تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۷:۲۸

بغداد – ایرنا – بعد از حملات تروریستی و حوادث امنیتی در اواخر ماه مبارک رمضان و اوائل عید سعید فطر در کمربند بغداد و استان های نینوا، صلاح الدین، دیاله و الانبار نگرانی از فعالیت مجدد داعش همزمان با شروع فصل شدید گرما در عراق رو به تزاید گذاشته است.

گرچه فصل گرما در طول چند سال اخیر با توجه به قطع برق و مشکلات در تامین آب شرب سالم یک چالش جدی در عراق بود که باعث بروز تظاهرات و اعتراضات گسترده مردمی می شد اما برخی کارشناسان پیش بینی کرده اند که تابستان امسال احتمالاً تابستان داغ بروز و ظهور مجدد داعش باشد.


برخی از کارشناسان نزدیک به مراکز تصمیم گیری در عراق از اصطلاح «تابستان داغ داعش» به عنوان هشدار نسبت به هرگونه سهل انگاری در برابر حوادث امنیتی و حملات تروریستی اخیر بهره برده اند.


برخی رهبران سیاسی برجسته عراق نیز از بروز و ظهور احتمالی نسل سوم تروریست ها در عراق و منطقه بعد از «القاعده» و داعش خبر داده‌اند.


در عین حال عده‌ای نیز از نزدیک شدن مجدد تروریسم به شهرهای بزرگ عراق خصوصاً در موصل و بغداد به عنوان یک زنگ خطر یاد کرده اند.


مشاور «برهم صالح» رییس جمهور عراق در امور امنیتی امروز (دوشنبه) در یادداشتی که در رسانه‌های عراق منتشر شده گفته است که با توجه به اتفاقات شتابنده و تحولات دراماتیک که در میدان مبارزه با داعش در برهه اخیر در عراق اتفاق افتاده، تابستان امسال شاید تابستان داعش باشد.


«شیروان الوائلی» بر ضرورت گردهمایی رهبران سیاسی عراق حول یک میز گفت وگو و رسیدن به اتفاق نظر پیرامون اولویت بندی‌های عراق در برابر چالش‌های احتمالی تاکید کرده و گفته است که باید این میز گفت وگو منجر به یک اتاق بحران برای مقابله با چالش‌های احتمالی شود.


وی با اشاره به ارتباط احتمالی حوادث امنیتی و حملات تروریستی اخیر با تنش‌های موجود در منطقه خاطرنشان ساخته است که تمامی شواهد و قرائن نشان می‌دهند که داعش به عنوان یک برگه مهم در درگیری منطقه‌ای، در حال سازماندهی هسته‌های خود در طول گستره جبهه‌های جنگ درعراق است.



در همین راستا روزنامه پرشمارگان «العالم» چاپ بغداد نوشته است که «ایاد علاوی» نخست وزیر اسبق عراق و رهبر فراکسیون الوطنیه در پارلمان این کشور با اشاره به تحولات امنیتی روزهای اخیر کشورش، نسبت به نسل جدید تروریسم در عراق و منطقه هشدار داده است.


اشاره علاوی به «تحولات امنیتی روزهای اخیر عراق» حملات تروریستی در شمال بغداد و استان‌های نینوا، صلاح الدین و الانبار است که در یکی از این حملات که تشکیلات بسیج مردمی الحشد الشعبی آن را همزمان با ایام عید سعید فطر خنثی کرد، داعش در صدد اشغال مجدد «تکریت» مرکز استان صلاح الدین بود.


علاوی خواهان تحقیق و تفحص سریع در عملیات تروریستی اخیر خصوصاً در مناطق شمال و غرب عراق و مجازات عوامل متهم در این عملیات‌های تروریستی شده است.


وی بر ضرورت طراحی نقشه‌ای راهبردی برای مقابله با ظهور نسل جدید تروریسم تاکید کرده و یادآورشده است که منطقه از حیث سیاسی، اقتصادی و اجتماعی هنوز به نحوی تغییر نکرده که طرد کننده تروریسم باشد و هنوز بافت اجتماعی در برابر عدم پذیرش تروریست ها مصونیت لازم را پیدا نکرده است.


این روزنامه در ادامه گزارش خود، آورده است که همزمان با این هشدارها، یک منبع امنیتی در استان الانبار از وجود ۱۵۰ عنصر داعشی در مناطق بیابانی این استان غربی عراق خبر داده است.


همسو با این هشدارها خبرگزاری «السومریه نیوز» به نقل از یک نشریه عربی که نامش را ذکر نکرده آورده است که خطر بروز و ظهور مجدد داعش در اطراف شهرهای بزرگ در عراق رو به تزاید گذاشته است.


