در این نشست ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، شیء جین پینگ رئیس جمهوری چین، آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد، رومن رادف رئیس جمهوری بلغارستان، پیتر پلگرینی نخست وزیر اسلواکی و نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان شرکت داشتند و سوفیکا شواردنادزه مجری مشهور روس اجرای آن را برعهده داشت.
ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه در این نشست به عنوان میزبان و نخستین سخنران از سیاستهای آمریکا و غرب انتقاد کرد و آن را عامل بروز بحران و بی ثباتی جهان بویژه در عرصههای اقتصادی و تجاری خواند.
به گفته رئیس جمهوری روسیه، وضعیتی بوجود آمده است که قوانین بین المللی با یک سری اصول من درآوردی جایگزین ، نقض میشود و متأسفانه آمریکا به این روند ادامه میدهد.
پوتین مساله دیگر را حمایت بی اندازه برخی کشورهای غربی از اقتصاد خود عنوان کرد که منجر به جنگهای تجاری و هرج و مرج اقتصادی شده است.
رئیس جمهوری روسیه در بخش دیگری از سخنان خود با انتقاد از سیاستها و اقدامات آمریکا گفت که نوع اقداماتی که آمریکا انجام میدهد منجر به جنگها و مناقشههای بی پایان میشود که فقط به جنگ دلاری محدود نمیشود.
وی در مساله کره شمالی نیز به اهمیت این مساله برای روسیه اشاره و با تاکید بر لزوم دادن تضمینهای امنیتی به کره شمالی خاطرنشان کرد : آنها شاهد بودند که بر سر دولتهای لیبی و عراق چه آمد. نکته اصلی اعتماد است و باید طرحی را ارائه کرد.
وی با بیان اینکه کره شمالی به تعهدات خود عمل میکند و آزمایشات هستهای و موشکی را متوقف کرده و میدان هستهای خود را نابود کرد ، ادامه داد: اما آمریکا میگوید کافی نیست و این در حالی است که امریکا به تعهدات خود در برابر این کشور عمل نمیکند.
**چین به توسعه همه جانبه روابط با روسیه ادامه میدهیم
شی جین پینگ رئیس جمهوری چین نیز که کشورش درگیر جنگ تجاری با آمریکا است با توجه به روابط تجاری گسترده با ایالات متحده بویژه حدود ۱.۵ هزار میلیارد دلار طلب از آمریکا، به طور محتاطانه در باره این رویارویی تجاری و مساله تحریمها سخن گفت و در همین حال اعلام کرد که پکن به توسعه مشارکت راهبردی با مسکو که تحت تحریمهای غرب قرار دارد، ادامه خواهد داد.
به گفته وی مساله رویارویی تجاری در واقع مسائل بسیار گستردهتری را دربرمی گیرد.
وی گفت: در واقع این مساله رابطه بین جهانی شدن و ضدجهانی شدن است.
رئیس جمهوری چین اعلام کرد که کشورش به دنبال سلطه بر جهان نیست و چینیها آماده همکاری با همه کشورهای جهان هستند چرا که آنها بزرگترین طرفدار جهانی شدن به حساب می آیند.
**جهان با جنگ سرد جدید مواجه شده است
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد سومین مقامی بود که پشت تریبون رفت و آب پاکی را روی دست همه ریخت چرا که او گفت: جهان با جنگ سرد جدیدی مواجه شده است و من از تمام کشورهای انتظار دارم برای پایان دادن به این جنگ و تغییر این وضعیت با یکدیگر همکاری کنند.
آنتونیو گوترش خاطرنشان کرد: ما معتقدیم که همه کشورها باید در نظام چندقطبی جهانی و همکاری ها و تلاشهای چندجانبه سهم داشته باشند و دنیا تنها آمریکا یا چین نیست چرا که قدرتهای اقتصادی جدیدی همچون هند و روسیه بوجود آمدهاند.
گوترش با بیان اینکه کشورهای جهان باید از جنگ سرد جدید بپرهیزند، اظهار داشت: باید از اشتباهات گذشته درس گرفت و برای مقابله با چالشها اختلافات را کنار گذاشت.
دبیر کل سازمان ملل با بیان اینکه چالشهای جهانی نیاز به پاسخهای جهانی دارد و هیچ کشوری نمیتواند به تنهایی بر مشکلات بین الملل چیره شود، اظهار داشت: سیستمی (سازمان ملل متحد) که ۷۵ سال پیش پس از پایان جنگ جهانی دوم بوجود آمد توانسته بشر را از جنگهای زیادی نجات دهد اما امروز ما شاهد آن هستیم که ارزشهای بوجود آمده توسط ملل متحد بی اعتبار شده یا از سوی برخی (دونالد ترامپ) به چالش کشیده میشود.
