سفره افطاری که هر ساله پس از پایان دوران دفاع مقدس در جوار شهدای گرانقدر در بهشت زهرا تهران برپا می شود و هر ساله والدین شهیدان و خانواده های محترم «یکصد شهید، ایثارگر، آزاده، و جانباز»، به همراه همرزمان شهدا گرد هم می آیند و با برگزاری مراسم روضه خوانی در روز های پایانی ماه مبارک رمضان قدری دل خود را با شهدا نزدیک تر کرده و در فضایی معنوی عطر و بوی شهدا را استشمام می کنند.
هر ساله تعدادی از این والدین شهدا که با عنایت خداوند سلامت و در قید حیات هستند در این برنامه حضور بهم می رسانند و از مرحومین (والدین شهدا) که در سالهای گذشته بر گرد این سفره معنوی می نشستند یادی می کنند.
نوجوانان و جوانان امروز هم با تاسی از والدین خود در مراسم افطار با شهدا شرکتی فعال داشته و تا آنجا که می توانند به روایت همرزمان شهدا گوش فرا داده و در روزهای بعدی در مساجد و مدارس برای همکلاسی ها و دوستان خود این خاطرات به یاد ماندنی و توام با فرهنگ ایثار و شهادت را تعریف کرده و خود را با اخلاق و رفتار عمو دایی پدر بزرگ و دوستان پدرانشان هم راستا کرده و سعی دارند که به مانند شهدای بزرگوار رفتار کنند.
در حالی که هوای خرداد ماه رو به گرمی می گذارد اما عاشقان شهدا همچنان در برگزاری این مراسم اصرار وابرام دارند چون می دانند که انتقال فرهنگ ناب شهادت و ایثار تنها با از خودگذشتگی و ارائه فرهنگ جبهه و دوران دفاع مقدس و روایت خاطرات دوستان شهید خود میسر خواهد بود و باید این فرهنگ سینه به سینه به نسل های بعدی دوران دفاع همه جانبه مردم ایران برسد و جوانان و نوجوانان ما آشنایی کامل با زندگی شهدا و از خودگذشتگی و ایثار آنان داشته باشند.
در این جمع صمیمی هر کسی برای انجام مراسم از هر تلاشی فرو گذاری نمی کندد؛ مادران شهدا دعاگوی زحمت کشان این کار هستند و با فرستادن صلوات برای سلامتی اهل بیت و خادمان حمایت معنوی خود را نشان می دهند، پدران شهدا همپای خادمان شهدا رتق و فتق امور را برعهده دارند، همسران و خواهران شهدا با پاک کردن سبزی و آماده کردن سفره افطاری نقش مهمی دارند.
برادران شهدا در گرمای طاقت فرسای خرداد ماه با زبان روضه با آماده کردن غذای افطاری گوش به روضه های مداحان می کنند، فرزندان شهدا نیز هم دوش همرزمان پدران خود برای برگزاری این سنت دیرینه و معنوی تلاشی چشمگیر دارند وسعی می کنند مشابه روایت های رزمندگان از پدران شهیدشان تلاش داشته باشند و فضا را تا حد زیادی به دوران جنگ و جبهه نزدیک کنند.
* این سفره بوی شهدا را می دهد
حاج حسن صفری پدر شهید مهدی صفری که در عملیات والفجر ۸ در اسفند ماه سال ۱۳۶۴ در منطقه عمومی و عملیاتی فاو به شهادت رسیده است سجاده نماز جماعت مغرب و عشا را پهن می کند و خود را آماده برگزاری نماز جماعت در هنگام اذان کرده و به یاد دوران دفاع مقدس بعنوان امام جماعت همرزمان فرزندش را برای انجام فریضه نماز دعوت می کند.
حاج حسن به خبرنگار ایرنا که در این جمع حضور دارد می گوید: این سنت و این سفره معنوی با بوی و عطر شهدا از سال ۱۳۶۷ هر ساله در بهشت زهرا در کنار مزار شهدا و بویژه شهدای گمنام برپا شده و جوانانی که امروز موی خود را سپید کرده و هم رزم فرزندان ما بوده اند تلاش خود را برای تداوم این کار مهم صورت می دهند.
این پدر شهید که خود از بسیجی ها و رزمندگان جنگ تحمیلی بوده ادامه می دهد: اگر امروز ما دور هم جمع می شویم نتیجه جان فشانی های شهدا و رزمندگان در مقابل دشمنان اسلام و حمایت همه جانبه مردم شهید پرور ایران اسلامی از مقام ولایت و رهبری در انقلاب اسلامی است.
حاج آقا صفری برپایی سفره افطار در جوار مرقد پاک شهدای گمنام و مقابل حسینیه شهدای گمنام را نشان از همدلی رزمندگان دوران دفاع مقدس در ارائه فرهنگ ناب شهدا به جوانان می داند و آرزو می کند که این سنت تا سالهای سال باقی بماند تا همیشه نشانی از شهدای گمنام در سینه شرکت کنندگان و بینندگان آن وجود داشته باشد.
* با یاد شهدا افطار می کنیم
حاج نادرغلامی مرحقی پدر معلم شهید سعید غلامی که در عملیات تکمیلی کربلای ۵ در منطقه عملیاتی شلمچه در دهم اسفند سال ۱۳۶۵ به شهادت رسیده به خبرنگار ایرنا می گوید: با برپایی این سفره یاد و خاطره ما با شهدا می ماند. من و مادر و خواهران و برادر سعید، همه ساله در این مراسم معنوی شرکت کرده ایم و خانواده ها خود هزینه این مراسم را جمع آوری می کنند.
