تاریخ انتشار: ۱۳ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۷:۵۷

شهرری- ایرنا- ‏‏خانواده با توجه به ماهیت و موقعیت اجتماعی آن و نقشی که در قوام و سلامت جامعه بازی می کند و کانون انسان سازی محسوب می شود در سیره امام خمینی (ره) دارای جایگاه والایی است که با الگو از چنین خانواده ای به سعادت خواهیم رسید.

به گزارش ایرنا، انسان‌های آزاده و بزرگ مرد در عرصه‌های فکری، رفتاری و اخلاقی به عنوان بهترین الگو در جامعه محسوب می‌شوند. سیره زندگی امام خمینی (ره) و نوع آداب و معاشرت‌های ایشان با اعضای خانواده شأن هم الگویی نمونه و سرآمد برای یک خانواده موفق است.


نقش و ماهیت خانواده به عنوان مهمترین و اولین گروه اجتماعات بشری از زمان پیدایش انسان‌ها همواره مورد اهمیت و ارزش بوده است. تأثیر این نهاد بر پایداری و تعالی جامعه در همه ادوار تاریخی مورد توجه مسئولان حکومتی قرار گرفته است.


قداست ارزش معنوی آن به گونه‌ای است که در دین اسلام به صورت گسترده و با جزئی‌ترین مسائل مربوط به ازدواج، فرزند و همسرداری صحبت شده است.


یکی از شخصیت‌هایی که در زندگی خانوادگی بسیار موفق بوده امام خمینی (ره) است. چنین توفیقی از تولد تا رحلت همراه ایشان بود که در زیر به برخی از این شاخصه‌های اخلاقی اشاره می‌شود.



**‏‏‬ اولویت خانواده‏‬ در دیدگاه امام


‏‏نکتۀ بسیار مهم و کاربردی که در زندگی خانوادگی امام خمینی (ره) وجود داشت این ‎ ‎‏بود که ایشان در هیچ شرایطی از خانه و خانواده غافل نبودند. این نقطه برجسته در ‏‎ ‎‏کارنامه کسی است که مشغله‌های زیاد و مهمی داشت.


ایشان با وجود مشغله‌های ‏‎ ‎‏فراوان، وقتی را برای خانواده گذاشته، برای آنها نامه می‌نویسد و مرتب آنان را در ‏‎جریان کارهای خود قرار می‌دهد و از احوال آنها نیز با خبر می‌شود. ‏


امام خمینی (ره) در مناسبت‌ها و اعیاد بیش از پیش به فکر خانواده بودند. در میان ‏‎نامه‌های امام به چند نامه بر‬ می‌خوریم که عید را به خانواده تبریک گفته و برای هر یک ‏‎ ‎‏عیدی نیز فرستاده‌اند.


اهتمام امام به خانواده و در اولویت قرار دادن آن، برای بسیاری از خانواده‌ها ‏‎ می‌تواند الگوی خوبی باشد. کم نیستند کسانی که به خاطر کارهای اقتصادی، تحقیقاتی ‏‎، خانه و خانواده را به کلی فراموش کرده‌اند که مشکلات جبران ناپذیری را در پی ‏‎ ‎‏‌داشته است. ‏



** عشق امام به همسر


از صدر اسلام تاکنون خانواده‌هایی که هر کدام به تنهایی می‌توانند برای یک امت الگو قرار بگیرند، بسیار است.


اما اگر در فاصله‌ای کمتر از زمان کنونی بنگریم، زندگی پیامبر اکرم (ص)، عشق حضرت علی و حضرت زهرا (س)، محبت و احترام و اطاعت فرزندان امام حسین (ع) از پدر خانواده، همه و همه بزرگترین درس‌های زندگی همسرداری و زناشویی و تربیت فرزند را بر اساس مناسبات اجتماعی امروزه به ما ارائه می‌دهند.


چهره مبارزه طلبی و ایدئولوژی‌های انقلابی امام خمینی (ره) بیش از زندگی عاشقانه‌اش در زندگی شخصی قابل فهم و درک است. تاریخ اثبات کرده که موفقیت‌های بزرگ در گرو داشتن یک خانواده پایدار و پر محبت است.


تورقی در نوشته‌ها، گفتار، کتاب و نامه‌های حضرت امام خمینی (ره) نشان از عشق ایشان به همسرشان و همچنین علاقه به فرزندانشان به وفور دیده می‌شود.



