به گزارش روز یکشنبه دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، سعیدرضا عاملی در سخنرانی مراسم افتتاحیه کنفرانس بین المللی مطالعات چین، اظهار کرد: رابطه میان ایران و چین، رابطهای کهن است که به ۱۱۵ سال پیش از میلاد باز میگردد. نخستین سفیر چین در دوران اشکانیان برای تجارت رمهها و گلههای اسب و بعدها ابریشم به ایران آمد که این رفت و آمد جاده ابریشم را شکل داد.
وی افزود: در دوران پهلوی از ۱۹۴۹ تا ۱۹۷۱ رابطه ایران و چین قطع بود و در این دوره رژیم پهلوی با تایوان رابطه داشت.
عاملی در مورد روابط ایران و چین در دوران جمهوری اسلامی گفت: در این دوران صادرات و واردات با حجم صد میلیارد دلار طراحی شده که تا امروز ۳۰ میلیارد دلار از این هدف محقق شده است. چین در تراز تجاری ایران بین ۲۰ تا ۲۵ درصد واردات و صادرات را بهخود اختصاص داده است.
رئیس دانشکده مطالعات جهان با اشاره به تواناییهای بالقوه چین و اهمیت مطالعات در مورد این کشور گفت: چین دومین قدرت اقتصادی جهان است و بازار مبادلات چین را باید بازار نخست در جهان دانست.
وی افزود: همچنین اهمیت مطالعه پیرامون این کشور را باید در پهنه جغرافیایی دانست. چین صرفنظر از دریا، نخستین کشور به لحاظ دامنه گسترده خشکی است و همچنین چهارمین کشور به لحاظ خشکی و دریاها پس از آمریکا، روسیه و کانادا است.
عاملی با اشاره به تحولات تاریخ معاصر چین، گفت: چین به خصوص پس از سال ۱۹۷۹ تولدی تازه یافت، درهای خود را رو به جهان باز و سیاستهای جدیدی اتخاذ کرد. چین امروز در پهنه جغرافیا پهن شده و از آفریقا تا آسیا و جاده ابریشم گسترش یافته است. چین مبلغ ۲۰۰ میلیارد دلار برای استقرار و بازسازی و توسعه جادة ابریشم در نظر گرفته است و این توسعه اهمیت بسیاری دارد؛ در عین حال، منطق "مدیریتی جدیدی" را در جهان میطلبد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر این موضوع که ملتهای جهان امروز دیگر ملتهای قبل نیستند؛ گفت: ملتهای امروز هوشیارتر شدهاند و جامعه هنجاری، مخاطبی و تودهوار گذشته تغییر کرده است. این امر همه کشورها را با چالش جدیدی مواجه کرده است؛ چون قدرتمندشدن فرد و توانایی و آگاهی او سبب اقدامات تأثیرگذار فرد میشود.
وی ادامه داد: این تاثیرگذاری ادامه سیاستهای پیشین، کشورها را دچار مشکل خواهد کرد. بنابراین کشورها باید بهدنبال مدل جدیدی از جهانشدن باشند که احترام به افراد و ملتها در آن تأمین شود.
عاملی افزود: در سخن از جهانی شدن، شاید نخستین کشوری که به ذهن ما خطور کند آمریکا باشد؛ ولی این تصور درست نیست. جهانی شدن خاص آمریکا نیست و سایر کشورها نیز میتوانند جهانی باشند؛ از جمله چین جهانی، ایران جهانی، ژاپن جهانی و هند جهانی و به همین دلیل جهانیشدنهای دیگری نیز وجود دارند و این توانمندی مختص آمریکا نیست.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در تشریح تفاوت دو نگاه به جهانی شدن گفت: در نگاه گذشته، جهانیسازی محصول قدرتهای بزرگ و تحت سیطره سلطهگران و دیگری سازی جهان بود که نتیجه این نگاه، فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و افول سیاسی آمریکا در جهان است. امروز رئیسجمهوری آمریکا به هر نقطهای از جهان، حتی اروپا که میرود با اعتراضات عمومی گسترده مواجه میشود.
رئیس دانشکده مطالعات جهان ادامه داد: قاعدهای در مناسبات اجتماعی وجود دارد که بیانگر آن است که به هر میزان که قدرتها قدرت مندتر میشوند به همان میزان نیز آسیب پذیر می شوند؛ به خصوص در جوامع جدید قدرتهای بزرگ در معرض آسیبهای بزرگ تری قرار دارند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در جمع بندی سخنان خود افزود: روابط خوب ایران و چین و رویکرد مشترک در روابط بینالمللی مبنی بر مخالفت هر دو کشور با نظام سلطه، شکلدهنده روابط سیاسی مناسبی است.
عاملی گفت: امیدوارم همراه با این کنفرانس بتوان با همکاری متفکران ایرانی، چینی و دولت چین اتاق فکر چینشناسی و رشته مطالعات چین در دانشکده مطالعات جهان دایر شود؛ چون نیاز آینده جهان روابط دو سویه و چند سویه و همکاریهای چندکشوری و منطقهای است که موضوع مهم با ایجاد ظرفیتهایی مثل رشتههای چینهندشناسی، چینژاپنشناسی و ... قابل تحقق است.
نخستین "کنفرانس بین المللی مطالعات چین " روزهای ۱۸ و ۱۹ خرداد ۱۳۹۸ در تالار حنانة دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد.
دانام **۹۴۹۲**۱۵۸۴