به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و عوامل جوی، به مناسبت روز جهانی دریا و اقیانوس دو کارگاه علمی-آموزشی و یک میزگرد تخصصی و چهار فعالیت نمونهبرداری اقیانوسشناسی بهطور همزمان توسط محققان این پژوهشگاه برگزار میشود.
بهروز ابطحی رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی در تشریح این برنامهها گفت: همزمان با روز جهانی اقیانوسها، کارگاه علمی-آموزشی «اسیدی شدن اقیانوسها و توسعه ظرفیت منطقهای در مشاهدات اقیانوسی» با حضور متخصصان و علاقهمندان به مطالعات اقیانوسشناسی و با محوریت مرکز منطقهای اقیانوسشناسی غرب آسیا تحت نظر یونسکو و با تدریس دو نفر از مدرسان کمیسیون بین دولتی اقیانوسشناسی از کشور آلمان به نام «کریستین اسنسی» و «کاتریناشو» و همچنین ابوالفضل صالح و مریم قائمی مدرس و اعضای هیات علمی پژوهشگاه در تاریخ ۱۸ و ۱۹ خرداد ۱۳۹۸ برگزار میشود.
وی هدف از برگزاری این کارگاه را توسعه ظرفیت و دانش کشورهای غرب آسیا در مشاهدات اقیانوسی عنوان کرد و افزود: در یک صد سال اخیر و با توسعه فعالیتهای صنعتی با پدیده افزایش غلظت گازهای گلخانهای و بهویژه دیاکسید کربن در جو زمین مواجه هستیم و این افزایش، اثرات انکارناپذیری را بر ترکیب شیمیایی اقیانوسها و دریاها داشته که در نتیجه آن تنوع زیستی دریایی تحت تأثیر قرار گرفته است، شواهدی مانند سفید شدن آبسنگهای مرجانی برای آن مطرح شده است، بنابراین موضوع اسیدی شدن اقیانوسها از اهمیت ویژهای برخوردار است و آشنایی با تجربیات سایر کشورها در این زمینه برای کشورهای منطقه غرب آسیا، بسیار حائز اهمیت است.
ابطحی ضمن بیان اینکه هر ساله روز جهانی اقیانوسها و دریاها با هدف یادآوری نقشهای اساسی دریاها و اقیانوسها در زندگی روزانه تکتک ساکنان کره زمین گرامی داشته میشود بر افزایش آگاهیهای عمومی پیرامون اثرات فعالیتهای انسانی بر دریاها و ایجاد یک حرکت جمعی در بین آحاد جامعه برای مدیریت پایدار اقیانوسها و دریاهای جهان، تأکید کرد.
هر ساله در روز هشتم ژوئن مراسم روز جهانی اقیانوسها» برگزار میشود. برای نخستین بار و در سال ۱۹۹۲، پیشنهاد اختصاص روزی به این نام توسط هیئت کانادایی شرکتکننده در «اجلاس زمین» در ریو دو ژانیرو برزیل مطرح شد. در سال ۱۹۹۸، کمیسیون بین دولتی اقیانوسشناسی یونسکو از برگزاری مراسم بینالمللی رسمی در این زمینه حمایت کرد. در سال ۲۰۰۲، دو سازمان حفاظت از محیطزیست به نامهای «شبکه جهانی اقیانوس» و «پروژه اقیانوس» این روز را با استفاده از شبکه باغوحشها، آکواریومها و گروههای زیستمحیطی خود در سراسر جهان جشن گرفتند. در نهایت، مجمع عمومی سازمان ملل نیز بهصورت رسمی روز جهانی اقیانوسها را در سال ۲۰۰۸ تعیین کرده و در هشتم ژوئن ۲۰۰۹ نخستین مراسم آن برگزار شد.
**پایش سواحل و آبهای نوار ساحلی کشور بهمنظور شناخت زیستبومهای ساحلی
ابطحی همچنین به انجام مرحله جدید برنامه علمی پایش نوار ساحلی بهطور همزمان در شمال و جنوب کشور توسط ایستگاههای پژوهشگاه در نوشهر، بوشهر، بندرعباس و چابهار اشاره کرد و گفت: به مناسبت گرامیداشت سالروز جهانی اقیانوسها و دریاها عملیات اندازهگیری میدانی پارامترهای مختلف فیزیک و شیمیایی آب در حوزه مطالعات اقیانوسی توسط پژوهشگران مستقر در این مراکز در آبهای نوار ساحلی کشور مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
وی هدف از برگزاری این برنامه علمی که همزمان با روز جهانی اقیانوس برگزار میشود را «افزایش شناخت از وضعیت زیستبومهای ساحلی» عنوان کرد و گفت: این برنامه در حوزه پایش سواحل و آبهای نوار ساحلی کشور از سال ۱۳۹۷ آغاز شده است و بهطور مستمر در حوزههای علوم دریایی، اقیانوسی و جوی به مطالعه نوار ساحلی میپردازد.
رئیس پژوهشگاه همچنین به برگزاری کارگاه آموزشی «معرفی خدمات مرکز ملی دادههای اقیانوسی و دریایی» با هدف معرفی توانمندیهای این مرکز و بهرهگیری از ظرفیتهای آن در سطح ملی، در ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ در پژوهشگاه اشاره کرد و گفت: مرکز ملی دادههای اقیانوسی و دریایی «در راستای رسالت خود، دریافت و جمعآوری داده در سطح ملی، منطقهای و بینالمللی، حفظ و نگهداری طولانیمدت از دادهها و اطلاعات مرتبط و در دسترس قرار دادن دادهها برای استفاده ملی و بینالمللی، با توسعه نرمافزارهای متعدد و یک سامانه تبادل دادهها با فرمت استاندارد، جایگاه بینالمللی مطلوب و مفیدی را در این عرصه کسب کرده است.
**برگزاری اولین میزگرد تخصصی استحصال آب از دریای خزر
همچنین در بخشی دیگر از این گزارش، دکتر حمید علیزاده کتک لاهیجانی معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه به برگزاری اولین میزگرد تخصصی استحصال آب از دریای خزر؛ انتقال بین حوضهای و بهرهبرداری ساحلی که قرار است در تاریخ ۲۲ خرداد ۹۸ و با حضور متخصصان حوزههای مختلف برگزار شود اشاره کرد و اظهار داشت: در این میزگرد تخصصی، وجوه و ابعاد مختلف انتقال آب دریای خزر مورد بحث، بررسی و نقادی علمی قرار خواهد گرفت.
به گفته علیزاده، برگزاری میزگردهای تخصصی که بهمنظور بحث و تبادلنظر و بررسی آخرین تحولات علمی بین متخصصان حوزه علوم و فنون دریایی، اقیانوسی و جوی برگزار میشود، جزئی از فعالیتهای علمی پژوهشگاه به شمار میآید.
علمی ۹۰۱۴** ۱۰۵۵