طبق این گزارش، خطر گروه تروریستی داعش در پیرامون و داخل استان‌های مهمی مانند بغداد، نینوا (موصل)، صلاح الدین (تکریت) و کرکوک در برهه اخیر رو به تزاید گذاشته است.


السومریه نیوز خاطرنشان ساخته است که این وضعیت می‌طلبد که طرح‌های سریع امنیتی برای مناطقی که شاهد وضعت نابسامان امنیتی هستند وضع شود.


براساس این گزاراش، این طرح‌ها خصوصاً مناطق شمال بغداد و جنوب و غرب استان نینوا و مناطق جنوبی کرکوک را باید در اولویت قرار دهند.



از طرفی عضو کمیته امنیتی شورای استان بغداد به خبرگزاری «المعلومه» عراق گفته است که در واکنش به حوادث امنیتی اخیر در شمال بغداد، کمیته امنیتی استان بغداد با فرماندهی عملیات این استان برای بررسی علل وقوع این حوادث تماس گرفته است.


«علی الگریعاوی» تاکید کرده است که استفاده از توانمندی تشکیلات بسیج مردمی الحشد الشعبی به علاوه ارتش و افزایش تلاش‌های اطلاعاتی می‌تواند به نابود هسته‌های خفته داعش و تامین امنیت پایتخت کمک کند.


وی اضافه کرده است که تامین امنیت کمربند بغداد با توجه به فعالیت محسوس تروریسم و هدف گیری نیروهای امنیتی توسط عناصر تروریستی داعش، تبدیل به یک ضرورت اجتناب ناپذیر شده است.


در همین حال برخی نمایندگان پارلمان عراق تهدید به فراخوان برخی از فرماندهان ارشد نظامی عراق به پارلمان برای بررسی اتفاقات امنیتی اخیر کرده اند و بعید نیست که «عادل عبدالمهدی» به عنوان فرمانده کل قوای مسلح عراق را نیز در برگیرد.


«مهدی تقی» از اعضای کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق به روزنامه «المدی» عراق گفته است که پارلمان تعدادی از فرماندهان ارشد نظامی را پیرامون خلل امنیتی که در کمربند بغداد و استان‌های الانبار، نینوا و کرکوک اتفاق افتاده، فرا می‌خواند.


این روزنامه بخشی از علل افزایش محسوس فعالیت داعش را عدم مسلح کردن عشایر در مناطق بیابانی و روستاهای دور افتاده ذکر کرده که به گفته این روزنامه، باعث شده است که عشایر، مناطق سکنای خود را ترک کرده و فضا را برای تحرکات داعش فراهم کند.


طبق گزارش این روزنامه عراقی، داعش با اهداف انتقام گیری یا تاراج کردن برخی از عشایری که علیه‌اش در طول سنوات گذشته جنگیده بودند، در طول سه ماه گذشته توانسته است به تعدادی از روستاها و مناطق دور افتاده در شمال و غرب عراق حمله کند.



به رغم هشدارهای این کارشناسان و رهبران سیاسی و رسانه‌های عراقی اما فرماندهان امنیتی اطمینان داده‌اند که اوضاع در عموم عراق تحت کنترل است و حملات اخیر را در مقایسه با تهدیدی که داعش قبل از ماه رمضان پیرامون «غزوه رمضان» از آن خبر داده بود، ناچیز دانسته‌اند.


براساس گزارش منابع امنیتی و دولت عراق، نیروهای امنیتی این کشور با هوشیاری بالایی تمامی این حملات را خنثی کرده و تلفاتی که تروریست ها تاکنون از اقدامات اطلاعاتی و امنیتی عراق دیده‌اند به مراتب بیشتر بوده است.


برخی معتقدند که بخشی از این ابراز نگرانی‌ها و هشدارها، دارای ابعاد سیاسی و همسو با پاره‌ای سیاست‌های دیکته شده خارجی برای ناآرام جلوه دادن اوضاع داخلی عراق است تا زمینه برای پاره‌ای دخالت‌های خارجی به بهانه‌های واهی فراهم شود.


به رغم این دو دیدگاه، تجربیات سنوات گذشته همواره نشان داده است که تابستان داغ در عراق، هر سال نقطه جوش عصبی عراقی‌ها را نسبت به پاره‌ای احتیاجات اولیه مانند برق و آب بالا می‌برد.


همزمان با این مشکلات اجتماعی، اقتصادی و بعضاً سیاسی، هسته‌های خفته تروریسم و باندهای تبهکار و بزهکار نیز فعال شده اما با عبور از فصل گرما، این چالش‌ها عموماً به نوعی فروکش می‌کنند اما آیا این اتفاق در تابستان امسال نیز تکرار خواهد شد، قضاوتی است که باید آن را به بعد از پایان تابستان داغ عراق موکول کرد.


خاورم *۱۰*۳۵۳*۳۸۰*