شهرکرد- ایرنا- یک سوم جمعیت بالای ۳۰ سال کشور به بیماری پرفشاری خون که از آن با عنوان قاتل خاموش یاد می شود، مبتلاست، از همین رو زنگ خطر شیوع بالای این بیماری به شکل گیری کمپین ملی کنترل فشار خون انجامیده است.

طبق آمارهای موجود بیماری‌های قلبی عروقی با بیش از ۱۷ میلیون مرگ در سال مهمترین عامل مرگ و میر در جهان به شمار می‌رود و اصلی ترین علت بروز این نوع بیماری‌ها پرفشاری خون یا فشار خون بالا است به نحوی که سالانه ۹۷ هزار نفر در کشور ما بر اثر این عارضه اسیر مرگ می‌شوند.



با این وجود اهمیت این بیماری در میان عموم مردم بدرستی شناخته نشده است و همین موضوع در کشور ما سبب شده تا در سال‌های اخیر جمعیت مبتلا به فشار خون و مرگ‌های ناشی از آن رشد قابل توجهی داشته باشد و از سال ۲۰۱۶ جمعیت بالای ۳۰ سال سن مبتلا به فشار خون بالا در کشور به سه برابر افزایش یابد و هم اینک پیش بینی شود که یک سوم جمعیت کشور مبتلا به این بیماری باشند.



همین مساله سبب شده تا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با راه اندازی کمپین بسیج ملی کنترل فشار خون نسبت به آگاه سازی مردم از این بیماری و آموزش راهکارهای مهار آن درصدد توقف رشد این بیماری خاموش اما کشنده در کشور برآید.



فشار خون یکی از علائم اصلی حیات است؛ هنگامی که سرخرگ‌های بزرگ قابلیت ارتجاع و استحکام طبیعی خود را از دست می‌دهند و عروق کوچک‌تر نیز باریک‌تر می‌شوند، فشار خون بالا می‌رود و البته هیچ علامتی هم ندارد.



فشار خون به طور طبیعی بر اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می‌رود اما فردی که دچار بیماری فشار خون بالا است در هنگام استراحت نیز فشار خون بالاتر از حد طبیعی دارد.



سکته مغزی، حمله قلبی، نارسایی قلب و ورم ریه، نارسایی کلیه و آسیب چشمی و مشکل بینایی از عوارض اصلی فشار خون بالا است.



در این میان چهارمحال و بختیاری یکی از استان‌های پرخطر بیماری فشار خون بالا در کشور است و در رتبه دوازدهم قرار دارد که به گفته مسئولان انتظار می‌رود با اجرای طرح بسیج ملی کنترل فشار خون بتوان افراد مبتلا به این بیماری را شناسایی و تحت درمان قرار داد و افراد سالم نیز نسبت به این بیماری آگاهی لازم را کسب کرده و با اصلاح سبک زندگی و توجه به اصول تغذیه سالم از ابتلاء به این بیماری پیشگیری کنند.



طرح بسیج ملی کنترل فشار خون از ۲۷ اردیبهشت آغاز و تا ۱۵ تیرماه ماه ادامه دارد. این طرح در دو مرحله اجرا می‌شود که مرحله نخست آن در خصوص اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به مردم است و مرحله دوم آنکه از ۱۷ خرداد آغاز شده، برنامه عملیاتی و غربالگری است.



به گفته سرپرست دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری از حدود ۴۷ هزار نفر افراد بالای ۳۰ سال سن در استان، پیش بینی می‌شود که ۱۳۲ هزار نفر مبتلا به بیماری فشار خون بالا باشند که تاکنون ۵۰ هزار نفر از این افراد شناسایی و تحت مراقبت قرار گرفته‌اند.



مجید شیرانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بی شک سبک زندگی و نوع تغذیه مردم استان در بالا بودن آمار افراد مبتلا به فشار خون بالا تعیین کننده است و تلاش ما بر این است تا با ارائه آموزش‌های لازم مصرف نمک به عنوان اصلی ترین ماده غذایی اثرگذار بر فشار خون بالا را کاهش دهیم.



وی، سبک زندگی سالم را عامل اصلی پیشگیری از فشار خون بالا دانست و گفت: کاهش مصرف نمک، کم کردن استرس‌های روزمره، تغذیه مناسب و ورزش در این حوزه نقش بسزایی دارد.



سرپرست دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با بیان اینکه مهار و کنترل بیماری فشار خون بالا، آسان و کم هزینه است، تصریح کرد: این در حالی است که بی توجهی به فشار خون بالا سبب بروز بیماری‌های قلبی، عروقی می‌شود و هزینه‌های هنگفتی را بر خانواده‌ها و دولت تحمیل می‌کند.



