به گزارش ایرنا، مبارزه با ملخهای صحرایی نیاز به عزم جدی، همدلی و همکاری دستگاههای اجرایی و مناطق مختلف کشور دارد و در صورت کوتاهی در یک منطقه جغرافیایی، فشار بیشتری به سایر مناطق درگیر با مبارزه ملخ وارد میشود.
هجوم دوباره ملخها به جازموریان علاوه بر مبارزات پیاپی انجام شده در این منطقه، گواه بر کم کاری در راستای مبارزه با این آفت در استانهای همجوار است.
** نماینده مجلس از کم توجهی سازمان حفظ نباتات کشور گلایه کرد
نماینده مردم پنج شهرستان جنوبی استان کرمان در مجلس شورای اسلامی از کم توجهی و حمایت نکردن سازمان حفظ نباتات کشور نسبت به مبارزه با ملخها در جنوب کرمان ابراز نارضایتی کرد و گفت: مبارزه با این آفت نیازمند حمایت مالی است که البته این حمایت صورت نگرفته است.
احمد حمزه افزود: سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان، کشاورزان و بعضی از نهادهای جنوب کرمان با وجود کمبود امکانات به طور شبانه روزی در حال مبارزه با ملخها هستند.
وی اظهار داشت: استانهای همجوار همچون هرمزگان و سیستان بلوچستان آنچنان که باید مبارزه با ملخها را جدی نگرفتهاند لذا شاهد هجوم ملخهای زیادی از این استانها به منطقه جازموریان هستیم.
نماینده مردم پنج شهرستان جنوبی استان کرمان در خانه ملت به تماس تلفنی خود با مسئولان وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد و گفت: تهیه سم، تامین اعتبارات مالی، وجود خودروهای کولردار، استقرار دائم هواپیمای سم پاش، تجهیز آمادگاه مبارزه با ملخ در زمینه نیروی انسانی و سایر تجهیزات از جمله نیازهای طرح مبارزه با ملخ صحرایی در جنوب کرمان است.
وی به گرمای طاقت فرسای جنوب کرمان اشاره کرد و افزود: مجهز شدن نیروها به خودروهای کولردار با توجه به گرمای هوا یک نیاز ضروری است.
** مبارزه با ملخ صحرایی در ۱۲۰ هزار هکتار از زمینهای جنوب کرمان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان نیز از مبارزه با ملخهای صحرایی در سطح ۱۲۰ هزار هکتار خبر داد و گفت: این مبارزه از طریق سم پاشی هوایی و زمینی انجام شده است.
سعید برخوری افزود: هم اکنون توسط ۱۵ خودوری مبارزه با ملخ، هواپیمای سم پاش و با مشارکت تراکتورهای کشاورزان در حال مبارزه با ملخ صحرایی هستیم.
وی از ورود دستههای ملخ از استانهای همجوار به جازموریان خبر داد و گفت: ورود این حشرات از خارج استان و به صورت سرزده مبارزه را دشوارتر کرده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان ادامه داد: اطلاعات لازم در زمینه ورود دستجات جدید ملخها به کشاورزان و دهیاران اعلام شده تا در صورت مشاهده، مبارزه آغاز شود.
وی با بیان اینکه ملخها را در جازموریان کنترل کردهایم، اظهار داشت: مبارزه با دستجات جدید ملخ از استانهای همجوار نیز در حال انجام است که در صورت نبود دستههای جدیدتر، تا ۲ روز آینده ملخهای موجود نابود میشوند.
وی گفت: مبارزه با ملخ از ۲ ماه قبل به صورت شبانه روزی در جنوب کرمان آغاز شده لذا این مهم موجب مستهلک و خراب شدن ماشین آلات شده از این رو نیازمند ماشینهای جدید مجهز به کولر هستیم.
برخوری تصریح کرد: سازمان حفظ نباتات یک میلیارد تومان برای مبارزه با ملخ صحرایی در جنوب کرمان کمک مالی کرده اما با توجه به حجم زیاد مبارزه در جازموریان، این مبلغ کم است.
