. پس از تکمیل پرسشنامه، اطلاعات آنها به مراقبان سلامت در سراسر کشور ارسال شده و افراد در هر منطقهای که ساکن باشند با توجه به پیامکی که دریافت میکنند، میتوانند از بستههای آموزشی و اگر نیاز باشد، مراقبتهای درمانی توسط مراقبان سلامت استفاده کنند.
انجام مراقبتها بعد از سنجش فشار خون
رئیسی اظهار داشت: مرحله بعد از سنجش و اندازه گیری فشار خون افراد نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. زمانی که فشار خون افراد سنجیده میشود، سه حالت وجود دارد؛ در حالت اول، فشار خون افراد طبیعی است که برای این دسته از افراد بستههای آموزشی تدوین شده است تا بر اساس آن، سبک زندگی و تغذیه خود را اصلاح کنند تا دچار فشارخون نشوند. در حالت دوم افرادی هستند که فشار خون آنها اندکی بیشتر از حد طبیعی بوده و در معرض خطر قرار دارند که برای این افراد نیز بستههای آموزشی و توصیههای مورد نیاز تهیه کردهایم و به پزشک نیز ارجاع داده میشوند تا اقدامات پیشگیرانه انجام شود. در حالت سوم افراد دارای فشار خون بالا هستند که این افراد مستقیم به پزشک ارجاع داده میشوند تا مراحل درمان و دریافت دارو را طی کرده و تحت مراقبت قرار گیرند.
وی افزود: هنوز مرحله اجرایی طرح آغاز نشده، اما تاکنون ۳ هزار ایستگاه ثابت و سیار (بیش از نیاز) اعلام آمادگی کردهاند و با توجه به مراجعه مردم به مراکز بهداشت و درمان تاکنون حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار مورد ثبت فشار خون صورت گرفته است که حدود ۴۰ هزار نفر به صورت خوداظهاری فشار خون خود را ثبت کردهاند.
ایرانیان ۲ تا ۳ برابر استاندارد جهانی نمک مصرف میکنند
معاون وزیر بهداشت درباره میزان مصرف نمک توسط مردم ایران نیز بیان کرد: ایرانیان ۲ تا ۳ برابر استاندارد جهانی نمک مصرف میکنند. کاهش ۳۰ درصدی نمک مصرفی مردم، نقش بسیار موثری در کاهش آمار فشار خون بالا و بیماریهای غیرواگیر خواهد داشت. در این راستا مردم باید سعی کنند در طبخ غذا نمک کمتری استفاده کنند. همچنین مصرف فست فودها و غذاهای کنسروی را محدود کرده و از تنقلات شور استفاده نکنند.
وی بیان کرد: در راستای کاهش نمک دریافتی مردم الزامی است که صنایع غذایی و کارخانجات، میزان نمک مصرف شده در فرآوری غذاها را کاهش دهند. البته این اقدام توسط معاونت غذا و دارو آغاز شده است، اما ضرورت دارد که این موضوع با جدیت بیشتری پیگیری شود.
اجتمام *۹۴۸۲**۱۴۸۵