شیرانی با بیان اینکه ۹۰ تا ۹۵ درصد فشار خون های بالا اولیه هستند و نمی‌توان علت مشخصی برای آن تشخیص داد، افزود: تنها ۵ تا ۱۰ درصد از بیماران دارای پرفشاری خون به علت داشتن بیماری مشخص مبتلا به فشار خون شده‌اند.



وی خاطرنشان کرد: اگرچه وراثت و ژنتیک یکی از مهمترین ریز فاکتورهای ابتلاء به فشار خون به شمار می‌رود اما سبک زندگی نادرست و شیوه تغذیه ناسالم نقش بسیار مهمی در این خصوص ایفا می‌کند.



شیرانی از مردم استان دعوت کرد تا با مراجعه به پایگاه‌های سنجش فشار خون نسبت به سلامتی خود اطمینان حاصل کنند و چنانچه مشکلی در این خصوص داشتند تحت مراقبت و درمان قرار گیرند.



رئیس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به علل و عوامل ابتلاء به بیماری فشار خون بالا اظهار داشت: سبک زندگی ناسالم به ویژه در میان جمعیت شهرنشین شیوع ابتلاء به بیماری فشار خون بالا را افزایش داده است.



سید راشد جزایری تغذیه ناسالم، مصرف ناکافی میوه و سبزیجات و مصرف بی رویه فست فودها را از عوامل تغذیه‌ای مؤثر در شکل گیری بیماری فشار خون بالا دانست و گفت: تنها ۲۵ درصد مردم این استان میوه کافی مصرف می‌کنند و همین موضوع سبب شده تا نرخ شیوع این بیماری در استان به ۲۸ درصد افزایش پیدا کند.



وی، مصرف نمک را از دیگر عوامل مؤثر در ابتلاء به فشار خون دانست و افزود: هم اینک مصرف نمک در استان نسبت به سایر استان‌های کشور در وضعیت مطلوبی قرار دارد و در رتبه ۳۰ قرار داریم اما باید همین میزان مصرف را نیز به حداقل رساند.



به گفته جزایری، ۵۲ درصد نمک مصرفی استان از مصارف خانگی و ۴۸ درصد آن نمک دریافتی از صنعت مواد غذایی است.



رئیس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری، کم تحرکی را از دیگر علل ابتلاء به فشار خون بالا دانست و نسبت به شیوع چاقی و اضافه وزن در استان هشدار داد و گفت: شیوع چاقی در استان ۵۲.۶ درصد است و پرفشاری خون در افرادی که وزن بالا دارند ۲ تا ۶ برابر بیشتر از افرادی است که اضافه وزن ندارند.



مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به تبلیغات گسترده این طرح برای مشارکت حداکثری مردم، خاطرنشان کرد: ضمن اینکه ۵۵ ایستگاه ثابت و سیار واحدهای ارائه دهنده جمعیت تحت پوشش از ۱۷ خرداد آماده سنجش گروه‌های هدف شامل افراد بالای ۳۰ سال، مادران باردار و بیماران کلیوی هستند، افراد می‌توانند با مراجعه به سامانه ثبت فشار خون به آدرس salamat.gov.ir به صورت خود اظهاری در این کمپین شرکت و فشار خون خود را کنترل کنند.



سیدعلی درخشان افزود: این طرح شامل چهار مرحله ارزیابی، شناسایی، مراقبت و درمان است و انتظار می‌رود با مشارکت خوب مردم بتوان این بیماری کشنده را کنترل کرد.



به سبب اهمیت مشارکت در این طرح، استاندار چهارمحال و بختیاری نیز از مردم استان دعوت کرده است تا با مراجعه به پایگاه‌های مستقر در استان و سنجش فشار خون از صحت سلامتی خود اطمینان پیدا کنند.



بسیج ملی کنترل فشار خون بالا یک کمپین بزرگ ملی و عمومی است که به ریاست وزیر بهداشت به عنوان رئیس شورای راهبری و دستور رئیس جمهوری به تمام دستگاه‌ها برای همکاری با آن تشکیل شده و دبیری این شورا را معاون بهداشت وزارت بهداشت برعهده دارد.



فاز اجرایی بسیج ملی فشار خون در بیش از ۲۶ هزار خانه بهداشت، پایگاه سلامت و مرکز خدمات سلامت شهری و روستایی و بیش از یک هزار بیمارستان دولتی و غیردولتی انجام می‌شود. همچنین بیش از ۱۰ هزار ایستگاه سنجش فشارخون با هماهنگی و مشارکت بین بخشی از سوی نهادهای مختلف، نیروهای مسلح، ارگان‌ها و سازمان‌های مردم نهاد در سراسر کشور به صورت ثابت و سیار در محل‌های تجمعی مردم مستقر شده و اطلاعات افراد همزمان در پرونده الکترونیک سلامت ثبت خواهد شد.



۷۳۶۳/۶۰۲۱