لندن – ایرنا – کارشناس روابط بین‌الملل به اهمیت عملیات والفجر ۸ به‌عنوان یکی از افتخارات جمهوری اسلامی ایران در دفاع مقدس اشاره کرد و گفت که تاریخ پرافتخار ایران در جنگ تحمیلی، سرمایه‌ای ارزشمند برای انسجام ملی و تولید قدرت در سیاست داخلی و خارجی است.

رضا نوریان روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در لندن به بهانه برگزاری مراسم سالگرد عملیات نرماندی برای آزادی‌بخش‌هایی از اروپا از کنترل آلمان نازی، افزود: عملیات والفجر ۸ بزرگ‌ترین عملیات آبی‌خاکی ایران در طول هشت سال جنگ تحمیلی است که متأسفانه ابعاد راهبردی آن نه‌تنها برای مردم دنیا که حتی برای مردم کشور خودمان هم به‌درستی ترسیم نشده است.


وی تصریح کرد: عملیاتی که حدود ۲۵ هزار نیرو در تاریخ ۲۰ بهمن ۱۳۶۴ توانستند در جریان آن از موانع مستحکم نیروهای عراقی که با پشتیبانی نظامی، اقتصادی و اطلاعاتی (ماهواره‌ای) کشورهای غربی و عربی همراه بود، عبور کنند و شبه‌جزیره فاو در جنوب عراق و تنها نقطه اتصال آن کشور به خلیج‌فارس را به کنترل خود درآورند.


این کارشناس روابط بین‌الملل با اشاره به اینکه بندر فاو برای صدام و ژنرال‌های عالی‌رتبه بعثی ارزش فوق‌العاده‌ای داشت گفت: نیروها بعثی ها با انجام ۷۰ روز پاتک‌های مداوم و بمباران فوق گسترده هوایی و زمینی مناطق از دست داده و حتی استفاده از تسلیحات شیمیایی تلاش کردند تا مجدداً این منطقه را به دست آورند.


وی افزود: پاتک‌های نیروهای بعثی، فوق تصور بود به‌نحوی‌که در جریان آن، گارد ریاست جمهوری عراق به‌عنوان حرفه‌ای‌ترین نیروی نظامی آن زمان عراق تقریباً منهدم و شمار بسیاری از جنگنده‌ها و تجهیزات نظامی نابود شد، اما نیروهای نظامی و لجستیک جمهوری اسلامی ایران علیرغم محدودیت‌های نظامی موجود، توانستند مقاومت کنند که البته شهدای بسیاری را هم در این مقاومت جانانه تقدیم کشور کردند.


نوریان مقاومت افتخارآمیز ایران در برابر رژیم بعث در این عملیات را نمونه‌ای از سرمایه‌های ملی کشور ارزیابی کرد که به اعتقاد وی باید برای انسجام ملی و تولید قدرت در سیاست داخلی و خارجی، از آن‌ها مانند اروپایی ها بهره‌برداری کرد.


وی افزود: تحلیلگران معتقدند مسائل نظامی، عملیات نرماندی بزرگ‌ترین عملیات آبی-خاکی در تاریخ محسوب می‌گردد. آغاز نبرد برای آزادی فرانسه اشغالی و سپس دیگر بخش‌های اروپا از کنترل آلمان نازی، که روند جنگ جهانی دوم را در جبهه غرب تغییر داد.


این کارشناس روابط بین الملل یادآور شد: این عملیات در ۶ ژوئن ۱۹۴۴ و با مشارکت بالغ‌بر ۱۵۶ هزار نیروی نظامی صورت گرفت که در جبهه ائتلاف، در جریان این عملیات بالغ‌بر ۴۴۰۰ کشته و ۹ هزار زخمی برجای گذاشت.


وی به فیلم نجات سرباز رایان (Saving Private Ryan) اشاره کرد و گفت: اوایل ماه می هرسال، کشورهای غربی و عمدتاً شرکت‌کننده درنبرد نرماندی و البته بعد از گذشت ۷۵ سال، هنوز مراسم بزرگداشت این واقعه تاریخی را برگزار می‌کنند. اما بد نیست از این مناسبت تاریخی استفاده کرده و ما نیز بتوانیم با برگزاری مراسمی برخی از عملیات‌های موفق ایران در دوران هشت سال جنگ تحمیلی را برای نسل امروز یادآوری کنیم.


بندر پورتسموث انگلیس روز چهارشنبه / امروز / میزبان برخی از‬ رهبران جهان برای برگزاری مراسم سالگرد پیاده‌سازی نیروهای نظامی انگلیس، آمریکا، کانادا و فرانسه در ۵ نقطه ساحلی در نرماندی فرانسه است که بانام عملیات «دی دِی» شناخته می‌شود.


رئیس‌جمهوری فرانسه، نخست‌وزیر کانادا، نخست‌وزیر استرالیا و صدراعظم آلمان، رئیس جمهوری آمریکا، مقامات عالی انگلیس و نیز ده‌ها تن از کهنه سربازانی که درنبرد نرماندی علیه نیروهای آلمان نازی در جنگ جهانی دوم حضور داشتند، در این مراسم شرکت کردند.


اروپام ** ه ن **۱۲۱۱