تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۱۱

تهران- ایرنا- روند صعودی بازار سرمایه در هفته گذشته نیز ادامه پیدا کرد. شاخص کل در اولین هفته خرداد نسبت به هفته گذشته 9500 واحد رشد داشته است. عملکرد مثبت نماگر اصلی بازار طی این هفته موجب شد که شاخص بورس تهران با رشد 1.04 هفته را به پایان رساند.

پیشی گرفتن از بازارهای موازی


یکی از مهم‌ترین دلایلی که می‌توان به آن پرداخت مساله تفاوت رشد در بازار سرمایه و بازارهای موازی است. حامد ستاک تحلیلگر و کارشناس بازار سرمایه به «اعتماد» می‌گوید: مهم‌ترین عامل تفاوت بازار سرمایه و بازارهای موازی نحوه رشد در این بازار است. به عنوان مثال در بازار سرمایه در یک روز به‌طور ناگهانی ۲۰ درصد رشد یا افت رخ نمی‌دهد. تفاوتی که بازار سرمایه با بازارهای رقیب و موازی دارد در نحوه رشد این بازار است. معمولاً رشد در بازار سرمایه با تأخیر بیشتری شروع می‌شود و همچنین این رشد به‌طور متوسط اتفاق می‌افتد و ناگهانی نیست. او ادامه می‌دهد: همین تأخیر موجب شده که سرمایه‌داران و تحلیلگران بازار سرمایه معتقد باشند که بازار سرمایه هم‌تراز با بازارهای دیگر رشد نکرده است و همین عامل می‌تواند مهم‌ترین عاملی باشد که خود را در رفتار سهامداران و همچنین در گزارش شرکت‌ها نشان می‌دهد.



شنبه تنها روز منفی هفته


در اولین روز کاری هفته شاخص کل به رنگ قرمز درآمد. روز شنبه شاخص کل با افت ۸۵۴ واحدی روبه‌رو شد. شاخص بورس تهران در روز شنبه بیش از هر چیز متأثر از قیمت‌های جهانی بود. قیمت جهانی کالا با تشدید و گسترش شعله‌های جنگ تجاری بین چین و امریکا، تحت فشار قرار گرفت. نوسان در هر بازاری منجر به کاهش اعتماد از سوی بازیگران به بازار می‌شود. حامد ستاک تحلیل‌گر بازار سرمایه در این مورد می‌گوید: بازار سرمایه ما بازاری کالامحور و قیمت کالاهای جهانی در آن تأثیرگذار است و نقش مهمی در بازار سرمایه ایران ایفا می‌کند. ریسک ناشی از نوسانات قیمت موجب می‌شود که سهامداران تنها بیننده در بازار سهام باشند. این خود منجر به افت بازار سرمایه می‌شود.



شروع رشد در هفته


اما روز یکشنبه شاخص کل رشد ۳۳۰۰ واحدی را تجربه کرد. این روز اکثر نمادها سبزپوش شده بودند و نماد قرمز کمی در تابلو معاملات دیده می‌شد. شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران پس از تجربه اصلاح و استراحت یک‌روزه بار دیگر به مدار رشد بازگشت. حذف تدریجی تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی، چشم‌انداز اغواگرانه دارایی‌های تجدید ارزیابی‌نشده و تداوم عملکرد مناسب شرکت‌های بورسی در صورت‌های مالی منتشرشده در سامانه کدال، از مهم‌ترین محورهای صعودی بودن قیمت‌ها به رغم ارسال سیگنال‌های منفی از بازارهای جهانی‌بود. همچنین تعطیلی بازارهای جهانی و کاهش اثر تلاطم‌های آن بر تالار شیشه‌ای، بار دیگر بورس را در مدار واکنش به تغییرات داخلی متغیرها قرار داد. ستاک درباره کاهش تلاطم در بازار کالاهای جهانی می‌گوید: هرچقدر قیمت کالاهای جهانی از ثبات بیشتری بر خوردار باشند، تحلیلگران بازار سرمایه می‌توانند تحلیل بهتر، بلندمدت و جامع‌تری از اتفاقات بازار داشته باشند و همین عامل باعث می‌شود که خرید و فروش با ثبات‌تر و بهتری داشته باشند و در نهایت منجر به رونق بازار سرمایه می‌شود.



دوشنبه و گزارش‌ها


بعد از تعطیلی یک‌روزه بازار، در روز دوشنبه باز بورس تهران درخشید. رشد ۵۶۷۹ واحدی شاخص کل نشان از رونق در این روز است. در جریان معاملات ۷ خرداد ۹۸ بورس با نمایش مقتدرانه تقاضا و جهش طیف وسیعی از سهم‌ها، فاصله خود را از سقف تاریخی به کمتر از ۲ درصد رساند. سریال گزارش‌های ماهانه که همچنان در حال انتشار است، چنان تصویری از عملکرد شرکت‌ها در اردیبهشت ترسیم کرده که سرمایه‌گذاران با حضور پررنگ خود در سهام بسیاری از شرکت‌ها در صف‌هایی نسبتاً طولانی در حال خرید سهم بودند.



