به گزارش روز یکشنبه وزارت جهاد کشاورزی، ترحم بهزاد افزود: با توجه به بارندگیهای چند ماه اخیر، توسعه گیاهان دارویی را در ۱۱۲ هزار هکتار از اراضی مرتعی در سال ۹۸ پیش بینی میکنیم.
وی با بیان اینکه سال گذشته از محل اعتبار ۷۰۰ میلیارد تومانی صندوق توسعه ملی به سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، مبلغ ۶۰ میلیارد تومان به دفتر فنی مرتع تخصیص یافت، اظهار داشت: با بخشی از این اعتبار در سال ۹۷ در سطح ۱۳ هزار و ۵۰۰ تا ۱۵ هزار هکتار مرتع، کشت گیاهان دارویی توسعه یافت.
وی درباره گونههای گیاهان دارویی تصریح کرد: ما طبقه بندی و قطب بندی گونههای مختلف گیاهان دارویی را برای مراتع ۳۱ استان کشور انجام دادهایم. در اراضی مرتعی این ۳۱ استان قرار است ۷۰ گونه گیاه دارویی با توجه به شرایط اقلیمی آنها کشت شود.
بهزاد به انعقاد تفاهمنامه مشترک میان دفتر فنی مرتع سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، کانون سراسری انجمنهای صنفی کارفرمایی مرتعداران ایران، اتحادیه سراسری تعاونیهای منابع طبیعی، آبخیزداری و کشاورزی کشور و اتحادیه صادرکنندگان گیاهان دارویی و فرآوردههای غذایی ایران اشاره کرد و گفت: با امضای این تفاهمنامه طرفین ملزم شدند حداکثر تلاش خود را برای رفع مشکلات گیاهان دارویی، صادرات و تجاری سازی این محصولات در راستای تحقق برنامه ششم توسعه انجام دهند.
مدیرکل دفتر فنی مرتع سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور توسعه رویشگاههای گونههای مرتعی دارای ارزش ژنتیکی، اقتصادی، زیست محیطی برای حفظ آب و خاک کشور، حفظ و گسترش ذخایر ژنتیک و توسعه آن، به فعل درآوردن استعدادهای بالقوه موجود در رویشگاههای واجد محصولات با ارزش با هدف ایجاد فرصتهای شغلی، تقویت معیشت و اقتصاد مجریان، صاحبان عرف و بهره برداران ساکن مناطق مرتعی و افزایش صادرات را از اهداف پروژههای این سازمان در حوزه گیاهان دارویی عنوان کرد.
براساس آمارها مساحت کل منابع طبیعی کشور ۱۳۴ میلیون هکتار معادل بیش از ۸۲ درصد مساحت کشور ایران است که بیش از ۱۴ میلیون هکتار آن را جنگل، ۳۲ میلیون هکتار را بیابان و ۸۴ میلیون هکتار را مراتع تشکیل میدهد.
اکنون میزان تجارت جهانی گیاهان دارویی بیش از ۱۰۷ میلیارد دلار است که طبق پیش بینی انجام شده، این رقم تا سال ۲۰۲۵ به بیش از ۴۵۰ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.
سالانه بیش از ۱۷ میلیون و ۱۵۴ هزار و ۴۶۷ کیلوگرم انواع گیاهان دارویی در قالب ۲۰۹ شرکت تعاونی بخش کشاورزی با اشتغالزایی ۱۰۲ هزار و ۸۸۰ نفر در حال تولید است که بر اساس آمار ۱۱ ماهه (از فروردین تا بهمن سا، ل ۹۷) حدود ۳۳۶ هزار و ۸۳۶ تن انواع گیاهان دارویی به ارزش ۵۲۰ میلیون دلار به کشورهای مختلف دنیا صادر شده است.
همچنین از هشت هزار گونه گیاهی شناخته شده در دنیا، هزار و ۷۲۸ گونه گیاهی بومی ایران است. از این تعداد ۲۲۰ گونه گیاهی در عطاریها و طب سنتی استفاده میشود.
بر اساس یک برنامه ۱۰ ساله قرار است سطح زیرکشت ۲۰ گونه گیاهان دارویی در کشور بر اساس سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی تا سال ۱۴۰۴ به ۵۰۰ هزار هکتار برسد.
برآوردها نشان میدهد ۸۵ درصد گیاهان دارویی که در کشور مصرف میشود، قابلیت کشت، تولید و توسعه را در داخل دارد و بر این مبنا برنامه ریزی شده که سال آینده ۷۵ درصد این میزان از طریق تولید داخلی تأمین شود.
اقتصام ۹۱۸۶ * ۳۰۶۳