منابع خبری عراق روز شنبه به نقل از منابع اروپایی نوشتند که کارکنان اکسون موبیل که دو هفته پیش با توصیه مقامات کاخ سفید و به بهانه ناامنی و در معرض تهدیدات امنیتی قرار داشتن، خاک عراق را ترک کرده بودند، فردا یکشنبه به تدریج به سر کار خود باز خواهند گشت.
خروج کارکنان این شرکت از خاک عراق هر چند نمایشی و تبلیغاتی خوانده شد اما بدلیل تأثیر منفی آن بر فضای امنیتی و کسب و کار این کشور، خشم مقامات عراق را برانگیخته بود چرا که آنها پیش و هنگام ترک کارکنان اکسون موبیل بارها تاکید کرده بودند شرایط امنیتی در عراق از جمله برای مراکز و نمایندگیهای خارجی و همچنین تأسیسات نفتی جنوب مطلوب است.
مقامات وزارت نفت و شرکت نفت جنوب عراق نیز در اظهارنظرها و بیانیههایی ضمن انتقاد از این اقدام اکسون موبیل تاکید کرده بودند که فعالیت میادین نفتی جنوب را بدون حضور کارشناسان و تکنسینهای آمریکایی، ادامه خواهند داد و حتی آن را توسعه میدهند.
تصمیم آمریکا برای خارج کردن کارکنان غیر عراقی این شرکت آمریکایی به دنبال هشدارهای اخیر وزارت امور خارجه آمریکا و سفارت آمریکا در بغداد پیرامون محدودیت شدید تردد اتباع آمریکایی به عراق و عدم سفر به این کشور صورت گرفته بود، اقدامی که به نوبه خود در پی اصابت یک گلوله مینی کاتیوشا به محلی در منطقه امنیتی سبز بغداد رخ داد، جایی که در فاصله چند کیلومتری آن سفارت آمریکا و نیز چند نهاد دولت عراق قرار دارد.
اقدامات به اصطلاح احتیاطی آمریکا که مقامات و ناظران عراقی آن را تبلیغاتی و عراق هراسانه توصیف کردند، در حالی بود که مقامات عراقی بارها رسماً اعلام کرده بودند که وضعیت امنیتی در عراق مطلوب است و خطر و تهدیدی متوجه اتباع خارجی از جمله آمریکاییها نیست.
ناظران در همان زمان تاکید کرده بودند که اقدام جدید آمریکا در عراق ماهیت تبلیغاتی و جنگ روانی دارد و در راستای افزایش اقدامات تحریک آمیز و تهدیدات واشنگتن علیه کشورهای منطقه از جمله ایران و عراق و نیز جبهه مقاومت اسلامی و همچنین جوسازی در خصوص افزایش تهدیدات و ناامنی در عراق به منزله زمینه سازی برای فشار و مداخله بیشتر صورت میگیرد
اکنون با بازگشت قریب الوقوع و تا این جای کار بی سر و صدای کارکنان غیر عراقی اکسون موبیل به محل کار خود در میادین نفتی بصره در جنوب عراق، صحت دیدگاه ناظران مبنی بر جنگ روانی بودن اقدام اخیر آمریکا از یکسو و ناکام ماندن و شکست این سیاست از سوی دیگر به خوبی نمایان میشود، بویژه آنکه موضع مقامات رسمی دولت عراق و شخصیتها و احزاب عراقی در خصوص تنشهای اخیر در منطقه و سیاستهای خصمانه و یکجانبه آمریکا علیه کشورهای مستقل نه تنها تغییری نکرده است بلکه بر استحکام و قوت آن نیز افزوده شده است.
اظهارات صریح "محمد علی الحکیم" وزیر امور خارجه عراق روز یکشنبه گذشته در پایان مذاکرات با "محمد جواد ظریف" همتای ایرانی اش در بغداد بیش از پیش این استحکام و شفافیت را نشان داد.
وی در جریان یک کنفرانس خبری مشترک با ظریف بغداد تاکید کرد که بغداد مخالف اقدامات یکجانبه آمریکا در برابر جمهوری اسلامی ایران است. ایران کشور برادر و همسایه ماست و ما در کنار ایران خواهیم بود.
الحکیم افزود که تحریم اقتصادی هیچ سودی ندارد و ملت ایران یک ملت بزرگ و مخالف جنگ است.
وزیر امور خارجه عراق گفت که عراق با تمام توان با کشورهای حوزه خلیج فارس، عربی، منطقه و اروپایی برای رسیدن به دیدگاه مشترک در مشکلات موجود تلاش میکند.
بازگشت کارکنان اکسون موبیل همزمان با عقب نشینی واشنگتن از برخی تهدیدات نظامی خود از یکسو و انتشار اخباری مبنی بر تعلیق تحریم خرید نفت از ایران برای برخی از واردکنندگان از سوی دیگر نشانگر آن است که برغم فشار و جوسازی روزافزون تیم ب برای جنگ افروزی در منطقه اما دولت ترامپ و بویژه شخص وی اکنون به ناتوانی این سیاستها و بی اثر بودن تهدیدات و فشارها پی برده و اکنون دنبال راهی برای آرام تر کردن اوضاع هستند تا راه دیگری برای ادامه سیاستها و منفعت جویی های خود در منطقه و بویژه از کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس پیدا کنند.
تلاش ناکام سعودیها در ایجاد نوعی اجماع عربی علیه جمهوری اسلامی ایران و جبهه مقاومت اسلامی منطقه در جریان نشستهای عربی و اسلامی اخیر در مکه مکرمه نیز شاهد دیگری است که به باور برخی ناظران، بیش از هر چیز نشانگر به در بسته خوردن سیاست ایران هراسی و تهدید آمریکا و سرخوردگی سعودیها از مواضع اخیر ترامپ است.
خاورم *۱۰*** ۳۸۰ *