حامد ستاک درباره عملکرد شرکت‌ها به «اعتماد» می‌گوید: گزارش ماهانه اکثر شرکت‌ها از لحاظ اسمی رشد قابل توجهی داشته است. درآمد فروش شرکت‌ها، از قیمت فروش در میزان فروش به دست می‌آید بنابراین رشد در قیمت کالا منجر به افزایش کل فروش و عملکرد بهتر شرکت‌ها شده است. اگر شرکتی را پیدا کنند که به غیر از قیمت فروش، میزان تولید و فروش آنها نیز افزایش پیدا کرده، اوضاع بهتری دارند ولی تقریباً در گزارش‌ها بیشتر شاهد رشد قیمت‌ها بوده‌ایم و اکثر شرکت‌ها گزارش‌های خوبی را روانه بازار کردند که منجر به افزایش قیمتی شد.


علاوه بر عملکرد غافلگیرکننده اغلب بنگاه‌ها در ماه گذشته، فروکش نگرانی‌ها در پی بهبود فضای تنش‌آلود سیاسی هم در آرایش معامله‌گران بورسی نقش مؤثری ایفا کرد.



آخر هفته و کاهش تنش‌ها


شاخص بورس تهران در آخرین روز کاری هفته هزار و ۲۲۲ واحد رشد کرد و به سطح ۲۲۴ هزار و ۴۷۶ واحد رسید. افت نسبی تقاضا در مقایسه با روز گذشته در نهایت سبب شد تا شاخص کل از سطح ۲۲۵ هزار واحد که در میانه معاملات به آن رسیده بود فراتر نرود. علاوه بر اینکه تلاطم در بازارهای جهانی کاهش یافته و به یک آرامش نسبی رسیده، اخبار عمومی از کاهش تنش‌های سیاسی بین ایران و امریکا خبر می‌دادند. به نظر می‌رسد بخشی از رشد تقاضای سهام مرهون تغییر فضای بازار جهانی و همچنین کمرنگ‌شدن ریسک‌های سیاسی باشد.


ستاک کارشناس بازار سرمایه در مورد تأثیر تنش‌های بین ایران و امریکا می‌گوید: همه تنش‌های سیاسی خود را در عاملی به نام ریسک سیستماتیک نشان می‌دهند هر چه این مدل تنش‌ها چه در داخل چه با کشورهای دیگر کمتر شود، منجر به کاهش ریسک سیستماتیک در بازار سرمایه می‌شود و با کاهش ریسک سیستماتیک فعالان بازار سرمایه با دلگرمی بیشتر و نگرانی کمتر به خرید و فروش در بازار سرمایه می‌پردازند. کاهش این تنش‌ها چه داخلی چه خارجی اتفاق مثبتی برای بازار سرمایه و بورس تهران است.



پیش‌بینی از هفته آینده


با نگاهی به روند معاملات در چند روز گذشته و تحلیل آن در امتداد رشد ماه‌های اخیر می‌توان دریافت که بازار سهام کشور به دلیل وجود عوامل متعددی همچون خوش‌بینی به تأثیر تغییرات ارزی و تفاوت نرخ ارز نسبت به سال گذشته و شواهدی که از افزایش قیمت کامادیتی‌ها در بازارهای جهانی وجود دارد، فعالان بازار همچنان به رشد قیمت سهام امیدوارند.



همچنین نزدیک شدن به فصل مجامع خود عامل رونقی برای بازار سرمایه است زیرا در مجامع سهامداران می‌توانند به‌طور مستقیم با مدیران و گردانندگان سهام شرکت صحبت کنند. حامد ستاک می‌گوید: در مجامع اتفاق‌ها و خبرها برای اولین‌بار فاش می‌شود که می‌تواند بر نظر سرمایه‌گذاران تأثیر زیادی داشته باشد. همچنین به دلیل تقسیم سود در مجامع نقدینگی در بازار سرمایه افزایش پیدا می‌کند که می‌توان بخشی از رونق بازار سرمایه طی روزهای اخیر را مرتبط به فصل مجامع دانست. به نظر نمی‌رسد که رویه حاکم بر بازار تغیرات خاصی داشته باشد و به رشد خود همچنان ادامه دهد. اگر اتفاق خاصی مثل نوسانات شدید و اتفاق‌های منفی دیگر رخ ندهد، این روند مثبت بازار سرمایه ادامه‌دار خواهد بود.



منبع: روزنامه اعتماد؛ ۱۳۹۸،۰۳،۱۱


گروه اطلاع رسانی **۹۳۷۰**۲۰۰۲