گوترش از اولویتهای اصلی این سازمان به عدالت در عرصه جهانی در شرایط جهانی شدن اشاره کرد و افزود: بسیاری امروز به دلیل شرایط حاکم بر جهان ثروتمند شده و از رفاه نسبی برخوردار هستند اما موج رفاه و توسعه همه بشریت در سراسر جهان را فرا نگرفته است از این رو ما در نقاط مختلف جهان شاهد مهاجرت مردم هستیم و روز بروز بدهی برخی کشورها بیشتر میشود.
**مخالفت اسلواکی و بلغارستان با تحریمهای غرب
نخست وزیر اسلواکی و رئیس جمهوری بلغارستان نیز دیگر سخنرانان اصلی نشست عمومی بودند که به صورت غیرمستقیم آمریکا را به دلیل به کار گرفتن تحریم به عنوان ابزاری برای برخورد با دیگر کشورها مورد انتقاد قرار دادند.
پیتر پلگرینی نخست وزیر اسلواکی که همزمان ریاست دورهای سازمان امنیت و همکاری اروپا را برعهده دارد در سخنانی با انتقاد از تحریم کنندگان (آمریکا) اظهار داشت: ما با تحریم کشورها مخالفیم و تحریم را ابزاری نامناسب در مناسبات بین المللی میدانیم.
پلگرینی با بیان اینکه تحریمها به حل مسائل و مشکلات میان کشورها کمک نمیکند، اظهار داشت: ما گفت و گو را در اولویت میدانیم و با تحریم به عنوان یک ابزار در مناسبات بین المللی مخالفیم و به همه طرفها پیشنهاد میدهیم که به پشت میر مذاکره بازگردند.
رومن رادف رئیس جمهوری بلغارستان نیز در نشست عمومی همایش بین المللی سن پترزبورگ به شکست و ناکامی کشورهای تحریم کننده در رسیدن به اهداف خود اشاره کرد و گفت: گاهی اوقات تحریمها به زیان کشورهای تحریم کننده تمام میشود و عجیب است که بعضی کشورها ابتدا تحریم میکنند سپس خواستار همکاری میشوند.
**علاقه مندی ارمنستان برای توسعه همکاری ها با ایران
در حالی که آمریکا برای توقف همکاری های کشورهای مختلف ازجمله کشورهای همسایه با ایران تلاش میکند، نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان به عنوان آخرین سخنران در نشست عمومی همایش اقتصادی سن پترزبورگ پشت تریبون رفت و بر سیاست راهبردی دولت خود برای توسعه روابط با ایران تاکید کرد.
نیکول پاشینیان اعلام کرد که کشورش به توسعه همکاریهای اقتصادی با ایران در چارچوب اتحادیه اقتصادی اوراسیا علاقه مند است و به گسترش همکاری با تهران ادامه میدهد.
وی با یاداوری اینکه اتحادیه اقتصادی اوراسیا با ایران قرارداد ایجاد منطقه آزاد تجاری امضا کرده است، گفت: ارمنستان میتواند و میخواهد در این عرصه (همکاری ایران با اتحادیه اوراسیا) نقش مهمی ایفا کند.
نخست وزیر ارمنستان خاطرنشان کرد که مشارکت ارمنستان، ایران و گرجستان در چارچوب اتحادیه اقتصادی اوراسیا میتواند سودمند باشد و به توسعه بیش از پیش هر سه کشور کمک کند.
نشست عمومی همایش اقتصادی بین المللی سن پترزبورگ یک بار دیگر این واقعیت را نشان داد که روسیه میخواهد از آن برای مقابله با سیاستهای تحریمی و فشارهای مالی و اقتصادی غرب و آمریکا استفاده کند و باتوجه به زیان و خسارات گسترده تحریمهای ضدروسی به برخی کشورهای اروپایی، آنان را بار دیگر به بازار روسیه بازگرداند هر چند که آمریکا با شرکت نکردن در این همایش در سطح دولتی (سفیر) تلاش کرد به نوعی مخالفت خود را با گسترش روابط اقتصادی اروپاییها با روسیه نشان دهد.
اروپام **۳۹۱*۱۳۴۶** 1546