شیراز - ایرنا - سه نفر از پژوهشگران و اعضای هیات علمی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز با ترجمه کتاب پنج کلید طلایی برای دستیابی به غذای سالم تر و ایمن تر این اثر ارائه شده سازمان بهداشت جهانی را برای فارسی زبانان و هم میهنان قابل دستیابی کردند.

دکتر سید محمد مظلومی عضو هیأت علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شنبه به خبرنگار ایرنا گفت: ترجمه و ارائه این کتاب و پژوهش علمی حاصل یک کار تیمی است که با مشارکت استادان مرکز تحقیقات تغذیه و گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده است.


وی افزود: دکتر عنایت الله بریزی، مهندس آسیه امیری و من دکتر سید محمد مظلومی در ترجمه این کتاب مشارکت داشته‌ایم.


این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با ارائه توضیحاتی در باره مقدمه این کتاب بیان داشت: اگر چه دولت‌ها در سراسر دنیا برای بهبود ایمنی محصولات غذایی تلاش می‌کنند اما رخداد بیماری‌های ناشی از غذا همچنان به عنوان یک مسأله مهم سلامتی درکشورهای پیشرفته و درحال توسعه باقی مانده است.
مظلومی بیان کرد: تخمین زده می شودکه هر سال ۱.۸ میلیون نفر در نتیجه بیماری‌های اسهالی می‌میرند و بیشتر این موارد مرتبط با مصرف آب یا غذای آلوده است؛ آماده سازی غذا به شکل مطلوب می‌تواند از بسیاری از بیماری‌های ناشی از غذا جلوگیری کند. بیش از ۲۰۰ بیماری شناخته شده از طریق غذا انتقال پیدا می‌کند.


این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اضافه کرد: سازمان بهداشت جهانی (WHO) از مدتها قبل از نیاز به آموزش افرادی که با غذا در تماس هستند بواسطه مسئولیت آنها در بحث ایمنی مواد غذایی، آگاه بوده است. در اوایل دهه ۱۹۹۰ سازمان بهداشت جهانی، " قوانین دهگانه طلایی برای آماده سازی غذای ایمن" را تدوین نمود که به طور گسترده‌ای ترجمه و تکثیر شد با این وجود آشکار بود که چیزی ساده‌تر و عموماً اجرایی تر نیاز است.


بعد از تقریباً یک سال مشاوره با کارشناسان مجرب ایمنی مواد غذایی و کارشناسان آنالیز خطر، سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۰۱ پنج کلید دستیابی به غذای سالم‌تر و ایمنتر را معرفی کرد. پنج کلید دستیابی به غذای سالم‌تر و ایمن تر، تلفیقی از همه پیام‌های " قوانین دهگانه طلایی برای آماده سازی غذای ایمن" با عنوان‌های ساده‌تر است تا راحت تر به خاطر سپرده شوند و اکنون ترجمه فارسی آن ارائه شده است.


مظلومی اضافه کرد: پیام‌های اصلی پنج کلید دستیابی به غذای سالم‌تر و ایمن تر شامل: همیشه نظافت را رعایت کنید؛ غذاهای خام را از غذاهای پخته جدا کنید؛ غذاها را خوب بپزید؛ غذاها را در دمای مناسب و سالم نگهداری کنید و همیشه از آب سالم و مواد خام سالم برای تهیه غذا استفاده شود.


وی اضافه کرد: این کتاب به بیش از ۴۰ زبان ترجمه شده است و برای اشاعه پیام بهداشت مواد غذایی سازمان بهداشت جهانی در تمام دنیا استفاده می‌شود.


۶۱۱۳ /‏۱۸۷۶‬