**خسارت به مزارع آفتابگردان در قلعه گنج
فرماندار قلعه گنج نیز به خبرنگار ایرنا گفت: ملخها به ۴۰ هکتار مزرعه آفتابگردان در این شهرستان خسارت وارد کردند.
عطا ناوکی اظهار داشت: تقریباً بیش از ۲ ماه در حال مبارزه و مقابله با آفت ملخ صحرایی در شهرستان قلعه گنج هستیم.
وی افزود: باتوجه به اینکه سم پاشی ها توسط خودروهای سم پاش جهاد کشاورزی و تراکتورداران منطقه انجام میشود و کشاورزان نیز به صورت دورهای مزارع و باغات خود را سمپاشی میکنند اما همچنان مشاهده میشود دستههای بزرگ ملخ صحرایی از استانهای هرمزگان و سیستان و بلوچستان وارد این منطقه میشود.
فرماندار قلعه گنج ادامه داد: هم اکنون روند مبارزه با ملخها در جنوب کرمان کندتر شده و از ۲ روز گذشته مجدداً ریزش دستههای بزرگ ملخ صحرایی را در روستاهای بخش چاه دادخدا شاهد هستیم که به مزارع و باغهای کشاورزان خسارت رساندند و برخی از مزارع یونجه را نابود کردند.
ناوکی تصریح کرد: به همین منظور با استاندار کرمان به صورت تلفنی ارتباط برقرار کرده و مراتب و کمبودها را در زمینه مبارزه با ملخ صحرایی در جنوب کرمان به اطلاع وی رساندیم.
رئیس شورای تأمین قلعه گنج گفت: پیشنهاد دادیم برای کنترل آفت ملخ صحرایی و رسیدگی به وضعیت بحرانی منطقه، نشست ستاد بحران کشور برگزار شود.
*ریزش ملخها از هرمزگان و سیستان و بلوچستان
وی افزود: باتوجه به بررسیهای انجام شده و بازدیدهای کارشناسان و همچنین ریزش ملخ از سمت استانهای هرمزگان و سیستان و بلوچستان به مناطق و زمینهای کشاورزی میتوان گفت کنترل و مبارزه در این ۲ استان تقریباً رها شده و با این آفت هیچگونه مقابله مؤثری صورت نگرفته است.
ناوکی گفت: اگر اقدامات ۲ استان سیستان و هرمزگان با شدت و جدیت انجام شده بود امروز تودههای مادر و مهاجر ملخ با دستههای بزرگ وارد مناطق جنوب کرمان نمیشدند.
وی ادامه داد: با ورود این تودهها وضعیت قلعه گنج کاملاً بحرانی شده و اگر تدبیری اتخاذ نشود و امدادی صورت نگیرد، این بحران به استانهای همجوار نیز سرایت خواهد کرد.
فرماندار قلعه گنج تصریح کرد: در حال حاضر ملخها از حالت مرکزیت جازموریان خارج شده و به مزارع کشاورزان قلعه گنج رسیدهاند و طی چند روز گذشته به ۴۰ هکتار مزرعه آفتابگردان در روستای زگشتک بندچاه رضا در بخش چاه دادخدا خسارت وارد کردهاند.
وی همچنین عنوان کرد: در مواقعی که نیاز به سم پاشی هوایی داریم هواپیما از منطقه خارج شده و سم وجود ندارد.
ناوکی ادامه داد: خودروهای سم پاش و سم پاش های دستی منطقه با مشکلاتی مواجه هستند و برای کنترل آفت ملخ در قلعه گنج نیاز به تأمین سم و سم پاشی هوایی است.
در جنوب کرمان بیشترین آلودگی ناشی از ملخها به رودبارجنوب و قلعه گنج و همچنین حاشیه تالاب بین المللی جازموریان سرایت کرده است.
بر اساس گزارش سازمان حفظ نباتات کشور و F.A.O در غرب آسیا (SWAC)، مبنی بر نبود مبارزه با ملخ صحرایی در کشور عربستان، دستههای زیادی از ملخهای صحرایی به سمت جنوب کشور ایران در حرکت هستند.
گزارش از: هادی شفیعی
۷۴۵۰/۷۴۲۹/۳۰۲۹