پدر شهید غلامی که از بسیجیان ناب است افزود: همانطور که رهبر عزیزمان فرمودند «اجر و ثواب یادآوری و بزرگداشت نام و یاد شهدا کمتر از مقام شهدات نیست»، باید بگویم که واقعاً این حرف امام و ولی فقیه زمان ما کاملاً درست و اصولی است و ما به این سخنان ایمان کامل داریم.
حاج نادر با ذکر خاطره ای از آغاز این کار معنوی گفت: سالهای ابتدایی که این کار آغاز شده بود خانواده شهدا کمتر از این تعداد (در حدود ۱۰۰ خانواده) حضور داشتند و امکانات کمتری بود و سفره افطار در میان مزار شهدا برپا می شد اما امروز شما شاهد هستید که با حضور جوانان و نوجوانان اعم از دختر و پسر در کنار ما موسپیدان و تلاش همرزمان شهدا سفره ای با این درخشانی برپا شده و امروز با یاد شهیدانمان افطار می کنیم.
* هر ساله منتظر اعلان همرزمان شهدا برای نشست بر سفره افطاری با شهدا هستیم
حاجیه خانم زهرا حاج علی اکبری مادر شهید مهدی رضایی و خواهر شهید محمود حاج علی اکبری که فرزند و برادرش در عملیات کربلای ۵ طی ۴۰ روز فاصله به شهادت رسیدند (۱۰ اسفند ۶۵ روز شهادت فرزند و ۲۰ دی ۶۵ روز شهادت برادر) به خبرنگار ایرنا گفت: ما مادران و خواهران شهدا سالیان سال است که در ماه مبارک رمضان منتظر اعلان رسمی هرزمان شهیدمان هستیم تا با حضور در این مراسم یادی از شهدا بویژه شهدای گمنام کنیم.
این مادر شهید با بیان اینکه ناراحت دوری چندین ساله از فرزند و برادرش نیست تصریح کرد: دوری فرزند برای مادران بسیار سخت است اما این سختی برای اینکه فرزندان و برادرانمان برای دفاع از اسلام و یاری دین اسلام رفتند، سهل شده و قطعاً اهل بیت جای خالی فرزندانمان را پر کرده اند و ما امروز با حضور پر رنگ از دستورات رهبر و امام خامنه ای حمایت و دفاع خواهیم کرد.
حاجیه خانم اکبری با اشاره به سفره معنوی افطار با شهدا و در کنار مزار شهدا می گوید: این سفره های معنوی و معطر به بوی شهدا قطعاً برای فرزندان و نوجوانان درسی بزرگ خواهد بود که هیچ گاه شهدا را فراموش نکنند و به فرمان رهبر خود باشند تا به اسلام و ایران و آسیب و گزندی وارد نیاید.
* نشستن بر سفره افطار در کنار شهدا به انسان آرامش می دهد
محمد حسین ورامینی فرزند شهید حاج عباس ورامینی رییس ستاد لشکر ۲۷ محمد رسول الله ص که در عملیات والفجر ۴ در منطقه عمومی حاج عمران در ۲۸ آبان سال ۱۳۶۲ به شهادت رسیده است به خبرنگار ایرنا می گوید: شرکت در این مراسم توفیق می خواهد نشستن بر سر سفره در جوار شهدای گمنام نصیب هر کسی نمی شود ما باید قدر امروز را بدانیم.
وی با اشاره به روایت های مختلف از شهدا در این بین و در این مراسم اضافه می کند: فرزندان شهدا حتماً از روایت همرزمان پدران خود بهره کافی برای رسیدن به اخلاق و رفتار و کردار شهدا خواهند برد. طبیعی است که بسیاری از فرزندان شهدا یا کودک بوده و یا اینکه مثل من پدر شهید خود را ندیده اند و قطعاً این روایات بسیار سودمند خواهد بود.
ورامینی با بیان اینکه نشستن بر سر سفره در جوار شهدا احساس آرامش به انسان می دهد گفت: برپایی سفره افطاری ساده در کنار مزار شهدا و در مقابل حسینیه شهدای گمنام هر ساله برای ما یک افتخار است که این را همرزمان شهیدان برایمان رقم می زنند و ما خانواده شهدا نیک می دانیم که حضور بر سر این سفره نعمات بزرگی برای خود و دوستانمان خواهد داشت.
* همرزمان یاد شهدا را زنده کردند
حاج امیر کمر زرین (جانباز و رزمنده)، دکتر شعبانی، حاج اسماعیل اکبری (جانباز)، حاج رضا غلامی، حاج علی ورامینی، حاج حمید توسلی نیا، حاج حبیب مومن فر، حاج علیرضا کمالی زاده، حاج آقا جباری (پدر شهید)، حاج آقا درخشان، حاج حبیب مومن فر، حاج رضا کریمی، حاج وحید صالحیان، حاج محسن محبی، اقای محمد محبی و کربلایی حامد گنجی از گردانندگان این مراسم که خود از یادگاران شهدا هستند و دستی در آتش انجام این مراسم داشتند به نوبه خود هم زحمت کشیدند و هم روایاتی از شهدا را برای خانواده ها به زبان آوردند و در نهایت این دورهمی با نوای زیارت عاشورا طنین انداز شد و مداحان روضه خواندند و نماز جماعت به امامت حاج حسن صفری برگزار و عاشقان شهدا و صدها شرکت کننده بر سر سفره کرامت اهل بیت وشهدا نشستند و رمضان امسال را هم با شهدای گمنام افطار کردند.
گزارش از: رضا رضایی مجد
اجتمام* ۱۰۹۵