**جایگاه والای زن


‏‏امام خمینی (ره) در خصوص جایگاه زن و مرد و تأثیر آن در بنیاد خانواده می‌فرماید: «اسلام زن‌ها را در مقابل مردها قرار داده، نسبت با آن‌ها تساوی دارند. البته ‏‎ ‎‏یک احکام خاص به مرد است که مناسب با مرد است، یک احکام خاص به ‎‏زن است مناسب با زن است. این، نه این است که اسلام نسبت به زن و مرد ‏‎ ‎‏فرقی گذاشته است».


‏‏از دیدگاه امام راحل تفاوتی بین زن و مرد وجود ندارد و هر دو جنس مکمل یکدیگر هستند که یک خانواده کامل را به وجود می‌آورند.


‏‏‏ از منظر امام خمینی (ره) به عنوان رهبر کبیر انقلاب اسلامی که تحولی بزرگ در جهان اسلام ایجاد کرد، نقش زن در جامعه بالاتر از نقش مرد است.


امام (ره) در این باره می فرماید: «بانوان علاوه بر اینکه خودشان یک قشر فعال در همه ابعاد هستند، قشرهای فعال را در دامن خودشان تربیت می‌کنند. خدمت مادر به جامعه از خدمت معلم و همه کس بالاتر بوده و این امری است که انبیا می‌خواستند».


امام راحل همواره تاکید و توجه به موضوع خانه و خانواده داشتند که نشان از دقت نظر ایشان بر اهمیت استحکام وبقای بنیاد خانواده و تأثیر آن بر امنیت و سلامت جامعه دارد.


**خانواده جایگاه شکوفایی استعدادها


امام خمینی (ره) نهاد خانواده را از مهمترین جایگاه‌های زمینه ساز شکوفایی استعدادها می‌دانند. ایشان فضای خانه را آکنده از محبت، عاطفه، عشق و معنویت می‌کردند تا فرزندان بتوانند در این فضای سالم و خالی از آلودگی به رشد و تعالی دست یابند.


یکی از راهکارهای عملی امام برای تقویت این روند، تکریم و احترام به فرزندان و افکار و خواسته‌های آن‌ها بود، به طوری که در بازی‌های کودکانه‌ی آن‌ها شرکت می‌کردند.


بالا بردن سطح معنویات و اخلاق از راهکارهای دیگر امام راحل در پیشرفت فرزندان خانواده بود.


از دیدگاه امام راحل، خانواده نهادی مهم بوده که می‌تواند استعدادهای فرزندان خود را پرورش داده و آنها را به عنوان افرادی موفق به جامعه تحویل دهند.


از هم گسیختگی خانواده موجب تزلزل بنیاد اساسی و در نتیجه محروم شدند فرزندان از نعمت پدر و مادر می‌شود. برهمین اساس امام راحل بر مهر و محبت در خانواده تاکید فراوانی داشتند.


در جامعه امروزی، بسیاری از خانواده‌ها از آرامش و آسایش بی‌بهره هستند و این در حالی است که نهاد خانواده برای رسیدن به آرامش، بنا نهاده شده اند.


برای برون رفت از این مشکلات، بهترین راه حل این است که زندگی خانوادگی امام خمینی (ره) را که مورد قبول خانواده‌ها بوده و آن را به عنوان الگو می‌پذیرند، به جامعه معرفی کرده تا چراغ راه کسانی باشد که در صدد ایجاد و تقویت یک خانواده‌ی سالم، پویا، با نشاط، صمیمی، معنوی و اخلاقی هستند.


در جامعه‌ی امروزی، بسیاری از خانواده‌ها از آرامش و آسایش بی‌بهره‌اند و این در حالی است که نهاد خانواده برای رسیدن به آرامش، بنا نهاده شده است. برای برون رفت از این مشکلات، بهترین راه حل این است که زندگی خانوادگی امام خمینی (ره) را که مورد قبول خانواده‌ها بوده و آن را به عنوان الگو می‌پذیرند، به جامعه معرفی کنیم تا چراغ راه کسانی باشد که در صدد ایجاد و تقویت یک خانواده‌ی سالم، پویا، با نشاط، صمیمی، معنوی و اخلاقی هستند.


۱۹۷۰/۶۰۰۳

منبع: خبرگزاری بین المللی شفقنا